Stefan Holmström

Kocken Stefan Holmström, Zappa, Stones och alla presidentens män


Har man under fem decennier lagat mat på Michelinkrogar och hör till kockeliten, så har man givetvis serverat kändisar. En av Sveriges mest betydelsefulla kockar, Stefan Holmström, berättar för Sunkit om tillfällen i hans karriär där mat mötte musik och kändisar.

I början av 1970-talet arbetade Stefan Holmström som köksmästare på Restaurang Johanna i Göteborg. På gourmetrestaurangen, som var Sveriges första restaurang med inriktning mot det nya franska köket, ingick Stefan från restaurangens öppnande år 1974 fram till år 1981 i arbetslaget.

En sen kväll kom beskedet att Frank Zappa plus band skulle gästa restaurangen efter sin konsert.

Jag kom ihåg Leif Mannerström, som ägde krogen på den tiden. Han sa: ”ni får inte gå hem, kockar, ni får inte gå hem för Frank Zappa kommer ikväll. Så det är lika bra ni stannar.” Och det gjorde jag mer än gärna, skrattar Stefan.

Stefan Holmström kände mycket väl till Frank Zappa, men var inget större fan av hans musik.

Han har varit lite för jazzig för mig, men visst har man tyckt om honom.

Oavsett så kom denna kväll att bli ett minnesvärt ögonblick.

Det var ju en stor upplevelse och då gick man ju inte hem förrän han hade gått.

Det var ju en häftig upplevelse när han kom upp med sitt stora rufsiga hår och storrutig kavaj och svart-vit-randiga byxor och rökte en stor, fet Cohiba-cigarr och drack espresso till renfilén som han åt, skrattar Stefan.

På den tiden var kockarna inte inne i matsalen så mycket, berättar Stefan Holmström.

Så man fick ju stå i dörren och titta in på bordet, men det var en rätt häftig upplevelse faktiskt och så här långt efteråt är det ju ännu häftigare faktiskt.

Inte särskilt rock’n’roll och inga reaktioner

Han visade egentligen ingenting. Han åt med gaffeln och de åt renfilé som var väldigt poppis i Sverige. Förrätten kommer jag faktiskt inte ihåg, men jag skulle kunna tänka mig att det var Skagentoast för det körde man väldigt mycket i Göteborg på den tiden. Färska räkor och löjrom.

De åt upp och var väldigt nöjda hela sällskapet. Det var väldigt lugnt, så det var ingen rock’n’roll-show utan en väldigt lugn middag.

Tror du han kände alla smakerna när han rökte cigarr och drack espresso samtidigt?

Nej, jag tror nog att det inte var så mycket av det som gick fram. Det tror jag inte. Intresset verkade inte vara det största heller, utan det var mest blasé. De hade ju spelat en hel kväll i Göteborg innan och ville kanske gå hem och lägga sig. Jag tror att vi gick hem vid halvtvå-tiden på natten och de kom väl vid halv tolv, så det var en väldigt sen middag, säger Stefan Holmström.

Kocknestorn Stefan Holmström har hunnit med en del i karriären. 1988 korades han till svensk mästare i desserter. Han arbetade på Maison Rostang, en restaurang i Frankrike med två Michelin-stjärnor. Han kom 2015 på en fjärdeplats i tv-programmet Kockarnas Kamp.

Mer rock’n’roll och större reaktioner

Under åren har han lagat mat åt en hel del kändisar. Bland andra ABBA, Rod Stewart och – Rolling Stones. Det brittiska rockbandet har Stefan varit med och lagat mat åt vid ett par tillfällen.

Rolling Stones var ju lite mer rock’n’roll, där hände lite mer, men jag kommer inte ihåg vad de fick för meny. Det var ju också på Johanna-tiden, för varje gång de var i Sverige så var de där.

Det hände lite mer där sa du – konkretisera!

Det var lite stökigare, dracks lite mer whiskey, ordentligt med vin och det var lite högre i taket.

Det låter som att det är mycket sekretess på de evenemang du har serverat på?

Kungen är ju väldigt mycket sekretess och där fick man ju vid några tillfällen skicka in sin legitimation och tala om vem man var.

Stefan Holmström var med och lagade middag till USA:s dåvarande president George W Bush när denne besökte EU-toppmötet i Göteborg 2001. I samband med besöket drabbade Göteborgskravallerna de centrala delarna av staden.

Då var det mycket sekretess. Då kom de in med bombhundarna i köket och öppnade till och värmeskåpen och släppte in hundarna där. De var överallt så vi fick ju hålla dem borta från maten. Det var ju säkerhetsmän överallt. Hundar gillar ju mat så man fick ju hålla koll på dem, var de var när de gick igenom lokalerna.

Presidenten hade med sig sina egna säkerhetsmän och dessa fick Stefan och kökspersonalen bra kontakt med.

Sådana här med svarta kostymer och sladdar i öronen. De satt ju i köket. Men de var verkligen trevliga, så vi lagade ju mat till dem i köket så det var jävligt häftigt.

Stefan Holmström berättar för Henrik Martinell

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *