Bruno Wintzell

Bruno Wintzell – höga höjder och djupa dalar

Bruno Wintzell var en begåvad sångare och skådespelare, vars karriär mer handlade om skandaler än succéer. Han skrämde också slag på franska landslaget i fotbolls-EM 1992. Med sång.

Uppdatering

Denna artikel publicerades första gången så tidigt som under sent 90-tal, men har under 2021 väsentligt uppdaterats. Eventuella kommentarer kan därför förhålla sig till tidigare versioner av texten.

Dag Bruno Victor Wintzell föddes den 23 mars 1944 i stadsdelen Bromma i Stockholm. Trots att han bara blev 58 år gammal så hann han med flera yrkesbanor – operasångare, musikalartist, skådespelare och programledare.

Bruno Wintzell som fotomodell

Bruno Wintzell inledde faktiskt sin karriär som bildromansmodell i Bildjournalen. Så här inleds ett reportage – med rubriken Har vi fått en stjärna på köpet? – om honom i tidningen:

Den dagen Bildjournalens filmregissör Ia Olsson skrev kontrakt med Bruno Wintzell fick vi en stjärna på köpet. Bruno hann inte mer än spela in huvudrollen i vår bildroman ”Jag vill leva mitt liv” […] förrän han gjorde succé som sångare. Nu väntar radio, TV och nya skivor på killen som är Anna-Lena Löfgrens skugga.

Sextiotal som grammofoncharmör

Under 1960-talet var Bruno Wintzell aktiv som grammofoncharmör och det kom en rad singlar och EP-skivor. Genombrottet kom dock först i och med den legendariska svenska uppsättningen av Hair, som gick 1968 på Scalateatern i Stockholm – under titeln Hår. Han spelade också Jesus i den danska versionen av Jesus Christ Superstar.

Bruno Wintzell albumdebuterade 1971 med skivan Debut (Polydor) – bland annat med hela tre tidiga försvenskningar av Elton John-låtar – men det verkar som att karriären som skivartist inte riktigt ville lyfta.

Bruno Wintzell och Goldie Hawn blir ett par

Istället vände sig Bruno Wintzell mot USA och reste till Hollywood för att försöka sig på en internationell filmkarriär. Här spelade han mot Goldie Hawn i filmen Tjejen från Petrovka (The Girl from Petrovka, 1974) och de två var ett par under åren 1973-1975. De ska också ha haft en nära kontakt under resten av Brunos liv.

Goldie är en begåvad och underbar människa. Hon var min största kärlek. Att det hela tog slut berodde på mig. Jag tänkte väl för mycket som en svensk.

Bruno Wintzell om förhållandet med Goldie Hawn

Karriären går i stå, men Bruno kommer igen mot Frankrike

Man måste nog säga att Bruno Wintzells karriär gick i stå från senare delen av 70-talet, trots uppenbar talang. Oklart egentligen varför. Vet du mer om detta, så kommentera gärna inlägget längre ned på sidan.

Under fotbolls-EM i Sverige 1992 dök han plötsligt upp för att sjunga den franska nationalsången inför matchen mot hemmanationen Sverige.

Bruno Wintzell sjunger Frankrikes nationalsång i fotbolls-VM 1992.

Det ska sägas, att det är en svår uppgift att sjunga på en stor arena med tanke på fördröjning, eko och att andra sjunger med i olika sektioner – men faktum kvarstår: inför en viktig fotbollsmatch sjunger hemmasonen Bruno Wintzell motståndarlagets nationalsång fruktansvärt illa. Jag vet inte hur cyniska Svenska Fotbollförbundet var vid tiden, men det här kan inte ha varit en slump. De franska spelarna kom helt av sig. Tack för denna diaboliska insats! 🙂

Uppmärksammad och utskälld som symbol för tutteve

Ett par år senare seglade Bruno vidare på den skandalomsusade vågen. Han blev programledare i TV3:s program Tutti-Frutti, som spelades in i Italien, tillsammans med Dominika Peczynski.

Vips, så var ordet tutt-TV ett fenomen.

Programmet Svart eller vitt (TV4 den 18 oktober 1994) om bland annat Tutti-Frutti

Bruno Wintzell som restauratör?

I Dagens Nyheter skrev Martin Stugart den 15 december 2004 under rubriken Vart tog Grants taverna vägen? om nedlagda restaurangen Grants taverna på Strandvägen i Stockholm. Restaurangen gick i konkurs 1977, men…

Sångaren Bruno Wintzell försökte köpa stället för att tillsammans med några vänner öppna dansrestaurang och tvätta bort de gamla synderna. Men Stockholms kommun vägrade att sälja.

Martin Stugart i Dagens Nyheter den 15 december 2004

Känner du till något om Brunos planer i restaurangbranschen, så skriv gärna en kommentar.

Fakta om Bruno Wintzell

Bruno Wintzell var utbildad ekonom och operasångare. Han var pappa till Dennis Wintzell och Louise Wintzell. Han fungerade under en tid också som något av en plastpappa för rapparen Leila K.

Bruno Wintzell avled på Karolinska sjukhuset i Solna den 1 december 2002. Han är begravd på Galärvarvskyrkogården på Djurgården i Stockholm.

Diskografi

 • Linda, EP 1963
 • Kärlekens vals, singel 1968
 • Hår, LP 1968
 • Idag sköt jag ihjäl en okänd man / Du och jag – en kärlekshistoria, singel 1970
 • Fredens duva, singel 1970
 • Debut, LP 1971
 • Balladen om Joe Hill, singel 1971
 • Jesus Christ Superstar, LP 1972
 • Tillsammans igen, singel 1977
 • Snövit och de sju dvärgarna, LP 1980
 • Juletid och helgefrid, LP 1982
 • Jesus Christ Superstar, LP 1985

Filmografi

 • Miss and Mrs Sweden av Göran Gentele, 1969. Bruno spelar Jarl Kulles revolutionära hippieson, Hasse.
 • Tintomara av Hans Abramson, 1970.
 • The Girl From Petrovka av Robert Ellis Miller, 1974. Med Goldie Hawn och Hal Holbrook i huvudrollerna.
 • Francis Gary Powers: The True Story of the U-2 Spy Incident av Delbert Mann, 1976. TV-film med Bruno i liten roll.
 • Animal Protector av Mats Helge, 1988.

Tack

Stort tack till Elin för tips och skannade sidor. Stort tack också till Louise Wintzell (!) för rättad uppgift.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *