Pierre Isacsson: Innan slutet

Pierre Isacssons återkomst går inte att värja sig från

Pierre Isacsson höll som bäst på att få fyr i sin artistkarriär när han tragiskt omkom i Estonia-katastrofen. Sonen Ludvig Isacsson har grävt fram pappas gamla demotejper och gjort underverk med dem. Äntligen kommer Innan slutet.

Pierre Isacsson (1947-1994) var en av 60- och 70-talens stora svenska artister. Först som medlem i Country Four och Family Four och senare som soloartist – oförglömlig för den klassiska Då går jag ner i min källare från 1974, som han skrev tillsammans med kompisen Håkan Thanger. Under 1980-talet var Pierre engagerad hos Riksteatern och försörjde sig även som röstskådespelare, bland annat i olika Disney-filmer.

Men som artist ansågs han nog slut. Han uppträdde visserligen som trubadur – folk kom ju ihåg honom – men att hitta ett skivbolag som ville satsa på en kille som passerat 40 var svårt. Trots detta satt han hemma och skrev text och musik, som han spelade in på kassetter. Planerna gick så långt att han faktiskt var med i ett kaféprogram på TV, där han framför Jag gömmer mig i Eden. Och vilket framförande!

Pierre Isacsson: Jag gömmer mig i Eden, ur Norrköpings sommarcafé 1994

Sedan kom Estonia-katastrofen och Pierre Isacsson omkom, endast 46 år gammal.

Idag är hans yngste son, Ludvig Isacsson, också artist. Och han har lekt med tanken på att göra något av de demokassetter som pappa Pierre lämnade efter sig. Genom en crowdfunding-kampanj har han nu lyckats med att inte bara sätta samman ett album med låtarna, utan också klä de gamla inspelningarna med kompmusik. Så att materialet äntligen låter som de skulle ha gjort, om Pierre själv hade fått möjlighet att göra den där plattan.

Sedan tidigare finns Jul i Sahara, det första provskottet. Den skiva som släpps den 1 december 2021 – Innan slutet – är lika stark, för att inte säga ännu bättre. Helt klart är att Pierre Isacsson i början av 90-talet inte alls hade stagnerat som artist, tvärtom var hans konstnärliga uttryck kanske starkare än någonsin. Ovan nämnda Jag gömmer mig i Eden och fler av låtarna är fina betraktelser från ett medelålders perspektiv, utan försköning och helt fria från bitterhet.

Det går helt enkelt inte att värja sig från Pierre Isacssons låtar, de som legat undanstoppade i en kartong i mer än 25 år. De går rakt in i hjärtat.

Ludvig Isacsson har gjort arrangemangen och han passar också på att göra en variant av Jag gömmer mig i Eden, som han så att säga sjunger tillsammans med sin pappa. Det är förstås väldigt gripande. Här hjälper också Sunkits vän Janne Schaffer till med sin gitarr.

Albumet Innan slutet släpps alltså den 1 december. För oss som deltog i crowdfundingen av projektet har det gjorts fysiska skivor (där jag tror att åtminstone LP-skivorna är försenade, som de flesta andra vinylprojekt just nu) men dessa kommer inte att finnas till försäljning efter finansieringen av skivan.

Det är med viss tacksamhet man lyssnar på detta musikaliska eko från en annan tid. Det här materialet har fått den inramning som det förtjänar.

All text och musik är skriven av Pierre Isacsson. Producent och arrangör är Ludvig Isacsson och Marcus Gunnarsson står för mixningen. Omslag av Malin Biller.

Foto

Skivomslag av Malin Biller, fotot på Ludvig Isacsson som vuxen är taget av Anton Engblom. I övrigt är bilderna privata.


Publicerat

i

av

Kommentarer

6 svar till ”Pierre Isacssons återkomst går inte att värja sig från”

 1. Profilbild för Stefan Åström
  Stefan Åström

  Nu dök det även upp en radiodokumentär som gjorde mig uppmärksam på detta. Tyvärr missade jag den dör crowdfundingen. Den vinylen hade jag gärna haft i min samling.

  https://sverigesradio.se/play/avsnitt/1866360

 2. Profilbild för Helena van Hoof
  Helena van Hoof

  Örgryte koloniträdgårdar (söder om Liseberg) hade en hösteftermiddag 1974 Pierre Isacsson spontant sjungande några låtar till komp på lånad gitarr på en kolonilott. Kanske vid den tid då han hade krogshow i stan. Låtskrivaren han besökte, med snack om Kris Kristofferson som de båda gjort enstaka covers på, finns kvar på området och rensar väl ogräs vid vinbärsbuskarna än i dag. Pierre signerade vid tillfället dels sin solo-debut-LP, dels en Country Four-LP från 60-talet, där en ung Pierre på omslaget är en av killarna bakom skönsjungande mascara-blondinen Kerstin Dahl.

  1. Profilbild för Mona B. Nilsson
   Mona B. Nilsson

   Örgrytekolonin? Tja, Pierres spontana besök där i grönskan påminde nog om Mats Rådbergs på Tantokolonin i Stockholm. Dessa två härliga Polydor-stjärnor hade väl i sin enkla livssyn en del gemensamt, förmodar jag.

 3. Profilbild för kerstin axelsson
  kerstin axelsson

  Jag tycker att hans sånger-texter om naturen är helt underbara kommer inte ihåg titlarna

 4. Profilbild för Peter Larsson
  Peter Larsson

  Vi var nåt dussin pers som för två månader sen, första dec, spelade Pierres och även Country Fours gamla vinyler. Alltså dagen då han skulle haft födelsedag.

 5. Profilbild för Alice Radomska
  Alice Radomska

  På Estonia-monumentet vid Galärvarvskyrkogården i Stockholm, där namnen på de 615 omkomna vid fartygsförlisningen är inhuggna på minnesstenen, syns Pierre Isacssons namn ungefär i mitten av listan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *