Curt Jalmo

Curt Jalmo – en svensk klassiker bortom pretentionerna

Curt Jalmo debuterade som soloartist 1972 med albumet Ängel med krossade höfter. Kompad av den svenska studioeliten hoppades Sonet att skyhöga pretentioner och psykedelisk lyrik skulle hitta till listorna. Det blev inte så.

Curt Jalmo [ja:lmo] föddes i Stockholm den 1 juli 1947. Med albumet Ängel med krossade höfter är Curt Jalmo ett självskrivet namn på gränsen till kalkongården, men faktum är att här finns mer än bara pretentioner.

Sångare i 60-talets popvåg

Curt Jalmo var först sångare i 1960-talets svenska popvåg, där han stod bakom mikrofonen i Lay Abouts (representerade på den klassiska samlingen Stora Popboxen – Svensk Pop 1964-1969). Han skrev också lyrik och debuterade som poet med boken NattsandBonniers 1970.

Så här skriver författaren själv på bokens baksida:

Fantasins drevkarlar är små, obetydliga, men utopiernas fångvaktare – förklädda till arbetsgivare, direktörer, borgarråd, arkitekter, föräldrar och lärare – darrar redan i sina gryt. Låt oss slösa med kärleken till livet och befria oss själva.

Lay Abouts gav ut en singel på Scan-Disc 1967, med låtarna So Long Fanny och Funny Feelin’.

Curt Jalmo debuterade på Sonet

Därefter gick det några år tills Curt Jalmo steg fram som artist i eget namn, då Sonet släppte Ängel med krossade höfter, den skiva som kanske är svensk populärmusiks mest pretentiösa alster någonsin. Curt hade alltså två år tidigare kommit med en diktsamling, och det är som poet i den svåra skolan han pratsjunger sig igenom plattan.

Det är mycket högtravande och det är väldigt mycket mytologiserande av amerikanska rocklegender.

Bach möter Janis Joplin och Jim Morrison

De evighetslånga eposen Janis Joplin (baserad på Toccata och fuga i d-moll av J.S. Bach) och Jim Morrison är häpnadsväckande och först skrattretande för sina skyhöga pretentioner, men samtidigt… Även om Curres gravallvar är svårsmält, så växer skivan med lyssningarna. Curt Jalmo var faktiskt först i Sverige med sin grej, låtarna och kompet är felfritt och omslaget välter.

Kanske är det dags för både en revidering och djupare analys av fenomenet Curt Jalmo. Leta i skivbackarna efter Curt Jalmos Ängel med krossade höfter (Sonet SLP-2351).

Ett ödets ironi är vad som hände med Curt Jalmo efter det enda egna albumet: han fick sätta sig ned och översätta engelska låtar till svensktoppsartister. Vad övrigt var, var tystnad.

Curt Jalmo avled den 20 september 2019. I dödsannonsen stod att läsa: ”Han målade med ljus / och mörker”.

Pappa till Melinda Wrede och Profilen

Pop trivia: Curt Jalmo är pappa till rap-artisterna Melinda Wrede och Profilen (Richard Wrede). Melinda Wrede släppte 2008 sitt andra soloalbum, Lögner efter läggdags, med bland annat en version av en av pappa Curts låtar!

Tack

Tack till Leif. Och tack, Johan Wanloo, som skickade idolbilden ur Starlet. Tack också till Petra.

Den här artikeln publicerades först omkring 2004, men har fyllts på med lite av varje under åren. Kommentera gärna om du har något att berätta om Curt Jalmo och hans gärning.

Länkar


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

25 svar till ”Curt Jalmo – en svensk klassiker bortom pretentionerna”

 1. Profilbild för Ola Jameson
  Ola Jameson

  Ville bara meddela att jag blev rörd till tårar över att se att ni har Curt Jalmo med på er greatest hits-lista. Hittills har jag i princip inte stött på någon som nånsin ens hört talas om honom.
  Själv är jag stolt ägare till ett faktiskt helt ospelat ex. av Curts platta Ängel Med Krossade Höfter. Sanningen är att jag inte vågar lyssna på den – jag är livrädd att innehållet inte ska uppfylla de skyhöga förväntningar som omslaget, titlarna och texterna byggt upp.
  Jag hittade för övrigt plattan efter en lång tids letande i ett gammalt arkiv på Sonet. Dagge Häggkvist, som på den tiden var en av cheferna på bolaget, hade lite svaga minnen av Curt, och sa att han varit en ”märklig typ”. Tydligen hade Dagge tyckt lite synd om honom (plattan blev igen försäljningsframgång) och låtit honom jobba extra i sin hustrus musikaffär (om jag minns rätt).

 2. Profilbild för Ola Jameson
  Ola Jameson

  Jag fick upp ögonen för Curt efter att ha läst ett gammalt 70-talsnummer av tidningen Starlet, där Curt (underbart foto!) fanns med på idolbild på baksidan som ”månadens idol”. Inne i tidningen fanns också några korta rader om honom och om plattan. Eftersom ingen hade hört talas om killen blev jag nyfiken, en nyfikenhet som ett tag nästan blev manisk; jag började tro att hela grejen var ett aprilskämt eller nåt… Curt Jalmo fanns inte i verkligheten. Men så en dag befann jag mig i källaren på gamla Sonet och – hey, presto!
  Jag har tyvärr inte kvar den där gamla tidningen själv – men den borde inte vara omöjlig att få tag på. Rimligen är den från samma år som plattan.

 3. Profilbild för Leif Carlsson, Växjö
  Leif Carlsson, Växjö

  Tyvärr har jag ingen info om Curt Jalmo men 1972 rekommenderade jag hans LP till en tjej jag träffade i en skivaffär. Två år senare möttes vi på en fest, jag blev intresserad och frågade om jag kunde få låna skivan som hon hade köpt på min inrådan. Påstod att jag ville banda av den… Skivan finns kvar i min skivhylla och tjejen är jag gift med sedan många år. Så visst betyder Curt Jalmo mycket för mig!

 4. Profilbild för Frank karlsson
  Frank karlsson

  varför inte lägga ut den så att alla kan lysnna å njuta av detta mästerverk.jag har skivan men vet inte hur jag får ut den på nätet-…
  MVH Frank

  1. Profilbild för Magnus Nilsson

   Hej Frank!
   Tyvärr är det ju en fråga om rättigheter; det bolag som idag äger Sonet-katalogen lär inte samtycka. Däremot borde tiden vara mogen för en återutgivning på cd. Någon?
   / Magnus Nilsson

 5. Profilbild för Cristina Olsson
  Cristina Olsson

  Hej, Vi var 4 tjejer som omkring 1965-67, är inte säker på årtalet,
  åkte runt på ställen där Lay Abouts spelade, ibland var scenen någonstans ute i skogen? Typ i Gustavsberg
  Vi gillade verkligen den gruppen.
  Jag tror att dom var 5 i bandet och att Curt Jalmo hade en bror som också var med i bandet.
  Jag minns att Curt hade en väldigt häftig röst och dom mest gjorde covers, vet också att dom gjorde en singel, har den någonstans i mina gömmor.
  Vi tjejer var från Bromma och hur vi ”upptäckte dom kommer jag inte ihåg, kanske spelade dom på Vällingby ungdomsgård , Lyktan” tror jag den hette.

  Mvh Cristina

  1. Profilbild för Leif Holmgren
   Leif Holmgren

   Nu kommer nostalgivibbarna. Lay Abouts var mitt favoritband live, och jag såg dom alltid på ”Pråmen” på Norr Mälarstrand. Jag är också ifrån Bromma, märkligt nog.

 6. Profilbild för Ulla Henriksson tid. Ramqvist
  Ulla Henriksson tid. Ramqvist

  Hittade Lay Abouts här. På samma sida i mitt fotoalbum finns mängder av bilder med popgruppen DownBeats i Gbg. 1965-66 var jag manager åt dem. Dennis, PO, Gillis o ”Bird” hette de. Jag minns inte ens några efternamn. Vet ni ngt om dem därefter? Vi/de rörde sig tydligen i samma ”cirklar” som Lay Abouts o i viss mån The Shakers.

 7. Profilbild för Erik Hörnfeldt
  Erik Hörnfeldt

  Tidigt 70-tal hade Curt status som riktig undergroundpoet i gänget där Bruno K Öijer, Perka Söder, Leif Elggren och Carl Michael Lupo-de-la-Casa Hauswolff var nyligen anöända bonnläppar från Östergötland. Curt blev extra populär eftersom han plötsligt hade epngar och kunde bjuda alla på vin på krogen men så blev han totalt utfryst när det visade sig att han tjänat dem på att skriva den svenska texten till Sylvia Vrethammars ”Viva Espania” vilket ansågs extremt ocool, inte bara för att det var kommersiellt utan för att Spanien fortfarande var en fascistdiktatur.

  1. Profilbild för Magnus Nilsson

   Tack för informationen, Erik!

 8. Profilbild för Pehr Arte

  Hej söker efter Curt Jalmo till en filminspelning är det någon som vet var han finns.

 9. Profilbild för basse
  basse

  Kommentaren har redigerats. / Sunkit

 10. Profilbild för Bertil Hellsten
  Bertil Hellsten

  Jag träffade Curt under tiden han gav ut plattan. Vi var båda kontorister på Socialförvaltningen i Stockholm. Trevlig kille, men jag har inte sett honom sedan dess. Han gav mig en platta när den var alldeles nypressad. Intressant musik, men lite svår för ovana öron.

  1. Profilbild för Magnus Nilsson

   Hej Bertil! Tack för din kommentar – kul att höra av ett ”ögonvittne” från tiden.

 11. Profilbild för Bob
  Bob

  Nu äntligen har Curts skiva kommit ut på Spotify..

  http://open.spotify.com/album/45yctL1aX9mQlTvBT4vFbv

 12. Profilbild för Mats Gerdin
  Mats Gerdin

  Jim Morrison är ett mästerverk…

 13. Profilbild för Mika Alen
  Mika Alen

  Helt suveränt att den kom till Spotify, jag hade gett upp att få höra Jim Morrison igen. Hörde den i Eldorado 2006 och har letat efter en digital version av den förgäves tills nu, tummen upp för ett nysläpp på cd

 14. Profilbild för Johan Hertzberg
  Johan Hertzberg

  Idag hittade jag en singel med gruppen Lay Abouts ”So Long Jenny”. Visste inte om att de hade gjort en singel. Jag växte upp i Blackeberg i Västerort utanför Stockholm. De spelade ofta på skoldanserna och var förstås flickornas favoriter.

  Curts bror spelade kompgitarr. Arne Modig spelade bas. Jag var mycket stolt när de lånade min USA-pressade ”December’s Children” med Stones, så de kunde lära sig några låtar. Clabbe producerade hans LP men det blev aldrig av att köpa den. Men hans poesisamling hittade jag långt senare.

  Jag blev senare råddare till Imps, föregångarna till gruppen November. Vi åkte runt på alla ungdomsgårdarna. Gick mycket på Nalen också. På den tiden gick man och lyssnade på allt som kom från England och Amerika.

 15. Profilbild för Jan Sjunnesson
  Jan Sjunnesson

  Jocke Holmdahl i Uppsala spelade ofta Curt Jalmo. Nu när jag själv hör hans texter förstår jag Jalmos storhet. Inte ett dugg pretentiöst.
  Bara urbra.

  Sjunne

 16. Profilbild för Per Sjöfors

  Curt Jalmo var en av mina stora favoriter på den tiden. Spelades ofta. Fick mig att hitta Jukka Tolonen också. Intressant kanske är att skivbolaget Scan-Disk var ett dotterföretag till Amerikanska musikpublicisten Southern Music. Min morbror var VD för det Svensk kontoret av Southern Music och VD för Scan-Disk.

 17. Profilbild för Melinda Wrede
  Melinda Wrede

  Hej

  Jag är Curt Jalmos dotter och kan tyvärr meddela att han gick bort i september i år 72 år gammal.

  Jag bli väldigt rörd när jag ser allt fint som har skrivits om honom här och det är roligt att se att det var så många som gillade det han gjorde. Han fortsatte att skapa musik, poesi och konst hela livet men bortom rampljuset!

  Kanske kan någon här tipsa mig om hur jag kan få tag på ”Lay Abouts” singel, jag har bara hört en av låtarna och vill gärna ha så många minnen av honom som möjligt.

  / Melinda

  1. Profilbild för Magnus Nilsson

   Hej Melinda!
   Tack för att du hör av dig. Ja, det var en chock att se din pappas namn i morgontidningen. Jag skrev en blänkare om det i ett annat inlägg: https://www.sunkit.com/curt-jalmo-till-minne/
   Lay Abouts skiva är svår att få tag på – jag har själv aldrig ens sett den. Den verkar gå för omkring 1500 kr, så det är ju en riktig raritet. Vi kan hålla ögonen öppna!

  2. Profilbild för jan johansson
   jan johansson

   Hej Melinda
   Jag heter Jan Johansson och såg din fråga först i går. Jag höll på att leta/städa bland gamla skivor häromdagen. Fann då skivan du frågor efter när jag googlade efter mer info om den. Jag vet inte varför jag har skivan. Om du fortfarande saknar skivan och vill ha den så hör av dig.

   Mvh Jan J

 18. Profilbild för Tina Eskilsson
  Tina Eskilsson

  Så glad att hitta Curt Jalmo på Spotify. En helt unik pionjär, som vi brukade citera i Smålandsstenar där jag bodde i min ungdom.

 19. Profilbild för Jan Boholm

  Singeln ”So long Fanny/Funny Feelings finns på Discogs. 4 ex till salu från drygt 600:- till 1200:-. Tre i Sverige och en Italien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *