Kjell Lönnå

Kjell Lönnå om två guldpennor i kavajfickan och om att vara trött på sig själv

Kjell Lönnå var en av våra mest kända körledare. Sunkits Henrik Martinell minns en radiointervju om guldpennor och frågan om att tröttna på sig själv.

Kjell Lönnå var ”Veckans lantis” i Dagens Nyheter 2009, sprang hyfsat fort på löparbanor, var militärpolis, utbildade sig till reklamtecknare och var son till en baptistpastor. Han älskade choklad, hade nära till sina känslor och omgav sig med musik, gärna i körform.

Det finns himla mycket mer man skulle kunna säga om folkkäre körledaren Kjell Lönnå, som den 10 maj gick bort – 85 år gammal.

I juni 2016, ett par veckor före hans 80-års dag, frågade P4 Västernorrlands programledare Magnus Leijon Kjell om varför han alltid bar två guldpennor i kavajfickan.

– Det härrör sig från att jag hade två idoler från USA som jag var mycket imponerade av. Det var de som startade Upward People, förresten. De hade alltid två guldpennor i sin bröstficka och så tänkte jag som ung tonåring att ”så där ska jag också ha.” Sedan dess har jag faktiskt haft det.

Hur många har du förbrukat?

– Inte så många, men jag har till och med reserver ifall jag skulle tappa någon.

Blir du trött på att vara Kjell Lönnå någon gång, frågar programledaren.

– Nej, jag tror inte det. Jag har funderat själv på det här eftersom man är ganska bekant för många, trots att åren går och den yngre generationen undrar vad det är för person det där. Men är man 40 år och äldre är man ju ganska bekant för folk som har kommit uppåt åren. Nej, jag tror att jag hela mitt liv varit en ledare. Från söndagsskolan till scouterna till färdledare i fjällen till teckningslärare, till musiklärare till körledare till programledare till producent – till polis faktiskt också ett år.

– Då har jag lett folk på ett eller annat vis och det har lett till att jag ofta står i centrum. Är man en ledare står man ofta i centrum.

Det jag tänkte på är att när man är en kändis så måste man ju också leva upp till det på något vis. Kan du känna att nu måste jag vara på ett särskilt sätt när jag går på affären för det är vad människor runt omkring mig förväntar sig?

– Nej, jag försöker vara så naturlig som möjligt. Men ibland har jag väl funderat lite att ”skärp dig nu, Kjell”, skrattar han.

Kjell Lönnå föddes den 13 juli 1936 i Smedjebacken. Han gick bort den 10 maj 2022.

Foto

Kristofer Lönnå


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Kjell Lönnå om två guldpennor i kavajfickan och om att vara trött på sig själv”

  1. Profilbild för Helena
    Helena

    Alicja Zochowska har i samlingarna på Gröndalsgatan, Göteborg, ett Sundsvalls-vykort med en hjärtligt rimmad hälsning från Kjell Lönnå, 1998. Visserligen stack hon det frankerade kortet och en lapp med sin adress i hans hand, men visst var det hyggligt av Kjell att skriva och posta det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *