Doreen Denning

Doreen Denning – barnfilmens Georgios Karageorgiou

This entry is part [part not set] of 25 in the series Sunkits julkalender 2020

Hon utbildade sig till skådespelare och har en roll i kultfilmen Rymdinvasion i Lappland. Men Doreen Denning är mest känd för sitt jobb i kulisserna.

Doreen Denning föddes som Doreen von Baumgarten i London den 5 december 1928. Hon gick Dramatens elevskola från 1948, där hon var klasskamrat med kommande storheter som Max von Sydow, Margaretha Krook och Ingrid Thulin. Ganska snart fick hon roller på vita duken såväl som på teaterscenen.

Filmdebuten kom 1949 i den första filmatiseringen av Pippi Långstrump. Därefter medverkar hon regelbundet i svenskproducerade filmer, men oftast ganska långt ned i rollistorna. Håll därför ögonen öppna när du ser Hasse Ekmans klassiska komedi Sjunde himlen från 1956 – den där Sickan Carlsson och Gunnar Björnstrand (och Hasse Ekman som Willy ’Etershejken’ Lorens) åker busscharter genom Europa och bland annat stannar till i Heidelberg. Vår hjältinna spelar värdinna ombord på bussen.

Och för oss som gillar kalkonfilm, så måste det ju anses vara oerhört meriterande att Doreen har en roll i den svensk-amerikanska science fiction-filmen Rymdinvasion i Lappland från 1959.

Efter rymdinvasionen medverkade hon i ytterligare en svensk-amerikansk produktion, men sedan blev det inga fler filmer för Doreen Denning.

Inte framför kameran.

Runt mitten av 60-talet utbildade sig Doreen Denning till teveproducent och började arbeta som inköpare av utländska teaterproduktioner på det som idag är Sveriges Television.

Det måste vara i samband med den uppgiften som hon också började översätta manus och sångtexter. Och så småningom regissera svenska version av animerade filmer. Har du sett en Disney-film fram till början av 90-talet, så har du tagit del av Doreen Dennings penna och regi.

Jämförande studie av tre åldrars översättning och regi.

Du som läser detta kanske inledningsvis tänkte ”hm, Doreen Denning – det namnet låter bekant”. Och i så fall har du rätt – namnet är välbekant från eftertexter till en lång rad animerade filmer. Eller vad sägs om Aristocats, Robin Hood, Bernard och Bianca, Micke och Molle, Den lilla sjöjungfrun för att bara nämna några?

Framförallt är nog namnet bekant för de generationer som tjatar om att det bara funnits si och så många tevekanaler, skojar om Ei saa peittää och vet exakt vem Georgios Karageorgiou (1934-2010) var. Förstår du ingenting av den referensen, så kan du lugnt vända blad och gå vidare i ditt liv. Den är inte så viktig som vi i dessa generationer vill göra gällande.

Men Doreen Denning är väl värd att uppmärksamma – och hennes skrå, att översätta och regissera det någon annan skrivit, redan pratat och sjungit in. Och göra det relaterbart för den publik man vänder sig till. Hon gjorde det bra.

Doreen Denning dog den 7 april 2007 i Kungsängen.

En brasklapp om rubriken: nej, animerad film är inte bara för barn – men att hålla sig till sanningen gjorde rubriken väldigt lång. Förlåt.

Series Navigation

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *