Dansbandens dag

Vad är Dansbandens dag?

Det finns en temadag för snart sagt allting, och det var väl bara en tidsfråga innan dansbandskulturen skulle få en egen. Första söndagen i september infaller Dansbandens dag.

Initiativet till Dansbandens dag togs i början av 2000-talet av nöjesparken Liseberg i Göteborg. Åtminstone var det där allt startade. Från 2004 har det på Liseberg samlats en rad framträdande dansband som under en hel dag bjuder på skön musik för en danssugen publik.

Efterhand har fenomenet spridits runtom i landet och de lokala tolkningarna av vad temadagen ska rymma är brokiga. Men klart är ändå detta: Dansbandens dag genomförs den första söndagen i september varje år.

I samband med Dansbandens dag 2020 ombads Sunkits Magnus ”Ny-Magnum” Nilsson (alltså jag som skriver detta) att berätta om fenomenet dansband i TV4.

Magnus Nilsson från Sunkit pratar dansband och dansbandskultur i TV4

Givetvis ligger tyngdpunkten på dansbandens gyllene epok under 1970-talets, när vi på Sunkit får breda ut texten i TV. Men Dansbandens dag är ett fenomen som omfattar dansband och dansbandskulturen som helhet.

Nu väntar vi bara på att Dansbandens dag ska sammanfalla med Internationella Sjätte September-dagen.

Foto

Skärmdump från intervjun i TV4 samt Thom Milkovic, Unsplash.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *