Tina Gunnarsson i Hexed

Tina Gunnarsson berättar om sin pappa Lars Russell

Lars Russell är en av svensk musiks verkliga nuggets, en artist som gavs ut på skivor under 1970-talet, men som aldrig nådde en större publik. Tina Gunnarsson är Lars dotter och berättar om sin pappas för Sunkits läsare.

Den här intervjun med Tina Gunnarsson hör ihop med artikeln Lars Russell – Sveriges hopp som aldrig slog igenom.

Hur ser du själv på din pappa som artist och låtskrivare?

– Som låtskrivare och textförfattare var han fantastisk. Han kunde skriva om historia, kärlek, vardagliga ting och ibland kan jag nästan känna att han var före sin tid med en del låtar. Som artist var han tacksam att arbeta med, han var mycket bestämd med hur resultatet skulle bli.

– Däremot hade han lite problem att nå ut med sin musik. Han saluförde inte sig själv så mycket som han borde gjort.

Har du någon uppfattning om hur han bemöttes i sin samtid?

– Jag har förstått att många tyckte om att höra hans låtar och texter. Som du säger så var han texter och sånger mycket uppskattade. Han släppte sina skivor och verkade nöjd med det. Han hade liksom inga ambitioner att bli en kändis som turnerade.

Vad hände efter LP-skivan Resumé?

Efter LP:n Resumé har vi på Sunkit inga spår efter Lars Russell. Men du skrev på Instagram att han fortsatte spela och att ni också spelat tillsammans. Kan du berätta lite om den här tiden? Och gjorde ni skivor?!

– Han skrev låtar jämt och vi började spela med honom redan som barn. Vi åkte runt och uppträdde i några år med visor, country osv. Jag sjöng och min bror Teddy spelade både trummor och gitarr under perioder. Pappa spelade gitarr. Vi deltog i talangjakter och tävlingar under alla år som vi spelade ihop. Vi deltog i en tävling på countryfestivalen i Furuvik där vi bland annat fick stående ovationer från publiken och Mats Rådberg, men jag var väl runt 10-11 år då så vi gick tyvärr inte vidare på grund av det.

– Det var en glad och lycklig tid i vårt liv.

– Vårt band som vi hade tillsammans senare under ett par år, runt 89/90, hette Lazy Dog. Då spelade vi mest rock och blues.

– Han spelade in mer och mer hemma och vi byggde en musikstudio i vår skrubb och sedan även en riktig studio. Pappa skapade och gjorde egna hemmaproduktioner av CD-skivor och delade ut väldigt många CD’s med släppta låtar under lång tid. Han producerade text och musik fram tills 2010 ungefär, då en brand förstörde hela hans livsverk och låtskatt som fanns där. Efter det försökte både han och vi hjälpas åt att återskapa och jaga rätt på gamla skivor från loppisar, släkt och vänner. En stor sorg är det att alla hans underbara texter som han skrivit i omkring 45 år bara gick upp i rök. En del finns kvar nu, men långt ifrån allt.

– Han gjorde till exempel supporterlåtar till olika idrottsklubbar som spelades in på singlar. Harbo IFHarbolåten, Björklinge IFIron. Senare gjorde vi även en till Almtuna IS. Vi barn gjorde även en singel med honom som hette You broke my heart / 1.2.3.4.5.6.7. som så mycket annat spelades in på Studio 55 med ljudproducent och musiker Tomas Eriksson.

– Tillsammans gjorde vi flera CD-skivor också, som vi producerade och gav ut själva. Han skickade in bidrag till Melodifestivalen under cirka 20 års tid, många riktigt bra låtar faktiskt. Men han fick aldrig chansen att upptäckas där heller, tyvärr.

Hur var din pappa Lars Russell som person?

– Pappa var snäll, ibland för snäll för sitt eget bästa. Han var i mångt och mycket en ganska osocial person hemma för han skapade på något hela tiden. En konstnärssjäl. Utbildad fotograf var han och har tagit många fina bilder genom åren. I arbetet var han kunnig, social, hjälpsam och glad och jobbade fackligt under många år som huvudskyddsombud.

Du och din bror är också musiker?

Du berättar också att du och även din bror spelar i band. HEXED känner jag till, men vad heter din bror och vad heter hans band?

– Vad kul att du känner till HEXED, vi är ju även aktuella för Sweden Rock Festival men coronaläget gör nu att vi inte vet något om 2021. Min bror är Teddy Möller och han är engagerad i några band. Hans huvudband är Loch Vostok och det är också metal.

När och var föddes Lars Russell?

– Han föddes i Timrå 1948 och växte upp i Vivstavarv. Hans föräldrahem besökte vi ofta som barn och i tonåren. Hans familj bestod av mor Mary, far Thorild och två systrar. Mary var också musikalisk från sitt föräldrahem. Så detta gick i arv.

– I Timrå träffade han min mamma och de blev ett par 1965 och höll ihop tills pappa gick bort i cancer 2013.

Foto

Pressbild på Hexed.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *