Sunkits spellista i december 2021

Sunkits spellista i december 2021

En sunkadelisk december helt utan julstämning. Välkommen till Sunkits spellista i december 2021.

Var hittar jag spellistan?

Du kan lyssna på Sunkits spellista i december 2021 på Spotify!

Danske Svend Nicolaisen (20 december 1908 – 20 februari 1991) var orkesterledare och drev sin egen Svend Nicolaisen og hans orkester, som spelade på Tivoli och andra nöjesetablissemang under flera decennier. I Limon limonero, gissningsvis inspelad omkring 1969-1970 får vi höra Danmarks hårdast arbetande basist.

Popbandet Ceges fick sitt namn från Bengts pappas livsmedelsaffär i Norberg, Ceges Livs, och omvandlades till dansband i början 1970-talet. Debutsingeln kom på Hans Edlers Marilla 1971, där den oerhört starka a-sidan följs av en nästan lika stark b-sida – som vi bjuder på här. Varsågod; Rosenkyssar. (Hittar du den singeln i bra skick på en loppis, slå till och håll hårt i denna raritet!)

Apropå kyssar. Gud vet vem som kysser dig nu med ”Skånes stjärnskott” Bepers är hämtad från gruppens debutalbum Blandat för dig (1978). Bepers är faktiskt fortfarande aktiva.

Caroline Williams var barnstjärna i slutet av 60-talet och 1969 spelade självaste Streaplers in hennes Mary and the Moon som Lilla Marianne. Roger Wallis och Åke Strömmer har också sina fingrar med i låten, en tidstypisk stänkare som håller måttet än idag.

När man ändå är inne på tidstypiskt. Vad kan vara mer tidstypiskt än att på 60-talet besjunga popgruppen The Beatles? Donna Lynn kom med sitt original 1964 och redan samma år kom det en svensk version – Min kille har hår som Beatles med Ulla Persson. Svensk text av Eva Nordström (även betydligt mer känd som Peter Himmelstrand). Som en händelse är kompbandet här nyss nämnda Streaplers.

Nu är vi verkligen igång! Slå in takten, Tom Nordbloms, så kör vi! I slalombacken kom på singel 1969 och här svänger det rejält. Eller sladdar?

Thory Bernhards (1920-2014) var stor schlagerstjärna på 50- och 60-talen, med Vildandens sång som marsipanros på karriärtårtan. Här hör vi dock Målaren och trumpeten, sista spåret på en EP släppt på Metronome 1958. Här möter vi en målare från Alperna, som mot alla odds inte kan joddla – utan blåser i trumpet.

Joddla är annars ett av många trumfkort hos Kikki Danielsson. Från solodebuten Rock’n Roll Yodel (1979) hör vi titelspåret. Du hör väl vem som skrivit låten efter typ fem sekunder? Jovisst, det är Lasse Holm!

En annan tongivande kompositör är Bengt Palmers. Från hans penna hämtar vi Låt mej lära känna dej med Nonnes, en låt från deras sista album – också det med titeln Låt mej lära känna dej (Matterhorn Records, 1978).

Skivor om brottning är inte jättevanliga, men de finns! Lite oväntat gjorde dansbandet Drifters en singel på detta tema. Koppla grepp är a-sida. Året var 1976.

Mathz Ronnies tillhör inte de mest omtalade dansbanden. Det är kanske dags att ändra på den saken? Deras album Vissna blommor (Marilla, 1975) är definitivt en favorit i skivsamlingen. Bjud upp till en dans!

Och på tal om favoriter, så plockar vi fram våra hjältar i Sven-Erics. Albumet Låt oss vara tillsammans kom på Tyfon 1977 och när rocken var på väg in i punk, så sneglade dansbanden på discomusiken. Disco Bump är inledningsspåret på plattan.

Finska Reflex Band (eller Reflexband) var ett funkband från Malax i Österbotten. Vart försvann Travolta är ett talande exempel på gruppens blandning av för tiden mogen och svängig musik och texter med mild humor. Den självbetitlade LP:n kom 1981.

Mikael Prinsen Trolin har ju lärt oss att man kan ha roligt utan sprit. Nu är det dags att ta även Stefan Borsch på orden och Våga stuffa. Låten finns med på albumet Minns att jag finns (Mariann, 1981) och den är skriven av Gert Lengstrand och Lasse Holm.

För vem behöver alkohol
när man blir hög av rock ’n’ roll
med någon gammal femtiotalsidol

Från ”Våga stuffa” av Gert Lengstrand och Lasse Holm

Dansbandet Magnus började, som många andra, som popband under 60-talet. I Rumba i Balders hage från 1966 får Ulf Peder Olrogs klassiker möta ett twistande sväng värdigt en Thore Skogman i högform.

Om dansbanden utvecklades från 60-talspopen, så fick Thor-Erics ett definitivt rockigare sound när Nick Borgen kom med som sångare, gitarrist och låtskrivare. Hon vill dansa rock ’n’ roll har riff som för tankarna långt från dansbanan. Låten finns med på LP:n Thor-Erics 78 (TOR Grammofon, 1978).

Anne-lie släpptes på singel med Lalla Hansson 1975 (producerad av Bengt Palmers). Två år senare plockade Tommy Bergs upp låten och den hamnade på gruppens LP Det sägs att du är lycklig (Tyfon, 1977). Inte så dumt. (Och redan 1973 kom ju Va’ har du under blusen, Rut? med Lennart Witoslaw. You do the math.)

Ingen spellista klarar sig utan kära gamla Flamingokvintetten. Från plattan Flamingokvintetten 2 (som ingalunda är gruppens andra album) hämtar vi Sån e’ ja’ (den italienska hiten Il cuore è uno zingaro med svensk text av Stikkan Anderson). År 1972.

Leo Sayer brukar inte dyka upp på Sunkits spellistor, men i svensk version av Thunder in my Heart med Svante Thuresson kan det hända. Hjärtat slår så underbart är givetvis från albumet Svenska versioner av aktuella discohits (Philips, 1978). Svante uppbackad av en rejäl näve av den svenska studioeliten vid tidpunkten.

Som en hyllning till säsongens upplaga av Så mycket bättre plockar vi fram Leker med elden med Scotts. Låten är skriven av Andreas Mattsson (Popsicle) och Niclas Frisk (Atom Swing), först skriven för Brolle Jr – som fick en stor hit med Playing With Fire 2002. Senare fick låten svensk text av Per Persson (från Perssons Pack och gammal trotjänare med Niclas Frisk). Ovanlig dansbandslåt, men det är ju inte ovanligt när det gäller Scotts.

Var hittar jag spellistan?

Du kan lyssna på Sunkits spellista i december 2021 på Spotify!

Kommentarer

Ett svar till ”Sunkits spellista i december 2021”

  1. Profilbild för Helena van Hoof
    Helena van Hoof

    Beträffande det ovannämnda bolaget Matterhorn Records, som drevs med Park Studio i Älvsjö som bas, så var deras slogan helt korrekt. Den löd ”Matterhorn é toppen”. Och Matterhorn är ju verkligen en alptopp. Den bestegs år 1865 av fem ihärdiga karlar. Kanske borde de inte på toppen firat bedriften så mycket att fyra av dem på nedvägen halkade och slog ihjäl sig – i passager de nyktert sett skulle klarat ganska lätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *