Janne Svensson

Tack, Janne Svensson, för alla fina minnen

Sunkits vän och välgörare, Janne Svensson, har gått bort. Vi minns hans generositet och öppna sinnelag.

Det kom minst sagt som en chock. Så sent som i fredags hade vi på Sunkit kontakt med Janne Svensson och nu finns han inte mer. Vi vill framföra vår djupa medkänsla med Jannes anhöriga; hans barn Ellen Källström och Georg Källström meddelade pappans bortgång idag.

Jan Erik ”Janne” Svensson föddes den 2 januari 1952 i Malmö. Han kom tidigt att ägna sig åt musiken, först som artist i olika band och i eget namn. Så småningom kom han att bli delägare i skivbolaget Joker Musik, som var verksamma åren 1984–1995 och som gav ut en bred palett av ny svensk rock. Själv debuterade Janne på skiva 1971 med albumet Hej Hörrudu och två år senare kom den singel som vi idag förknippar honom med – Hem till Söder. Andra albumet kom 1980 och När blir det min tur uppvisar ett pärlband av riktigt vassa musiker, bland annat medverkar ABBA:s basist Rutger Gunnarsson.

Så småningom svalnade det publika intresset. Ett vanligt yrkes- och familjeliv tog över och hans musicerande sköttes främst i hemmets lugna vrå. Men slumpen skulle styra skutan i annan riktning.

Lite skyldiga är väl vi på klubben Sunkit, som ganska tidigt i klubbens historia fick tips om och lyfte fram Hem till Söder. Det är ju egentligen inte en sunkadelisk låt på så sätt att den inte är udda (om än länge bortglömd), men kopplingen till Södermalm i Stockholm och låtens kraftiga allsångskvaliteter gjorde att den omedelbart fäste som en låt som våra gäster ständigt ville höra. Och sjunga med till.

Det här nåddes naturligtvis Janne Svensson av och en kväll tittade han ned på klubben på Folkungagatan. Jag har sällan sett ett så förnöjt leende. Sedan dess har vi hållit kontakten och Janne har varit ett stående inslag när vi haft live-musik tillsammans med Sunkit All-Stars. De senaste veckorna har vi diskuterat ytterligare gästspel, men i fredags antydde Janne att hälsan kanske skulle sätta hinder i vägen.

Janne Svensson & Sunkit All-Stars: Hem till Söder

Nå, hur kom det sig att Hem till Söder sent omsider blev en sådan brottar-hit, med mer än en miljon strömningar på Spotify? När klubbens stammis Andreas Tottie var inblandad i teveprogrammen Partaj och Café Bärs, så behövdes en signaturmelodi till det fiktiva grabbgänget som hänger på Söder, ”gillar att ta en bärs och snacka med polarna”. Valet föll på Hem till Söder och något annat vore ju förstås vansinne.

Den här sena framgången blev tändvätska för Janne Svenssons egna skapande. Redan innan pensionen hade han börjat ge ut den egna katalogen och spela in ny musik, men i och med pensionen fullkomligt exploderade kreativiteten och produktionstakten.

Vi hade ofta kontakt kring Jannes nya skivor och han uttryckte en tacksamhet för att det var vi som fick bollen i rullning igen. Ja, det var vi förstås inte ensamma om, men det var roligt att höra och det var roligt att ha betytt något för honom. Janne Svensson var mycket mån om att ge tillbaka, och för honom var det en självklarhet att ställa upp för andra som hjälpt honom.

Stort tack för allt, Janne! ♥

Sunkit twittrar om att Madelen Janogy i Hammarby sjunger med i Janne Svenssons "Hem till Söder"

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *