Janne Svensson: Hem till Söder 2022

Jägarna och Janne Svensson blåser nytt liv i Hem till Söder

Janne Svensson gav anspråkslöst ut singeln Hem till Söder för snart 50 år sedan. Idag är det en klassiker, starkt förknippad med Sunkit, Café Bärs och Hammarby. Och från och med idag – punk.

Någon gång under klubben Sunkits tidiga år fick vi ett tips. ”Den här låten borde ni höra. Den är inte sunkig, men den skulle passa er så himla bra”. Så – fritt ur minnet – lyftes Hem till Söder, en singel med Janne Svensson, fram till oss. Och ja, man måste ge den idag – av undertecknad – bortglömde brevskrivaren rätt. Sunkit hade vid den tiden fått snurr på koncept, publik och allsång. Det finns något magiskt tilldragande i Hem till Söder, en singeln från 1974, som skildrar en nattlig vandring genom Stockholm – hem till Södermalm.

Snart nog blev Hem till Söder en av de låtar som publiken förknippade med Sunkit och de svettiga, galna kvällarna i källaren på Bröderna Olssons. Janne Svensson själv kom ner en gång för att bevittna vansinnet och han – vågar jag påstå – blev omkullvält av känslor.

Janne Svensson hade varit artist i periferin sedan debuten som tjugoåring 1972 – med albumet Hej hörrudu. I eget namn blev det väl aldrig någon riktig succé, men det starka musikintresset drev honom att starta skivbolaget Joker Records, som under sent 80-tal och tidigt 90-tal spelade en viktig roll och gav ut svensk postpunk som In The Colonnades och All Steel Coaches.

Men hur levlade Hem till Söder upp från en obskyr källarklubb till drygt två miljoner streams på Spotify? Efter att Sunkit införlivade låten till vår repertoar plockade vår vän och stammis Andreas Tottie upp låten som signaturmelodi i det inslag – senare egen teveserie – som han skrev och medverkade i, Café Bärs.

Resten är historia.

Nu har turen kommit till andra tjugoåringar att förvalta arvet från Janne Svensson. Idag, midsommarafton 2022, ger Jägarna och Janne Svensson ut Hem till Söder som digital singel. Det är en upphottad, punkig version av den snart femtio år gamla låten.

Jägarna hette fram till denna release Hunters & Prey och består av tvillingarna Roy och Ray Tornado, Johnny Dunder och Tommy Trick. De är i åldrarna 18-25 och har en bas i Huddinge söder om Söder.

Vi höjer glasen och vrålar med. Nu går vi hem till Söder!

Janne Svensson och Jägarna: Hem till Söder (2022)

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *