Cathy Berberian

Cathy Berberian – från Berio till Beatles

Ingen har någonsin tolkat The Beatles på samma sätt som Cathy Berberian. I övrigt låg hon alltid i framkant av konstmusikens avantgarde.

I Sunkits barndom – då tillgången till musik och kännedomen om artister var begränsad – blev vi tipsade om den amerikanska operasångerskan Cathy Berberian. Det uppstod en omedelbar kärlek när vi fick låna hennes LP Beatles Arias (även känd under namnet Revolution) från 1967.

Cathy Berberian: Eleanor Rigby / Yellow Submarine (1967)

The Beatles enorma popularitet bidrog ju till att världen svämmade över av Beatles-tolkningar under 1960-talet. På klubben har vi spelat en hel del fantasifulla varianter, men ingen har stuckit ut som Berberians.

Catherine Anahid Berberian föddes den 4 juli 1925 i Attleboro, Massachusetts. Hon var mezzo-sopran med klassisk skolning, amerikanska med armeniskt ursprung. Utövare, kompositör och forskare inom området ny konstmusik. Hon studerade musik vid universitetet i New York och senare vid Conservatorio Giuseppe Verdi i Milano – innan sin debut i Napoli 1957. Ett år senare framträdde hon i Rom vid en hyllningskonsert till John Cage med stycket Aria with Fontana Mix.

1960 framträdde hon för första gången i USA, vid musikfestivalen i Berkshire, med ett stycke av Luciano Berio; Circles. Hon gifte sig också med Berio samma år. Berio komponerade många verk direkt för Cathy Berberian, och det gjorde också Igor Stravinsky, nyss nämnde John Cage, Sylvano Bussoti med flera.

Senare studier vid Musikschule Köln, University of Vancouver och The Royal Conservatory of Music i Toronto. Det här med omfattande studier är centralt i Cathy Berberians karriär. Hon rörde sig ledigt mellan scenen, forskningen och ett eget komponerande. Oftast i framkant av konstmusikens avantgarde.

Hon belönades med en Grammy 1971, 1973 och 1974 samt en Grand Prix du Disque 1972. Bland de verk hon själv skrev märks Stripsody, beställd av Radio Bremen 1966, ett verk som baseras på seriestrippar av Roberto Zamarin. Hon skrev också en rad vokala verk, kammarstycken och en teaterpjäs; The Architect and The Emperor of Assyria, baserad på en text av Fernando Arrabal. Pjäsen fick premiär i Paris. Hon gav också ut en antologi med verk av kvinnliga kompositörer. Hennes arbeten är i huvudsak utgivna i Tyskland.

Cathy Berberians album med kända Beatles-låtar i opera-tappning är en mycket ovanlig och eftersökt skiva. Den måste sägas vara av högsta klass, eftersom den förenar en småknasig idé med ett lysande genomförande. Om du hittar ett exemplar av skivan i fint skick: den är absolut värd att köpa, även om prislappen brukar vara hög.

Cathy Berberian presenterar och sjunger Ticket to Ride

Efter att vi i februari 2004 tipsat om att skivan Revolution tillfälligt lagts ut i sin helhet på webben, så fick vi följande trevliga och informativa brev från operasångaren Bengt Krantz:

Bedyrande vänner,
Vilken strålande överraskning att få ta del av Cathy Berberians Beatlesskiva i sin helhet. Entusiaster blommar på nätet. Det är helt klart. Jag skall sent glömma den underbara konsert jag övervarade i Stockholm, troligen med pianisten Bruno Canino (!). När det var dags för honom att spela, så satte hon sig i en fåtölj och slumrade strax in. Dessemellan drack hon generösa mängder sprit. Hon demonstrerade också skoningslöst elakt hur det kunde låta i de engelska salongerna när tondöva individer lät upp sina röster. Det var nog inte bara tondött, utan även rytmblint. En oförglömligt charmig dam vars like världen tyvärr inte längre skådar. Tack för er stramt lealösa hållning när det gäller att apostrofera folk av de mest vitt skilda slag. Det är så det skall vara i den bästa av världar.
God natt så länge,
Bengt Krantz

Tack för de vänliga orden, Bengt! Kul att få veta att Cathy Berberian alltså uppträdde i Stockholm.

Cathy Berberian avled i Rom i Italien den 6 mars 1983.

Länkar

Uppdatering

Denna artikel påbörjades redan i slutet av 1990-talet och har sedan dess väsentligt uppdaterats, senast i december 2022.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”Cathy Berberian – från Berio till Beatles”

  1. Profilbild för Alice Radomska
    Alice Radomska

    Den 22 mars (2023) blir det 60 år sedan Beatles LP ”Please Please Me” släpptes. Även om man gjort debutsingeln ”Love Me Do” hösten ’62, får ”Please Please Me” anses ha banat väg för Beatles i Sverige. Och bortser man från deras halvt ofrivilliga engagemang på ölpubar i Hamburg, så brukar ju konserterna i Stockholm, Göteborg, Eskilstuna osv hösten ’63 ses som deras första utlandsturné, med dunder-hiten ”She Loves You”. Tack för tipset om Cathy Barberian – det får mig att ännu mer uppskatta Beatles originalversioner!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *