Lars-Olof "Lola" Lindberg med porträtt av Thor Modéen

Tack för allt, Lars-Olof ”Lola” Lindberg

Idag den 30 augusti 2019 är det med tungt hjärta som vi följer Lars-Olof ”Lola” Lindberg till den sista vilan. En stor del av det Sverige som värnar den udda och bortglömda kulturen sörjer en god vän.

Det brukar ju finnas mycket att säga om en människa när denne går bort. Har man dessutom varit en sällskapsmänniska och lämnar jordelivet mitt i steget – Lars-Olof Lindberg blev bara 61 år – så finns det väldigt mycket att säga. Och om just vår vän ”Lola” finns det närmast osannolikt mycket att säga.

Lars-Olof Lindberg, också känd som ”Grosshandlare Lindberg”, var mycket och han var det i många kretsar. Han var en framstående personlighet inom en rad skiftande subkulturella yttringar i vårt land.

Längst fram i intresset stod pilsnerfilmen och Lola grundade redan på 1980-talet Thor Odert Folke-Sällskapet (TOFS) för att hedra och uppmärksamma Thor Modéen och den svenska filmkomedins storhetstid.

Han var också en lojal stammis på Sunkit och var en uppskattad gäst-DJ hos oss. Han hängde i kretsar som Johnny Bode-sällskapet, Ekmansällskapet, Gris- och Skridskoföreningen (som ägnas Kalle Sändare) och andra historiskt inriktade sammanslutningar. Tillsammans med sin hustru Anja Lindberg var Lola med om att finansiera utgivningen av gamla svenska filmer på DVD.

Lola var en entusiast, men också en som kunde entusiasmera andra. Med underfundig humor och öppenhet för människors olikheter var han ofta en länk mellan olikartade grupper och individer. Lola behövde inte jämt och samt stå i centrum själv, men det märktes att han trivdes på en scen. Han spelade under många år amatörteater (med viss fallenhet får man säga), han agerade ofta konferencier och allsångsledare.

Lars-Olof Lindberg uppmärksammar en bortglömd vers ur En äkta mexikanare

Vad många kanske inte visste var att Lola uppvisade samma hängivenhet inom sina andra intresseområden. Det svenska U21-landslaget för herrar i fotboll kände nog mycket väl igen honom efter otaliga bortamatcher i oländiga länder. Hemma i Stockholm var det dock alltid Hammarby som stod i centrum för fotbollssupporten Lindberg.

I yrkeslivet arbetade Lola med kvalitetsutveckling på Marginalen Bank. En bisyssla på banken var att ansvara för flytten till Sigurd Lewerentz världsberömda byggnad Grönlandet (1931) i centrala Stockholm, granne med Adolf Fredriks kyrkogård och Thor Modéens grav. Lola såg förstås till att det inrättades en tidstypisk bar i källaren, Thor Modéens Bar.

Tack för all entusiasm genom åren! Tack för att du tog tag i saker och fick saker att hända. Det kommer att bli pinsamt uppenbart hur mycket du betydde för att snack skulle bli verkstad, nu när vi andra slashasar ska försöka göra något på egen hand. Vi får väl se hur mycket specialvisningar av Pensionat Paradiset det blir, hur många Thor Modéen-almanackor som lämnar trycket, hur många resor för att se obskyra pubrockband eller gå på baluns i Johnny Bodes spår det blir utan dig.

Det har redan blivit så mycket, mycket tommare. Tack som fan för många år av vänskap, Lola!

Lars-Olof Lindberg föddes den 28 juni 1958 och avled den 10 augusti 2019.

Läs mer


Publicerat

i

av

Kommentarer

2 svar till ”Tack för allt, Lars-Olof ”Lola” Lindberg”

 1. Profilbild för Håkan Lindgren
  Håkan Lindgren

  Läser detta med stor sorg o saknad. Hade den stora förmånen att under en tid få jobba med Lola och lärde känna honom som en härlig människa med stort hjärta och fantastisk humor som alltid spred glädje för omgivningen. Minnet av cybariten Lola kommer att leva kvar för alltid!
  Mina tankar går till Anja och barnen.
  /Håkan Lindgren/

 2. Profilbild för Lennart
  Lennart

  Jag gick på samma dagis som Lola i Gubbis och sen gick vi i samma skola. Lola är nog den roligaste och snällaste person jag nånsin känt. Jag minns att vi brukade agera/spela olika episoder ur MMM, modiga mindre män som gick på SVT 1965.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *