Lars Mjøen

Lars Mjøen – exorcisten i Bröderna Dal

This entry is part [part not set] of 25 in the series Sunkits julkalender 2020

Han är en tredjedel av humorgruppen bakom Bröderna Dal. Lars Mjøen har också ristat sitt namn i musikhistorien för en oväntad – och oväntat stark – låt om filmen Exorcisten.

Den norske skådespelaren och manusförfattaren – och framförallt komikern – Lars Mjøen föddes den 13 november 1945. Han är barn till skådespelaren och regissören Jon Lennart Mjøen och skådespelaren Else Heiberg.

Lars Mjøen började att arbeta med PR inom filmbranschen, men träffade tidigt Knut Lystad (född 1946) och de började tillsammans att göra radioprogrammen Bare et lite øreblikk och Bedre sent enn alvor, i tidens anda starkt påverkade av Monty Python. I mitten av 70-talet växlade duon över till TV, där de kom att samarbeta med Trond Kirkvaag (1946-2007). Här sammanstrålade den trojka som skulle komma att bli humorgruppen KLM.

Självklart är det svårt att jämföra även nära grannars kulturhistoria, men jag tror att man kan säga att norska KLM var vad Sverige hade i Lasse Åberg och Ardy Strüwer. Faktiskt hade man senare en utveckling ganska lik den Lasse Åberg och Brasse Brännström hade.

Efter att Lars Mjøen, Knut Lystad och Trond Kirkvaag spexat sig genom norska TV- och radioprogram var det dags att göra underhållning för barn.

Med start 1978 gjorde man fyra serier och en långfilm som karaktärerna Bröderna Dal, som även var mycket framgångsrika i Sverige. Bröderna Dal och professor Drövels hemlighet (1978), Bröderna Dal och de mystiska spektralstenarna (1981), Bröderna Dal och legenden om Atlant-Is (1993) och Bröderna Dal och mysteriet med Karl XII:s damasker (2005) är en fin blandning av galen humor och trivsam saga.

Vid sidan av sin karriär som skådespelare, programledare och manusförfattare har Lars Mjøen ägnat sig åt musiken. Hurra-Vi-Skal-Dø-Rag släpptes som singel på Decca 1971. LP:n Singin’ In The Brain kom på samma bolag 1974. Inte oväntat rör det sig om parodier och en fortsättning på Mjøens humoristiska sida.

Men det finns en inspelning som sticker ut.

Under perioden 1971-1978 gjordes en serie samlingsalbum med samtida hits – Treffserien – i huvudsak framförda av trion Inger Lise Rypdal (”En vandring i solen”), Gro Anita Schønn och Stein Ingebrigtsen. Den utgåva som heter På treff med 7 (1974) avslutas med att Lars Mjøen gör ett gästspel med den egenkomponerade låten Exorcisten.

Här måste vi nog tala om en fullkomlig fullträff.

Filmen Exorcisten i regi av William Friedkin hade haft nordisk premiär samma sommar och hade fått extremt stor uppmärksamhet. Den uppståndelsen kan man säga att Lars Mjøen belyser och delvis driver med. Samtidigt är det småstökiga och lätt fuzzade psykedeliska 70-talskompet riktigt bra, på allvar och i eget majestät.

Lars Mjøen: Exorcisten (1974)

Dessutom har någon i vår tid försett låten med en passande video. Observera gärna att dialog och ljudeffekter från filmen verkligen finns med på skivan från 1974.

Helt obegripligt att Lars Mjøens gästspel inte blev en hit, och lika obegripligt att inte fler pratar om den idag. Tillsammans kan vi ändra på det.

Tidigare i år fyllde Lars Mjøen 75 år, så vi ber även att få önska ett senkommet grattis!

Series Navigation

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *