Sunkits Burt von Bolton och Magnus Ny-Magnum Nilsson senare hälften av 90-talet

Sunkit-sirenen som ljuder på fel dag

This entry is part [part not set] of 24 in the series Sunkits julkalender 2019

Idag slår Sunkit upp dörrarna för första gången på nya adressen Bonden Bar i Stockholm. Men världspremiären annonseras inte av den ljudande sirenen Hesa Fredrik. Annat var det förr.

Sunkit är klubben som inte kan dö, ett öde vi delar med legender som Fantomen. Sedan 1996 har vi letat upp skivor (och en gång i tiden till och med kassetter) med artister som ingen längre bryr sig om, som kanske ingen lyssnade på när de gavs ut – men som har kvaliteter utöver det vanliga.

Eftersom undertecknad och Burt von Bolton var stammisar på Bröderna Olssons, känd som ”vitlöksrestaurangen på Folkungagatan”, så föll det sig naturligt att odla vårt intresse för det obskyra genom att starta en klubb när restaurangen inredde sin källare till bar.

I början körde vi en gång i veckan. Och efter ett tag kan man konstatera att det kokade torrt på både vår egen och publikens ork.

Lösningen blev att köra en gång i månaden. För att etablera någon form av lättkommunicerad rutin så fick det bli första måndagen i varje månad.

Det här bäddade för vår relativa framgång. Det blev fullt varje gång. Eller rättare sagt, det blev långt mer än fullt. Och människor som inte kom satte sig ner i trappen ned till källaren bara för att titta på och uppleva något av den varma stämningen som gjort klubben omtalad.

Vi har haft många stammisar genom åren. Och under lång tid var ”Hesa Fredrik” signalen som fick många stockholmare att reagera på det mest naturliga sättet; nu signaleras det till klubb!

Idag testas ”Hesa Fredrik” bara en gång i kvartalet, men vår bestämda minnesbild är att Viktigt meddelande till allmänheten åtminstone under senare delen av 90-talet faktiskt ljöd med samma intervall som Sunkit höll klubb på Bröderna Olssons.

Men när vi kollar upp detta, så hävdar hyfsat pålitliga källor att de månatliga testen upphörde i och med andra världskrigets slut. Hallå, så länge har vi väl inte hållit på?!

Det låter som att någon försöker dölja något för någon. Men vi låter oss inte luras. Istället borde signalen styras om till att åter anpassas efter Sunkits öppettider. Första torsdagen varannan månad är det enda rimliga!

Vi ses ikväll, den 5 december, med start klockan 19:00. För första gången någonsin på Bonden Bar, Bondegatan 1 i Stockholm (faktiskt bara några kvarter från Bröderna Olssons och en rejäl krossboll från Södra Teatern, en annan av våra tidigare adresser).

Fri entré, dock obligatorisk garderob. Läs mer om Sunkit på Bonden Bar.

Series Navigation

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *