Ulla-Bella Fridh

Ulla-Bella Fridh skrinnade mellan revy och schlagertopp

This entry is part [part not set] of 25 in the series Sunkits julkalender 2020

Hon var oerhört produktiv under flera decennier, både som sångerska, skådespelare och programledare. Så varför är det så tyst om Ulla-Bella Fridh?

Ulla-Britt Fridh föddes i Stockholm den 9 december 1929. Hon inledde sin artistiska bana som konståkare i Gustaf Wallys isrevy 1947. Intresset för att uppträda ledde vidare till Göteborgs stadsteaters elevskola, där hon studerade åren 1949-1952. Hon debuterade sedan på film i inte mindre än Arne Mattssons skandalsuccé Hon dansade en sommar (1951).

I början av 50-talet spelade Ulla-Britt Fridh revy med Karl Gerhard, och det var han som gav henne artistnamnet Ulla-Bella. Fler revyer blev det därefter, både hos Knäppupp och Hagge Geigert.

Under hela 50-talet var Ulla-Bella väldigt flitigt förekommande på vita duken. Bland filmerna hon medverkade i finns För min heta ungdoms skull (1952), Vingslag i natten (1953), Åsa-Nisse på hal is (1954), Åsa-Nisse ordnar allt (1955) och Het är min längtan (1956). Samtidigt början hon göra sig ett namn – faktiskt större än som skådespelare – som grammofonartist. Först tillsammans med Owe Thörnqvist; de gjorde bland annat På festplatsen och Titta, tittaMetronome 1956. Under några år kom en strid ström sjutummare på egen hand, då på Philips.

Ejnar – även känd som Einar – samt Roslagsvår (tänk ”Johansson, se upp i svängarna”) är väl hennes största egna hits.

Annars växlade Ulla-Bella Fridh över sitt fokus till TV i början av 1960-talet. Hon gifte sig med journalisten och TV-producenten Jan Gabrielsson 1962 och de var båda programledare i Söndagsbilagan, ett då ganska nytt programformat som förebådade 70-talets många magasinsprogram med blandning av underhållning och nyheter.

I skrivande stund finns faktiskt en säsong av Söndagsbilagan att beskåda på SVT Play.

Det stora publika intresset falnade mot slutet av 60-talet, men hon var fortsatt engagerad under många år på Uppsala stadsteater, hon gjorde en LP-skiva så sent som 1980 och medverkade i brytpunkten mellan 70- och 80-talet i en lång rad mer eller mindre klassiska teveserier – Bomsalva (1978), Albert & Herbert (1979), Mor gifter sig (1979), Katitzi (1979), Sinkadus (1980) och Fem dagar i december (1981).

Konstigt nog pratas och skrivs det idag inte mycket om Ulla-Bella Fridh. Jag bläddrar i biografier och andra skildringar av dåtidens underhållnings-Sverige, men hittar inte mycket. Jag letar säkert slarvigt, men fyll gärna på med dina minnen och tankar om henne – kommentera här på sidan.

Som parentes kan man väl gissa sig till att Ola Ströms karaktär Ulla-Bella, min sekreterare i TV-serien Solstollarna fick sitt namn från just 50-talets stora sångerska. Hur orelaterat namnvalet än kan tyckas vara.

Ulla-Bella Fridh gick bort den 27 oktober 1993, inte ens 64 år gammal. Hon är begravd tillsammans med maken Jan Gabrielsson på Uppsala gamla kyrkogård.

Series Navigation

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *