Sunkits spellista i oktober 2021

Sunkits spellista i oktober 2021

Tvillingar lika som bär, Thore Skogman, Reflexband från Finland och mycket annat hittar du i Sunkits spellista i oktober 2021.

Var hittar jag spellistan?

Du kan lyssna på Sunkits spellista i oktober 2021 på Spotify!

Den spanska artisten Gelu, född som María de los Ángeles Rodríguez Fernández 1945, var en av Spaniens första ye-yé girls och hade en intensiv karriär i början av 60-talet. Hon hann sätta avtryck bland annat genom att 1962 spela in en spansk version av Sunkits signaturmelodi Ching-Ching. Gelu lämnade musiken bakom sig 1968, då publikens intresse hade börjat dala och hon också gifte sig.

Britt Damberg (1937-2019) slog igenom samtidigt som Siw Malmkvist och kan väl sägas vara samma andas barn, med en förmåga att sömlöst röra sig mellan schlager, underhållningsmusik och jazz. Min katt dansar cha-cha är en tidstypisk dänga från 1960 med komp av Leif Kronlunds Orkester.

Jag är så bekymrad för männen sjunger Git Gay med en röst och närvaro som gör att man verkligen önskar att hon hade fått göra fler inspelningar under sin karriär. Här är året 1950.

Som en påminnelse om ett aktuellt avsnitt av Kalle Linds podcast Snedtänk sticker vi in ett spår med Gösta ”Snoddas” Nordgren (1926-1981). Charlie Truck är faktiskt baksida på Snoddas fenomenala genombrott, Flottarkärlek, och den är skriven av Lasse Dahlquist och Harry Iseborg. För kompet svarar Carl Jularbos Kvartett. Harry Iseborg (1906-1981) var författare och journalist, som också skrev väldigt många sångtexter under stenkakans storhetstid.

Roger Johnson är en skamligt bortglömd artist, som en tid var med i Yngve Forssélls orkester men framförallt gav ut plattor i eget namn i början av 1970-talet. Vi brukar spela Idag sköt jag ihjäl en okänd man med Bruno Wintzell, men det var Roger som låg på Svensktoppen med sin version 1970. Allt med honom är värt att grabba åt sig!

Så här dags i matchen kanske du tycker att vi tjatar väl mycket om Maths Blomqvist med sin Dansorkester och Stråkorkester, men erkänn att det är en gåva som bara fortsätter att ge! Här hör vi True Love.

Klassiska Cool Candys får man aldrig nog av. Detta är en singel utgiven 1967 – Känn dig blåst! – skriven av bland andra bandets grundare Einar Svensson.

Vårat gäng var en löst sammanfogad grupp ungdomar på Södermalm i Stockholm, som genom radioprogrammet med samma namn fick ett enormt genomslag under ett decennium från slutet av 30-talet. I princip alla blev då eller senare stora namn; eller vad sägs om Alice Babs, Brita Borg, Lisbeth Bodin, Tosse Bark, Leppe Sundevall, Weine Renliden, Ivan Renliden och Göte Wilhelmsson? Vårat gäng återförenades första gången 1961, något som Vax Records precis uppmärksammat genom att ge ut den inspelning som gjordes då – för första gången. I Spik-Johans Jazzkapell sitter Leppe Sundevall vid rodret.

Lena Conradson (född den 23 mars 1948 som Lena Konradsson) gavs ut på skiva främst under sina tonår, varför hennes talang kanske inte riktigt togs på allvar. Hursomhelst förtjänar hon en mer framträdande plats i populärmusikens historia, än att bara betraktas som en barnstjärna från det tidiga 60-talet. Jag är inte något barnDon’t Treat Me Like a Child i original – från 1961 har en talande titel och en ovanligt späckad text.

Revymakaren Emil Nordlander står bakom Haver ni sett Karlsson?, som ett mycket ungt Sten & Stanley gjorde både på en singel och en EP under 1962.

Rainy Jane skrevs av Howard Greenfield och Neil Sedaka (de skrev mer än 500 låtar tillsammans) för Davy Jones, mest känd som medlem i The Monkees. När gruppen Charlies skulle ge ut en singel på Hans Edlers etikett Marilla 1971 fick låten svensk text av – Hans Edler. Ring Viviann har en härlig text och är en låt som fastnar, om än digitaliseringen av densamma lämnar lite i övrigt att önska.

Kanske ett litet tema med tvillingar? Trio Me’ Bumba gjorde Ann-Charlotte och Ellinor, som visserligen inte är tvillingar men är två flickor med parallella öden, som baksida på en singel från 1966. Låten skrevs av Thore Skogman och Thorsten Lodin. Stadigt komp!

Thore Skogman dyker genast upp igen som kompositör i Tvillingar lika som bär. Man blir lycklig så fort den indiepoppiga gitarren ljuder i introt! Låten gavs ut med Sten & Stanley på LP 1968 och kom året därpå som solosingel med Sten Nilsson.

Även hos Jigs är Nina och Marina tvillingar, lika som bär. Låten skrevs av Lennart Clerwall och Lars O. Carlsson och inleder bandets album Goa Bitar 4 från 1974.

Mer Britt Damberg? Självklart, vi slänger in Allra sista flugan nu de’ e’ Rock’n’Roll som finns med på EP:n Fem fynd för familjen från 1958. I bakgrunden står inga mindre än Bengt Hallbergs orkester och låten skrevs av Walter Larsson.

På tal om 50-talet så var det ju ett decennium som fick ett starkt, nostalgiskt uppsving i slutet av 1970-talet – inte minst genom filmen Grease och The Boppers framgångar. Dansbanden var förstås inte sena att haka på och från LP:n Hålligång 8 – Rock’n’Roll med Schytts hämtar vi Femtiotalet lever igen. En enkel låt, men med omisskännlig finess… Ja, det är Lasse Holm som skrivit både text och musik.

Idag kanske man inte pratar så mycket om dansbandet Pippis från Hälsingland, men faktum är att det är Åke Hallgren i gruppen som skrivit monsterhiten Gråt inga tårar. Den gjordes först på singel med Pippis 1974, men är förstås mest känd i den version som gavs ut av Thorleifs. Åke skrev också den något oroväckande Akta dej, som finns med på Pippis andra LP De svänger från 1976.

Rune Wallebom skrev Per Uggla, en låt som gärna förknippas med Mariann-bandet Schytts. Men även ett annat av bolagets flaggskepp, Five Teddys, gav ut låten samma år (1975) – i en ganska annorlunda version. Båda är bra, så varför nöja sig med bara en?

Thorleifs eller Thor-Erics? I slutet av 70-talet kunde det vara svårt att skilja dem åt, soundmässigt. Här är det Thorleifs vi hör, i titelspåret från albumet Kurragömma från 1978. Låten skrevs av bandets frontman, Thorleif Torstensson (1949-2021).

Torgny Söderberg skrev tillsammans med Paul Sahlin Anden i lampan till Paul – ännu som Paul Paljett – på dennes andra album, Mumbo Jumbo från 1977.

Finska Reflex Band (kanske detta är stavning för den finskspråkiga marknaden, på svenska hette de Reflexband) må ha haft ett smålustigt namn, men det förtar inte gruppens storhet. Habil blandning av funk, jazzrock och disco var signum för denna kombo från Malax i Svenska Österbotten. Långt ner i halsen – en i sammanhanget oväntad titel – finns med på gruppens andra album från 1981.

Stopp! Vi får inte missa att uppmärksamma dansbandet Kent-Alfs från Mora och Älvdalen. Gruppen turnerade flitigt under 70-talet, men gav aldrig ut någon LP under sin aktiva tid. Under mycket buller och bång gavs en aldrig utgiven fullängdare till slut ut i fjol och från den avslutar vi spellistan. Lämpligen med låten Stopp.

Var hittar jag spellistan?

Du kan lyssna på Sunkits spellista i oktober 2021 på Spotify!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *