Ingegerd Sudden Eriksson

Minns du Ingegerd ”Sudden” Eriksson?

Ingegerd ”Sudden” Eriksson var Stuguns stora export till musikvärlden. En glad och manisk mångsysslare som nådde uppmärksamhet sent i livet.

Ingegerd ”Sudden” Eriksson föddes i Stugun 1932. Sudden började som bonnmora, jobbade sedan som förskollärare, musik- och sångterapeut, fritidsledare med mera.

Som artist debuterade hon 1988 med kassetten Wildhussens Blues, därefter släppt hon en singel med samma namn, singeln Suddens travsång samt 1996 CD:n Livet, kärleken, solen och miljön. Allt på eget bolag. Därefter blev det ytterligare två CD-skivor.

Suddens travsång blev lite av en hit under Sunkits första år som klubb.

Ingegerd ”Sudden” Eriksson: Suddens travsång

I en fantastisk intervju, publicerad 1997 i Länstidningen Östersund, berättar reportern Jens Ganman om sitt möte med Sudden:

Det mer eller mindre ryker ur öronen på mig när jag lämnar Ingegerd Sudden Eriksson för att åka in till stan igen. Med en basgitarr i högsta hugg förföljer hon mig ut till bilen, och det sista jag hör innan jag stänger dörren är ett maniskt ’Hejbaberiba! Hejbaberiba! Hejbaberiba!’.

Några rader som väl summerar Suddens entusiastiska karaktär. Sudden turnerade 1991 i USA och i ovan nämnda intervju ger hon goda råd till svenska artister som vill pröva lyckan på andra sidan Atlanten:

… Sen när de kommer över ska de se till att alltid vara sig själva, hälsa artigt på folk och inte vara sura och vresiga och högfärdiga och sätta näsan i vädret utan vara beredda på att ställa upp och spela dygnet runt…

Sudden blev uppmärksammad i teveprogrammet Anders och Måns hösten 2003, där hon porträtterades i ett stort inslag och nådde stor popularitet bland tittarna. Själv blev hon mycket glad över att äntligen nå ett erkännande för sin musikaliska gärning.

I en intervju i Länstidningen Östersund i oktober 2003 berättar hon:

Dom nere i Skåne tycker att jag gör en annan sorts texter och en annan sorts melodier och det ska jag få uppträda med i TV … Och dom tycker tydligen väldigt bra om mig. De var flera stycken som i somras åkte flygplan från Malmö till Sundsvall och tog TV:s buss hit till Kälarne och var här ett par dagar och spelade in.
Dom har lagt låtarna mina på Internet, och det är mycket om mig på Internet.
Jag har som kommit i smöret riktigt, jag, nu.

En annan långkörare med Sudden är Åka tåg från CD:n Livet, kärleken, solen och miljön.

Ingegerd ”Sudden” Eriksson: Åka tåg

Som en kuriös detalj kan tilläggas att Stefan Kéry på skivbolaget Subliminal Sounds i slutet av 1990-talet kontaktade Sudden för att distribuera hennes skivor. Stefan möttes av en enorm entusiasm. När Sudden fick reda på att han själv praktiserade som musiker, så insisterade Sudden på att de skulle starta ett gemensamt countryband.

Tyvärr fick världen aldrig uppleva denna konstellation.

Ingegerd Eriksson avled den 17 mars 2004. Hon avslutade sina dagar som artist, bosatt på Hemgården i Kälarne, Jämtland.

Tack

För oss var du en hjälte, Sudden. Tack ska du ha!

Tack också till Olle Rönnbäck, som var först med att fästa Sunkits uppmärksamhet på Suddens travsång samt till Björn Höglund i Hoven Droven, som var först med att meddela den sorgliga nyheten om Suddens bortgång för oss.

Uppdatering

Den här artikeln påbörjades redan under slutet av 1990-talet och har uppdaterats lite då och då, senast i december 2022.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *