Lasse Holm (även känd som Larry Moon)

Hjärtliga gratulationer till Larry Moon, förlåt – Lasse Holm

This entry is part [part not set] of 24 in the series Sunkits julkalender 2019

Idag fyller världens yngsta pensionär eller äldsta tonåring år. Lasse Holm har hunnit med mycket i sitt liv. Han slog dessutom igenom under namnet Larry Moon.

Lasse Holm föddes i Stockholm den 9 december 1943. Föräldrarna var musikintresserade och skickade sonen på pianolektioner. Även om det inte var deras vilja att musiken skulle bli ett yrkesval, så kan man med facit i hand konstatera att detta var ett lyckokast.

Redan på 1950-talet var Lasse Holm aktiv inom populärmusiken. Först i rockbandet Doug and the Millsmen, sedemera blev det 60-tal och popmusik i framgångsrika The Moonlighters. Och ett tag lanserades han som soloartist under det – fantastiska – artistnamnet Larry Moon.

Lasse Holm startade tillsammans med Lennart Karlsmyr KMH-studion på Hornsgatan i Stockholm. Redan året därpå anlitades studion av en viss Bert KarlssonSchytts spelade in Aj, aj, aj (det bultar och det bankar) här – och det ledde till ett långvarigt samarbete. Och genom Bert sammanfördes Lasse Holm med Torgny Söderberg, ett annat legendariskt namn i svensk musikhistoria.

Efter en kort tid som medlem i Mats Rådberg & Rankarna inledde Lasse Holm sin långa och framgångsrika bana som leverantör till Melodifestivalen. Miss Decibel med Wizex kom tvåa 1978 (Björn Skifs vann med Det blir altid värre framåt natten). Sedan följde bidrag som Växeln’ hallå, Högt över havet, Dag efter dag, Främling, Bra vibrationer, E’ de’ det här du kallar kärlek och Eloise. För att bara nämna några.

Dessutom bör ju nämnas Canneloni, Macaroni, som gavs ut 1986, och som av många anses vara en värdig ersättare som landets nationalsång. Och vem kan få ut Håkan Södergrens Nu tar vi dom från 1989 ur huvudet? Eller Ciao Ciao Italia med After Shave, som kom året därpå?

Lasse Holm har också varit verksam som underhållare och programledare på teve i titlar som Sikta mot stjärnorna, Melodifestivalen, Pictionary och Diggiloo.

Kort sagt, det blev något rejält av den pianoklinkande grabben och han har hunnit med osannolikt mycket och skrivit osannolikt många hits. Och Lasse Holm ger inga tecken på att vilja dra ned på takten.

Tack för alla refränger! Så här långt.

Läs mer om Lasse Holm i hans memoarer, En hel massa Lasse (Bokfabriken 2015).

Series Navigation

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *