Anders Nilback

Legenden Anders Nilback är tillbaka

Skaparen bakom två hårt åtrådda demos från brytpunkten mellan 80- och 90-tal var länge ett mysterium. Men inte så idag. Anders Nilback hittade oss. Och han är tillbaka på allvar.

Anders Nilback föddes 1965 i Landskrona och är sedan länge bosatt och verksam i Göteborg.

Som åttaåring började Anders i gosskör och på högstadiet tog han sina första gitarrlektioner. Kort därefter började han också skriva egna låtar. Dessa var på svenska och ofta med kärleken i fokus, samt med en viss sakral underton.

Anders Nilbacks tidiga år som artist

Den första demon hette Opus Ett (1986). Producent och arrangör var Göran Andersson.

Senare utvecklades musiken och med hjälp av bland andra Wilfredo Stephenson (tidigare med bland andra Aston Reymers Rivaler och Hot Salsa) influerades låtarna av latinska rytmer och nyanser. Andra demon fick namnet Gott Gung (1993-94).

Anders låtar har under åren spelats i lokalradion och de mest populära har varit Under ditt paraply, Sommarcaféet, klassikern Hej tjena jag är Jesus! samt En sensommardag.

Nystart som låtskrivare

Tiden gick och yrkeslivet rullade på för Anders Nilback. Musiken har alltid funnits med i bakgrunden på ett eller annat sätt, bland annat manifesterat i Hej hå Indians, som Anders skrev i samband med att han arbetade som marknadschef för Frölunda Hockey. Men i huvudsak var det länge tyst från det nilbackska komponerandet.

2019 fick Anders åter inspiration och via Esborn Music i Alingsås spelades den specialskrivna låten Kärlekens tribut in – lagom till bröllopet mellan Anders och hans Hillevi. Låten Kärlekens tribut finns på Spotify, liksom låtarna Öppna dörren och Fenix.

Låten Fenix har en egen historia. När Polarbröds fabrik brann ner 2020 skrev Anders, inte minst eftersom han då arbetade som VD i ett systerföretag, en emotionell hyllning och peppning till kollegorna på brödfabriken. Och här var det åter Hej tjena jag är Jesus! som stod modell för musiken.

Och nu – 2023 – har Anders åter gått in i studion i Alingsås och tillsammans med musikerna John Sarafian, Emil Esborn och Roland Nyman spelat in en ny version av Sommarcaféet. Det är också tydligt att Anders hittat tillbaka till de latinskt influerade rytmerna.

Rikt och varierat yrkesliv – med en radikal vändning

Anders Nilback har jobbat som vikarierande musiklärare, försäljningschef, marknadschef (bland annat, som nämnts, för Frölunda Hockey) samt VD på tre olika bolag. Via egna företaget, Nilback Marketing har Anders även agerat konsulterande marknadschef hos Nya Fröken Sverige samt arbetat med marknadsföring och lansering av Glenn Strömberg Collection.

Efter att radikalt ha sadlat om pluggar Anders sedan hösten 2022 till polis – något som har uppmärksammats i Göteborgsposten, SR P4, Newsner och i Nyhetsmorgon på TV4. Anders är en av de äldsta som så relativt sent i yrkeslivet gjort detta och det har förstås inspirerat andra.

Stort tack till Anders, som ställt information, musik och bilder till förfogande.

Lyssna på Anders Nilback

Sommarcaféet

Vi skriver sommaren 2023 och Anders Nilback har varit inne i studion igen. Nu har en gammal demolåt fått en rejäl ansiktslyftning; Sommarcaféet.

Anders Nilback: Sommarcaféet (2023)

Öppna dörren

Året var 2019 och Anders Nilback var tillbaka, här med Öppna dörren. Några tycker att detta är låten som inte kom med i filmen Blues Brothers och som man med fördel buggar till.

En sensommardag

En sensommardag är från en demo av samtida snitt. Publiceras här med benäget tillstånd av Anders Nilback. Alla rättigheter reserverade.

Hej, hå, Indians!

Denna låt skrev Anders inför en konferens då han jobbade på Frölunda Hockey säsongen 2007-2008. Melodin är en version som hämtat inspiration från den låt som Anders skrev under tidigt 1980-tal, som en hyllning till sin konfirmation, Hej tjena jag är Jesus!

Just denna ”gamla synd” har blivit något av en undergroundklassiker och finns bland annat upplagd på Youtube:


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”Legenden Anders Nilback är tillbaka”

  1. […] Annars vet jag inte ett smack om Nilback, men det gör utmärkta Sunkit. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *