Margareta Hallin (1931-2020)

Tack för allt, Margareta Hallin!

Hovsångerskan Margareta Hallin har lämnat oss. Vi minns henne för hennes integritet och stora konstnärliga begåvning. Och förstås för skivorna på Fonofon.

Idag har Margareta Hallin avlidit. Under många år verkade hon som operasångerska med anställning på Operan i Stockholm, utnämndes till hovsångerska och var själv aktiv som kompositör. Genom sin vänskap med bröderna Erik Bergh och Einar Bergh hamnade hon dessutom under en kort period i popmusikens värld, med EP-skivor på den märkliga etiketten Fonofon. Legendariska är hennes mycket udda popdängor Ludde och Etta på Söder, ofta spelade pärlor på klubben som bär denna webbplats namn.

När Sunkit hade funnits i omkring 10 år arrangerade vi en spelning på Debaser i Stockholm, helt och hållet ägnad Einar Bergh och hans gärning (som entusiasten som försökte försörja en operaverksamhet med popmusik) med Carl-Eiwar Sect på scenen. I samband med det hörde bandets trummis, den mer än legendariske Åke ”Doktor Åke” Eriksson av sig till Margareta Hallin och andra Fonofon-relaterade personer.

Margareta gav sitt benägna tillstånd till att Sunkit publicerade vissa av hennes poplåtar på webben – under en begränsad tid. Motivet till begränsningen? ”Jag har gjort så otroligt mycket inom musiken, och jag vill inte bli ihågkommen enbart för Ludde” (fritt citerat ur ett svagt minne).

Underbart generöst och på alla sätt begripligt.

Operastjärnan Lars Cleveman var först med att fästa vår uppmärksamhet på Margareta Hallins frånfälle. I våra kretsar är Lars säkerligen ett känt namn, både som medlem i det avantgardistiska rockbandet Dom Dummaste och kultbandet Blomsterunge. För Wagnerkännare världen över är han dessutom ett household name. Så här skriver han på Facebook:

Vila i frid, Margareta Hallin. Hovsångerskan Margareta Hallin är en lysande representant för den fasta ensemble av absolut världsklass som Kungliga Operan höll sig med under 50- och 60-talen. Hon var en av de barn- och ungdomsidoler jag har haft turen, glädjen och privilegiet att få träffa och samarbeta med. Hennes Majorska i Kavaljererna på Ekeby kommer jag inte att glömma så länge jag lever. Tack för allt.

Lars Cleveman
Margareta Hallin och Lars Cleveman i Kavaljererna på Ekeby (1995)

Bästa sättet att hylla Margareta Hallin är förstås att upptäcka hennes förmåga som artist. En hel del finns att börja med på Spotify:

Margareta Hallin på Spotify

Margareta Hallin blev 88 år gammal.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *