Bo-Göran Edling berättar om Mej fångar ingen brud med Ricky Bruch

Bo-Göran Edling berättar sanningen bakom Mej fångar ingen brud

This entry is part [part not set] of 25 in the series Sunkits julkalender 2020

Jakten på sanningen bakom singeln Baby Dodo / Mej fångar ingen brud med Ricky Bruch går vidare. Sunkits Henrik Martinell har pratat med Bo-Göran Edling, som skrev texterna.

Jag har tidigare skrivit om Ricky Bruch och hans smått manschauvinistiska singel, men inte kommit hela vägen (artikeln bygger dels på fakta, dels på kvalificerade gissningar och slutledningar). Våren 2020 hände något som innebar en islossning. Någon månad in i pandemin öppnade Kungliga biblioteket upp sitt digitaliserade tidningsarkiv så att vem som helst gratis kunde plöja genom och söka i gamla dagstidningar. Så jag sökte och fann på första försöket.

I arkivet dyker en pytteliten notis i Göteborgs-Posten från den 19 mars 1971 om inspelningstillfället. ”Ricky Bruch har tillfälligt släppt diskusskivan och tagit itu med en annan form av skivhantering”, inleds notisen. Vidare står att den svenska texten skrivits av den gamle musikern och professionelle textförfattaren Bo-Göran Edling, att Anders Åhlin stått för arrangemanget och att Lennart ”Rock-Chrichan” ChristianssonPlayback producerat tokigheten.

Bo-Göran Edling bor idag i Fittja, är stengammal, verkar kristallklar i huvudet, men har få minnen om singeln. Början av vårt telefonsamtal är lite som en kallstart på gammdiesel.

– Det jag minns när du säger titeln är att den hade ingenting med originalet att göra. Jag kommer inte ihåg vad originalet hette, men jag vill minnas att det var ingenting jag kunde göra något med. Utan jag gjorde något själv alltså.

Hur blev du inblandad?

– Har inget minne av det. ”Mej fångar ingen brud”… varför skrev jag så?

Men efter en stund blir motorn driftsvarm. Jag frågar honom igen hur han blev inblandad i ”Mej fångar-produktionen”.

– Helt enkelt av kommersiella skäl. Den låg på ett musikförlag som vi företrädde.

1971 jobbade Bo-Göran på musikförlaget Tore Ehrling Musik AB, tror han. Det förlaget hade rättigheterna till den låten.

– När man har rättigheterna till en låt så har man någon sorts skyldighet att göra någonting med den också, förklarar han. Så då skrev jag den där texten, men bakgrunden till varför jag skrev Mej fångar ingen brud det har jag fasiken inte något minne av.

Bo-Göran säger att musikförlagen på den tiden ibland tog kontakt och frågade om han hade någon låt. Sannolikt behövde de en baksida på singeln, gissar han.

– De behövde en låt till en sida på en singel. De hade alltså en bra låt och så behövde de en låt till och av något skäl kom jag in i bilden. Då skrev jag den där texten, för att de förmodligen behövde en baksida.

– Jag fick låten och så bad de mig skriva en text. Så var det.

Utdrag ur låttexten:

Jag är skön
[Kör] Du är skön
Vem kan väl förneka, att för mej...
[Kör] Att för dej
...finns inga förbud.
Och flickor ska man ha när man vill leka.
Fast jag tar det kallt, mej fångar ingen brud.

När jag berättar att singeln har blivit kultförklarad i vissa kretsar, att den är relativt dyr och svår att få tag, så skrattar han förvånat:

– Vad säger du? Är det så? Nämen det kunde jag liksom inte tänka mig att det skulle bli någonting utav det. Jag skrev alltså en text därför att de behövde en text, alltså en baksida.

Ja, och 50 år senare har den blivit en kultlåt.

– Nämen så konstigt.

Som musikförläggare på Multitone och Thore Ehrling skrev Bo-Göran Edling en uppsjö texter till både svenska och försvenskningar av låtar – totalt flera hundra stycken. Hans uppgift var bland annat att se till att få låtar som musikförlagen hade rättigheter till inspelade.

– Och det var ju många konstiga saker ibland. Ofta utländska låtar som i Sverige inte hade nått någon uppmärksamhet, men som man hade i uppgift att göra någonting med, skrattar han.

– Då fick man sätta sig ned och skriva en text. Man kan ibland inte haft en bakgrund till någonting, utan man skrev någonting. Jag är musiker i botten och det innebär ju det att jag ser till att texterna alltid fick rätt betoning på stavelser och liknande saker. Jag kunde inte släppa ifrån mig ett oprofessionellt arbete på den punkten.

Du låter väldigt professionell.

– Det var jag nog i och för sig, skrattar han. Även om det var en skit-text så skulle den stämma med musiken.

Foto

Bo-Göran Edling på bild från SKAP:s arkiv, 1987. Fotograf: Kicki Forsgren.

Series Navigation

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *