Allergi, elektronik, lite snusk och väldigt mycket svaj. Det får du i Sunkits spellista i april 2021.
Här hittar du Sunkits spellista i april 2021 på Spotify.
Vårmånaden april ägnas en relativt stilla och porlande spellista.
Men vi inleder hårt. Den engelske pianisten Russ Conway (1925-2000) hade en kort period i strålkastarskenet, då hans spikpiano à la ragtime låg rätt i tiden – ungefär från mitten av 50-talet till mitten av 60-talet. Han är mest känd för Lesson One (tänk Thore Skogmans Kalle Johansson) och signaturmelodin till Melodikrysset, The More We Are Together. Här tar han sig an Sunkits signatur, Happy José (Ching-Ching).
Gershon Kingsley (1922-2019) var en pionjär inom elektronmusiken och blandade gärna det experimentella med det ytterst tillgängliga. Ett möte som illustreras ypperligt i majestätiska Eleanor Rigby från det magnifika albumet First Moog Quartet från 1970. Annars är Kingsley, född Götz Gustav Ksinski, mest känd för den ikoniska Popcorn och att ha varit ena halvan av Perrey and Kingsley.
Instrumentalgruppen The Jordans var tidigt ute med något som liknar rock i Brasilien. Namnet inspirerades av The Jordanaries, sånggruppen som sjöng med Elvis Presley, och gruppen bilades i São Paulo 1958. Gruppen träffade The Beatles under en Europa-turné och deras skivor ska ha inspirerat Ringo Starr att spela bossa nova – en uppgift som får anses vara mycket obekräftad. Den dimhöljda Tema de Lara kom på singel 1966.
Charlotte Höglund (född 1964 i Lycksele) slog igenom redan som barn med kristna visor. I klassiska Kan du säga vem jag är får Charlotte hjälp av lillebror Per Höglund (född 1969 i Lycksele), som lyfter låten med sitt starka engagemang och närvaro. Charlotte blev sedermera popartist, men sadlade om till pastor. Per är idag verksam som psykolog.
Yngve Stoor (1912-1985) var vår främsta förespråkare för den polynesiska musiken och gjorde från mitten av 1940-talet en lång rad skivor med försvenskningar av hawaiimusik. Även om han länge var mycket populär i folkpark och melodiradio, så ansågs han nog mot slutet av sin karriär var lite camp och töntig. Faktum är dock att han fortfarande är ett respekterat namn i Polynesien. Aloha Oe kom första gången på stenkaka 1949.
Paul Sahlin (född 1955 i Trollhättan) var ju superstjärna under namnet Paul Paljett på 70-talet, men när den delen av karriären började dala hoppade Pålle snart på dansbandståget. Även om en sångare alltid står främst i rampljuset, får man nog säga att Paul Sahlin höll en relativt låg profil när han var sångare i Säwes och Matz Bladhs. Här får vi njuta av Flickan från Heidelberg från albumet Luffarpojken från 1987.
Tillsammans med Håkan Thanger skrev Pierre Isacsson (1947-1994) Då går jag ned i min källare, som finns med Pierres albumdebut som soloartist – Pierre! från 1974. Pierre var redan en etablerad artist, men bara som medverkande i olika grupper. Som soloartist blev framgången enorm och publiken älskade basrösten i ”källaren”. Det här med basröst kan inte ha gett Cacka Israelsson någon ro och med glimten i ögat gjorde han en lätt förklädd version, som gick än mer på djupet. Då går jag ned under källaren. Finns med på CD-versionen av albumet (50), utgiven av Hendrix Music Production 1995.
Och när vi ändå är inne på Pierre Isacssons solodebut, så är det väl lika bra att vi river av Säg finns jag till från samma skiva. Detta är en försvenskning av I Am I Said av och med Neil Diamond, med lyhörd svensk text av Börje Carlsson.
Steget vidare till Love Explosion och deras Stockholm City är inte så långt. Även här handlar det om att tvingas till storstaden, men att inte passa in. Göteborgsbandet spelade på den legendariska Gärdesfesten och deras eftermäle är väl att de var ett av den svenska proggens sämsta band (rekommenderar liveversionen av Stockholms City från LP:n Festen på Gärdet, 1971 som referens), men om man bortser från det svajiga hantverket ligger Love Explosion närmare rockens ursprung än många av sin samtids knätofsiga kollegor. Denna inspelning av den låt som i folkmun kallas Ljusne är från studioalbumet Bästa låtar, utgiven på MNW 1971.
Den store Alf Robertson hade en omisskännlig känsla för att ta korn på vilka ord som krävdes för att sätta färg på en berättelse. Om man inte tänker på’t har en klassisk först-så-går-det-upp-och-sen-så-går-det-ned-vers där det finns utrymme för en hel del namedropping (känner du igen alla?) och fraser som ”det händer inte mycket i Sundsvall by the night”. Lyssnar du i hörlurar så märker du att låten är digitaliserad från vinylversionen av albumet Solsken från 1982. Är mastertejpen på vift, månntro?
Du som läser detta kanske har en ledtråd till vilket Stopet som besjungs i Alf Robertsons epos. Det fanns länge ett ölhak på Torkel Knutssonsgatan på Söder i Stockholm, som hette kort och gott Stopet (och som idag är en ICA-affär) – men med lite eftertanke är det kanske mer sannolikt att Alf med entourage huserade på Tennstopet i Vasastan? Vet du något om detta, så skriv gärna en kommentar längre ned på sidan.
Som många andra framgångsrika svenska artister började Brita Borg (1926-2010) sin karriär i sång- och revygruppen Vårat gäng på 1940-talet. Bara några år därpå började hon samarbete med Povel Ramel, men även om vi idag förknippar Brita Borg främst med revyscenen och vita duken så var hon under många år schlagersångerska. Jag ska ta morfar med mig ut ikväll snurrade på skivtallrikarna 1950, i denna version med Brita – men även på en stenkaka med Siv Westerberg.
Låtsmeden Conny Enström har vi tidigare hört i låten Allergienergi. A-sidan på samma singel, utgiven på Pang Records 1980, heter Trea i tur och lyckas även den att beröra ämnet allergi. Under helt klart oklara former. Hursomhelst är det en slagdänga som ger energi, med eller utan allergier.
Under det tidiga 80-talets popvåg lyckades Roger & The Biceps få skivkontrakt med stora Epic. Singeln Kvällen när jag inte kom in på diskoteket är en hyperrealistisk skildring av livet i en krogkö året 1983. Obegripligt nog bytte bandet till Roy Rogers, som ju också är namnet på en berömd amerikansk artist. Om det blev rättssak av detta vet vi inte.
Att den finske tangostjärnan Reijo Taipale (1940-2019) skulle göra en finsk cover på en låt med Eskilstunas stoltheter (vid sidan av Yvonne och Walter Kurtsson) Kent är inget att förvånas över. Snarast framstår det som den naturligaste saken i världen. Dom andra blev Ihan kuin nuo toiset och året var 2003.
Kärlek på internet med Grönwalls har kanske åldrats rakt in i kuriosakabinettet, men det gör ju inget. Vi är osäkra på exakt årtal – bör vara tidigt 00-tal.
Dansbandet Jannes från Norrköping, som inte ska förväxlas med dansbandet Jannez från Laxsjö, gav ut albumet Bjuder upp på Hans Edlers bolag Marilla 1975. Öppningsspåret Hej lilla tjej är skriven av bandets saxofonist och gitarrist Håkan Wandemo och har en skön livekänsla som ger lust att röra på sig.
Under 70-talet var det många dansband som gav sig på den lättsamma Eva (En strippa från Trosa), så och Five Teddys. Deras version finns med på LP:n Björnligan 1 (Mariann) och även om texten är lite väl fånig, så är det en svängig låt med drag i. År: 1975.
På tal om dansband, 70-tal och Mariann. Vi slänger in Per uggla med Schytts, en riktig stänkare tagen från albumet Hålligång 4 som kom… 1975!
Pelle Karlsson är idag otroligt uppmärksammad för Pelle Karlssons gröna LP, men han är förstås mer än ett ansikte på en flitigt förekommande skiva på loppmarknader. Du kanske inte tänker ”wow!” när du hör beskrivningen ”kristen sångare sjunger en låt som heter Mötesreflektioner”, men det kan vara på sin plats att utropa just wow! Låten finns med på albumet Du är hos mig från 1970.
Alternativorkestern Doktor Kosmos med rötter i punken och Gävle är kanske något av ett steg vid sidan om när det gäller udda och bortglömd populärmusik. Ändå känner vi på Sunkit ett släktskap med bandets attityd, där det alltid har varit öppet spjäll mellan allvar och ironi, fult och vacker, skoj och allvar. Bandet var tidigt ute med att göra mer än att bara vara ett popband och låten Mobbaren finns med på albumet Stjärnjerry – en rockopera av Doktor Kosmos från 1996. Mer rockopera, tack!
När porrens entreprenörer mötte underjordens flummare i Stockholms 1970-tal uppstod väl kanske inte ljuv musik, men något udda blev det. Tom Zacharias (1948-2010) tillfrågades att iscensätta en rockig fortsättning på den snuskmusik som Johnny Bode hade haft framgångar med. Gay Club från albumet Belinda (1975) är ett fint exempel på att investerarna kanske inte fick tillbaks riktigt vad de hade hoppats på. Tom kunde konsten att dra ut ett uppdrag till de yttre gränserna.
Lyssna på Sunkits spellista i april 2021 på Spotify. Och tipsa gärna dina vänner om Sunkits spellistor. Det kommer mer mums!
Lämna ett svar