Sixten Jansson

Tack och farväl, Pop-Sixten!

Sixten Jansson, även känd som Pop-Sixten, har lämnat oss. Ålands mest udda popstjärna blev 74 år gammal.

Telefonen ringer. Det är Patrik Dahlblom, journalist på Nya Åland, som meddelar att Sixten Jansson är död.

Sixten hade många syskon, men jag tänker att även Sunkit är en del av hans familj och borde få veta.

Patrik Dahlblom

Sixten Jansson föddes den 11 september 1946. Som 33-åring vann han en popbandstävling på Åland, en seger som resulterade i singeln Don’t Stop The Music, utgiven av svenska EMI samma år. Det i sig låter kanske inte så häpnadsväckande, men kombinationen av Sixtens udda musikalitet och bristen på information om vad detta var för något var bidragande orsaker till Sixten Janssons kultstatus, framförallt i Sverige.

Fantasierna om vem denne Sixten var och, inte minst, hur singeln kommit till världen var… ska vi säga blommiga? I och med internets intåg fick vi rätsida på bakgrunden – framförallt genom nämnde Patrik Dahlbloms klargörande artikel Så skapades en åländsk popklassiker – och vi fick också kontakt med Sixten själv. Två gånger har Sixten Jansson spelat live på klubben Sunkit och vårt husband Sunkit All-Stars har också kompat Sixten på Åland.

Personer och fenomen som är dunkla och mytomspunna brukar klara sig bäst i det okända. Delar av magin försvinner när man möter en riktig människa av kött och blod, eller får höra den där knastriga kassetten som den egentligen lät i original. Det här gäller inte Sixten Jansson.

”Pop-Sixten”, som han var känd som på Åland, var precis så udda som man kunde tro. Han var ett original, i ordets bästa bemärkelse. Sett till hantverket var Sixten rejält omusikalisk, men konstnärligt hade han en fin känsla för musik. Hans tajming sett till att räkna takter var usel, men hans väderkorn för att hitta rätt fras var fenomenalt.

Sixten Jansson gjorde flera skivor, ganska långt efter Don’t Stop The Music, och han uppträdde relativt regelbundet som sångare, ofta kompad av något jazz- eller bluesband. Annars var måleriet Sixtens huvudnummer, och han var en riktigt begåvad konstnär.

Han gav ut memoarboken Stoppa inte musiken! på eget förlag 2015. Där framkallar Sixten bilden av en barndom i relativt armod, en lång ungdom i rejält utanförskap – och en ordentlig revansch, som faktiskt tycks ta sitt avstamp i att Sixten spelade hos Sunkit i Stockholm. Det var i sig en framgång, som ledde till respekt i hemmiljön och som ledde till fler uppdrag och konstutställningar. Under sina sista år gick det riktigt bra för honom som konstnär.

Jag anar att ”Pop-Sixten” i början kan ha varit ett förlöjligande öknamn, men tveklöst är det idag ett household name i det åländska riket. Precis som det ska vara.

Sixten hade varit sjuk under ungefär ett år; han var helt öppen på sitt Facebook-konto med att han drabbats av prostatacancer. För två dagar sedan upphör inläggen.

Tack för allt fint du gav oss, Sixten! Och vi kan bara hålla med dig – Stoppa inte musiken!


Publicerat

i

av

Kommentarer

2 svar till ”Tack och farväl, Pop-Sixten!”

 1. Profilbild för Stäni Steinbock

  Jo, jag lärde känna Sixten för så länge sen att jag inte ens minns det. Klart jag köpte hans singel när den kom. År 2000 flyttade vi till Åland, och då brukade jag se Sixten på Idrottsgården i Mariehamn, där Ålands enda dåvarande simhall fanns. Sixten var en ivrig simmare, nämligen.
  En dag satt jag i cafét när min hyresvärd klagade på sin sambo, tillika min gummas systerdotter, världens snällaste människa, när Sixten kom in. Vad är det nu då? Undrade han när han förstås såg att min hyresvärd var upprörd.
  Murph (namnet är fingerat) kan inte tåla snälla människor, sa jag, till vilket Sixten svarade med en glimt i ögat: ”Ja, jag kan sätta mig vid ett annat bord!”.

 2. Profilbild för Thomas Högström
  Thomas Högström

  Länge leve de udda!!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *