Skivor från Mercury Records med flera

Anders Holmstedt och den sensationella skivbolagstransfern

Skivbolagschefen Anders Holmstedt snuvade Metronome på tre etiketter. Inget för historieböckerna, men 1959 var detta en sensation.

Strax efter att stereoljudet introducerades på bred front i slutet av 1950-talet sker i Sverige flera uppmärksammade sammanslagningar av skivbolag och skivbolagstransfers. Den kanske mest spektakulära – men ändå minst medialt bevakade – var representationsövertagandet av tre stora amerikanska skivmärken.

Scandinavian Record Company – Sonet förenades med Gazell och blev Sonet. I de krokarna köpte även det relativt nya Svenska Philips det anrika Sonora och blev Philips/Sonora.

I juni 1959 inträffade något som av Aftonbladet beskrevs som en transfer på grammofonmarknaden av det mer sensationella slaget.

Anders Holmstedt hade arbetat inom Philipskoncernen på radiosidan, men 1952 sökte han och fick jobb på Husbondens Röst – det vill säga Skandinaviska Grammophon AB på Sandhamnsgatan. Han blev efter några år VD på Skandinaviska Grammophon – dotterbolag till engelska jätten EMI – och blev inom branschen känd för att vara lite avantgarde när det gäller bolagsstyrning. Han omfamnande ny teknik och förespråkade att branschen behövde förnyelse. Det märktes bland annat på att han 1957 snabb-okejade Sven-Bertil Taubes påkostade inspelning av Bellmanskivan, som blev en succé och som gjorde att många svenska vissångare fick tillbaka självförtroendet.

Det var i början av sommaren 1959 som Skandinaviska Grammophon – med Holmstedts förhandlande i spetsen – övertog representationen för tre stora amerikanska skivmärken: popmärket Mercury, jazzmärket EmArcy och det i Sverige mindre kända märket Wing.

Mercury Records, grundat i Chicago 1945, släppte under 50-talet pop- och soulhits med musiker som The Platters, Brook Benton, The Diamonds och Patti Page. Mercury var en av världens mest framgångsrika skivetiketter under 1940- till 1970-talet och hade flera underetiketter.

EmArcy (en fonetisk stavning av MRC, initialerna för Mercury Record Company), grundat 1954 av Mercury, gav ut mycket jazz. Dinah Washington, Lars Gullin, Clifford Brown and Max Roach, Herb Geller, Terry Gibbs, Cannonball Adderley och John Williams är några exempel.

Wing, grundat 1955 och dotterbolag till Mercury, hade i slutet av 1950-talet mindre framgångar med olika R&B-artister som till exempel Lola Dee, Eddie Ballantine, Kitty Nation, Morgana King, The Griffins och Charles Jones.

Tidigare hade dessa tre representerats i Sverige av Metronome, men nu kunde alltså Skandinaviska Grammophons direktör Anders Holmstedt placera tre nya märken vid sidan av etiketter som HMV, Capitol, MGM, Columbia och åtskilliga andra.

Skivköparna i Sverige kunde nu se fram emot en kontinuerlig tillgång till de bästa numren i EmArcy- och Mercury/Wingkatalogerna.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *