Halleluja, sjung om Jesus

Halleluja, sjung om Jesus – frikyrkoflashback 1

Hur hamnade Eva-Maj Höglund ensam på omslaget till Halleluja, sjung om Jesus? Henrik Martinell skriver om en tid då kristen lovsång mötte italiensk skräckestetik.

Ett kristet LP-konvolut som verkar ha hämtat inspiration från eleganta italienska skräckfilmer från 60- eller 70-talet. Men som säljer ett budskap med musik vars mål är att connecta människor med Gud.

Så där kan en mängd frikyrkliga LP-omslag från den perioden beskrivas. Hur resonerade man kring omslagen? Jag har tittat lite närmare på ett av dem: Halleluja, sjung om Jesus av Filadelfiakyrkan i Linköping utgiven på Jubilate.

– Jag försökte väl göra någonting som var lite annorlunda mot vad man brukade göra på den tiden, säger LO Hennerdal som fotograferade och gjorde layouten av konvolutet.

Framsidan är svart med ett guldgulvit-färgat kvinnohuvud med 60-tals-frisyr. Vänder man bilden uppochner ser den med lite fantasi ut som en golden retriever.

LO Hennerdal plockade ut en av tjejerna i kören som fick vara med på omslaget på första sidan.

– Fotografiet togs ju under inspelningen, så det är någon utav de här låtarna som hon sjunger.

Vad var själva idén till omslaget, hur resonerade du?

– Jag tror jag tänkte på att göra ett omslag som var en bra bild, mycket bild och inte försöka tolka in så mycket annat än glädje och någonting i den här bilden.

Kvinnan på bilden heter Eva-Maj Höglund. Till omslagsbilden så tog Hennerdal Eva-Majs huvud från ett gruppfoto.

– Jag fattar inte varför, om jag kanske såg engagerad ut eller om det var nåt annat. Jag vet inte. Jag kommer ihåg att jag var på någon konferens på Hjälmargården och då var producenten där och berättade att ”du kommer bli ensam på skivomslaget”. ”Jaha vad kul”, sa jag.

Eva-Maj tänkte att han skojade.

– Sedan fick jag veta att det var så. Jag kommer vara ensam på skivomslaget, säger Eva-Maj Höglund.

Studerar man skivomslaget ser man att hon tittar upp i himlen och har munnen halvöppen precis som om bilden togs mitt i ett ord.

– Ja, ”halleluja” kanske eftersom vi sjöng Halleluja, sjung om Jesus? Nej, jag vet inte. Fotot är väl taget när vi sjöng in någon sång.

När intervjun ägde rum sjöng hon fortfarande i församlingskören som då blivit lite känd från tv och hette Vox Deo, vilket betyder röst till Gud.

– Det är vi som har den här Sjung min själ! i Ryttargårdskyrkan (i Linköping) i tv på lördagskvällarna.

Tv-programmet Sjung min själ!, som var en uppföljare till Minns du sången, sändes 2001 på SVT i 12 avsnitt, där de första fyra halvtimmesprogrammen spelades in i Ryttargårdskyrkan i Linköping. Eva-Maj säger att om någon skulle titta på tv-programmet Sjung min själ!, så är hon den blonda körtjejen med lockigt hår.

Intervjuerna gjordes år 2002.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *