Forbes Beatles från albumet Big Deal

Till försvar för Beatles (med Forbes)

This entry is part [part not set] of 24 in the series Sunkits julkalender 2019

Alla älskar en vinnare, ingen en förlorare. Det fick Forbes erfara under några månader 1977. Det är dags att sätta låten Beatles på den piedestal där den hör hemma.

Det är den 26 februari 1977 och platsen är Cirkus i Stockholm. Det är final i Melodifestivalen och sista artist för kvällen står på scenen – den relativt okända dansorkestern Forbes. Dirigent Anders Berglund räknar in.

Vad övrigt är, är historia. Låten Beatles slog knock på både tevetittarna och jurygrupperna runtom i landet. Dagarna efter segern var Forbes kungar.

Ända fram till den europeiska finalen i London den 7 maj.

Kanske det var nerverna som gjorde det, men det här var ingen stor kväll för Forbes. Beatles fick futtiga två poäng och kom sist i tävlingen.

Några månader med hjältegloria gick över i skamvrå. Den opportunistiska publiken vände bandet ryggen. Så pass illa gick det, att bandet efter några år såg sig tvungna att byta namn – till Varning.

Men mycket vatten rinner under broar och perspektiv förskjuts. Forbes var aktiva till – åtminstone – 2015 och självfallet har publiken strömmat till för att få höra just…

Farfars far / kan ge svar
vem dom var / Beatles / Beatles

För låten Beatles är ju sanslöst bra. Den framtidsnostalgiska texten gjorde Sven-Olof Bagge och musiken skrev Forbes egen Claes Bure. Den har ett bakåtlutat sväng, en grym basgång och Peter Forbes på sång var en lyckträff – särskilt när han, som här, fick sjunga på svenska. Av någon anledning är det samtida albumet Big Deal (Metronome) i huvudsak på engelska, och personligen tycker jag att något i närvaron försvinner. Trots Peter Forbes brittiska påbrå.

Och av döma av klipp från bandets fortsatta karriär utvecklade Peter Forbes både sin sång och sitt basspel och blev bara bättre och bättre.

Vad övrigt är, är uttal. Bandets namn bör uttalas typ [fåårbz], inte på svenska. Men det är ju valfritt.

Avgör själv

Series Navigation

Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”Till försvar för Beatles (med Forbes)”

  1. Profilbild för Skinnbollen
    Skinnbollen

    Lite överallt ser man kommentarer om att låten var en ”flopp” här hemma i Sverige. Den officiella topplistan säger dock nåt helt annat (se länk).

    https://www.sverigetopplistan.se/search?query=forbes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *