Ricky Bruch med sin singel Baby Dodo / Mej fångar ingen brud

Anders Åhlin berättar sanningen bakom Mej fångar ingen brud

This entry is part [part not set] of 25 in the series Sunkits julkalender 2020

1971 härjade Ricky Bruch som värst i diskusringen och var samtidigt på väg att bli den idrottande rockstjärnan han senare blev. Sunkits Henrik Martinell har pratat med Anders Åhlin, som gav Ricky order i musikstudion.

Texten till Mej fångar ingen brud skrevs av Bo-Göran Edling, något som presenteras närmare i artikeln Bo-Göran Edling berättar sanningen bakom Mej fångar ingen brud. Lennart ”Rock-Chrichan” ChristianssonPlayback Records producerade och drog i mixerbordets reglar. Mångsysslaren (bland annat låtskrivare, producent, musiker, dirigent och arrangör) Anders Åhlin stod för arrangemanget och vägledde Ricky Bruch i studion vid inspelningstillfället.

Anders Åhlin skrattar till när jag påminner honom om singeln.

– Jaaa, det var ju den där singelskivan vi framställde någon gång 1971. Förmodligen mera som en plojgrej egentligen.

Hur menar du då?

– Ja, alltså… Det var ju ingen som kunde tänka sig att Ricky Bruch skulle bli nån grammofon-artist.

Varför inte?

– Nähehe, skrattar han. Han var ju en populär idrottsman och det var väl det – liksom kopplingen till det – som gjorde att skivan kom till, så att säga.

Anders Åhlin är utbildad violin- och gehörspedagog. Han är även flöjtist, saxofonist och basist, har lett storband och har arr:at och komponerat musik till flera kända cirkusar. År 2000 tilldelades han Cirkusakademiens pris Årets Charlie, för att ”i en tid då bandad cirkusmusik blivit allt vanligare” ha arrangerat musiken för i stort sett hela Cirkus Maximums föreställning. Vidare har han spelat och dirigerat i mängder av radio- och TV-program samt teaterföreställningar. I 35 år var han lärare vid Musikhögskolan i Malmö där han bland annat drev en utbildning för musikproducenter.

Vem fick idén att få Ricky till en studio?

– Det var ju ”Chrichan”, Lennart Christiansson.

Den idag 77-årige Anders har dragit sig tillbaka och bor idag i Lomma. Från slutet av 60-talet till början av 80-talet samarbetade Anders och Lennart i Playback-studion.

– Jag jobbade frilans och så samarbetade jag mycket med Chrichan i studion med olika produktioner som jag presenterade för honom. Vi gjorde betydligt många andra skivor än denna med Ricky.

Diskusbjässen Ricky Bruch är rent idrottsmässigt en av våra största – utöver diskus var han framgångsrik inom kula, styrkelyft och bodybuilding. Han spelade i ett antal filmer, släppte en diktsamling, arbetade som DJ och syntes på en hel del löpsedlar. Men han var vid tidpunkten inte känd för sin sångröst.

Om vi kollar på 1971 och Ricky Bruch som ska sjunga i en studio trots att han inte kan sjunga – hur gick det här till?

– Nej, men det var ju inte den uppfattningen vi hade när vi gjorde det. Jag menar, det gällde ju att göra det bästa av det hela och tro på att han kunde fixa det. Vi gjorde det ju inte med några negativa baktankar, säger Anders Åhlin.

Så ni hade en tanke på att detta kanske kunde slå eller att han var bra på att sjunga?

– Ja, säger han på Lomma-dialekt och tänker efter. Jag vet inte. Det kunde ju kanske ha blivit något, men det hela rann ju ändå ut i sanden ganska fort.

Anders Åhlin fick Ricky Bruch att inte sjunga fel

Anders skrev som sagt arrangemanget på Mej fångar ingen brud och svarade även för det musikaliska i inspelningsskedet med Ricky. Det sista innebar att få honom att sjunga rätt eller att peppa honom.

Vad var det du behövde säga till om till exempel?

– Det kanske var ett och annat uttal. Artikulation. Är man inte en så van studiosångare så är man inte van att artikulera på det sättet så att det ska komma ut ur skivan. Man får inte sjunga ”P” för då puffar det i mikrofonen och då sjunger man ”B”. ”B” är mjukare än ”P”. ”T” är inte så bra heller ibland, ”V” är bättre för det uppfattas som ”T” på inspelningen. Lite såna grejer va.

Rickys mamma Anneliese Bruch var hejaklack

– Han gjorde så gott han kunde, säger Anders. Absolut. Och så hade han sina kära mamma i kontrollrummet som hela tiden sa: ”Vi älskar dig Ricky, Vi tror på dig, Du är bäst i världen!” Hon var med där och skulle hålla koll på Ricky.

Det var väl ett härligt stöd?

– Oh ja, hon peppade ju Ricky också på sitt sätt.

Fortsättning följer.

Foto

Bild på Ricky Bruch från notisen i tidningen Arbetet 17/3 1971.

Series Navigation

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *