Lennart ”Rock-Chrichan” Christiansson och Johnny Bode

Rock-Chrichan, Johnny Bode och Bordellmammas visor

Han jobbade på Sveriges första piratradiostation, gick under epitetet Skånes Rock-kung, gav ut en singel med Ricky Bruch och framförde hyllningssången ”Viva Britt Wadner” om sin fängslade chef. Och så producerade han en odödlig porrskiva – men blev sannolikt lurad på pengarna.

Nyligen skrev jag här på Sunkit lite om Lennart ”Rock-Chrichan” Christiansson och historien kring Ricky Bruchs Mej fångar ingen brud. Men Lennart producerade så mycket mer: otaliga dansbandsskivor, Grus i Dojjans debut-LP, några skivor med klassisk musik, Nu-kören (som bestod av trettiotalet kyrkliga ungdomar ledda av Göte Strandsjö) – samt gjorde en skiva med porrvisor av en viss man som ofta beskrivs som en enfant terrible.

– Han jobbade bland andra med Johnny Bode, berättar Andy Lundgren.

Andy Lundgren är ljudtekniker, samlare av sunkadeliska skivor och sedan flera år producent på podden Snedtänkt med Kalle Lind. Mycket av det han vet eller tror sig veta om Lennart Christianssons liv, vet han genom sina föräldrar som var goda vänner (och grannar) med Lennart och hans fru Monica.

Lennart Christiansson växte upp i Malmö och inledde tidigt en rockkarriär under namnet ”Rock-Chrichan.” Efter tiden som rocksångare jobbade han under 60-talet som discjockey och ljudtekniker på Radio Syd, piratstationen som flöt omkring på en skuta i Öresund.

Piratstationen var ett hot mot radiomonopolet och stoppades till slut. I början av 1966 – efter sju år i etern – tog ”piratdrottningen” Britt Wadner farväl av Radio Syds lyssnare genom att spela Evert Taubes Så länge skutan kan gå för sista gången och lättade sedan ankar.

Därefter jobbade Lennart en tid som ljudtekniker på ett Malmöföretag som bland annat spelade in kurser för utbildning av väktare. Men i slutet av 60-talet startade Lennart sitt inspelningsföretag Playback. Så här skriver Lennart själv om uppstarten i sin biografi Sicket himla liv:

Och jag blir ovän med arbetsgivaren för att han inte köper mina idéer. Jag är ju av den sorten som lätt blir sur och förbannad om inte alla omkring mig uppskattar mina förslag. Lika bra att säga upp sig och starta eget, så slipper man ju dessutom att stå som en tiggare framför chefen varje gång man vill ha löneförhöjning. Med lån från Handelsbanken och borgen från svärfar startar man ett eget litet inspelningsbolag, Playback AB. Lånet tar slut efter investering i ett par bandspelare, och det blir till att skaffa kunder snabbt om man ska ro den här båten i land. Med ett par kraftiga årtag och hårt arbete är man på väg ut i den väntande och lukrativa inspelningsoceanen.

Redan efter något år blir den hyrda källarlokalen för trång. Det lilla inspelningsbolaget flyttar då in i nya rymligare källarlokaler på Hillerödsvägen. Senare bygger han en jättestor studio på Gustav Adolfs torg. Det är i någon av dessa studios som delar av LP:n Bordellmammans visor ska ha blivit till.

Historien om detta nämns – som du kommer att förstå – inte med ett endaste ord i Lennarts biografi. Men Andy berättar:

– Det sägs att Johnny Bode la sång i en av hans studios på någon av Bordellmammans visor. Och det här var något som Lennart aldrig ville prata om. När man frågade honom om Johnny Bode så bytte han samtalsämne, säger han.

Andys teori är att han blev lurad av Johnny Bode – en ganska rimlig tanke.

– Det var nog ingen annan som lyckades lura Lennart. Han var en otroligt förslagen affärsman och hade koll på allt. Jag tror att den enda som lyckades blåsa honom var Johnny Bode och därför ville han inte prata om det. Faktum är att jag har haft svårt att kartlägga exakt vad Johnny Bode spelade in hos Lennart och det hänger ihop med att han aldrig ville prata om det, säger Andy.

Andy har pratat med Lillemor Dahlqvist (duettpartner med Bode på skivan) om saken och hon säger att hon minns att hon varit hos Lennart i hans studio.

– Det var under de åren då Johnny Bode bodde i Malmö så det var egentligen inte så konstigt, säger Andy Lundgren.

Bode lurade även Lillemor

1968 ställde Lillemor Dahlqvist – efter viss övertalning – upp som duettpartner till Johnny Bode på Bordellmammas visor. Bode lovade henne anonymitet, men Bode bröt det löftet. När det blev känt att det var Dahlqvist som sjöng på skivan uteblev engagemangen och hennes revykarriär tog hastigt slut.
Kulturarbetaren Kalle Lind beskriver i boken Snedtänkt: Boken som handlar om det inga andra böcker handlar om tiden efter porrplattan:

Trots detta fortsätter Lillemor Dahlkvist vara Bodes vän. Inte hela tiden, för det går inte, men ibland. Det är hon som långt senare hittar hans uttjänta kropp i den lilla ettan på Fågelbacksgatan i Malmö.
Porrvisorna blir en sorts comeback för Johnny Bode och han finner en ny publik, som inte har en aning om och inte kunde bry sig mindre om hans tid som plattcharmör, hans ömsinta Nils Ferlin-tonsättningar, hans många havererade och färdigställda operetter, hans digra oeuvre och hans märkliga levnad.

Kalle Lind skriver också att det än idag oftast är Bodes ”snuskmaterial” som varit ingången för dem som börjat bry sig om hans leverne; ”Dess aura av dekadens och dess smak av förbjuden frukt har stått sig genom åren.”

Var finns mastertejpen?

Frågan är var Lennarts mastertejp – alltså de rullband som användes som förlaga i vinyltillverkningen – med Bode finns idag.

– Lennart var ingen sentimental person, så varje gång han flyttade sin studio så kan han mycket väl ha kastat iväg stora volymer med sånt som han ansåg vara utan värde, säger Andy Lundgren.

Andy tror alltså att många av Lennarts inspelningar har försvunnit på vägen.

– Jag menar ju att annars borde han ju rimligtvis haft kvar mastertejperna till Johnny Bodes gamla plattor. Men Johnny Bode betalade inte räkningarna, så jag kan tänka mig att han raderade nog banden i ren ilska, säger Andy.

Sedan då?

– Sedan flyttade Lennart till en ny studio på Fridhemstorget. Han jobbade där mycket med diabildspel som var populärt på 80-talet, säger Andy.

I februari 2008 skriver Larz Lundgren, Andys far, minnesord om Lennart Christiansson i Sydsvenskan:

1990 beslutade Monica och Lennart att det var dags att sälja Playback och börja om på något sätt. De siktade på Kalifornien, men rastlöse Lennart stod inte ut med att vänta på grönt kort. I Australien var det lättare att komma in och de hittade ett hus på östkusten och där kände de att de skulle trivas.

Där, i Montville, bodde han med Monica fram till den 23 januari 2008 då han hastigt avled i en hjärtinfarkt.

Av Henrik Martinell

PS Vet du mer om Lennarts inspelning med Johnny Bode? Vad hände med mastertejpen? Skriv i kommentarsfältet eller kontakta Sunkit!

Foto

Bilden till vänster: Lennart Christiansson i Playback-studion. Fotokälla: Göran Carlsson. Johnny Bode. Foto från SVT Bild. Foto på konvolutet Bordellmammas visor. Bilden till höger: En ung Lennart ”Rock-Chrichan” Christiansson på Radio Syd-båten. Fotokälla: Göran Carlsson.


Publicerat

i

av

Kommentarer

2 svar till ”Rock-Chrichan, Johnny Bode och Bordellmammas visor”

 1. Profilbild för Per Sjöfors

  Bordellmammas visor kommer jag ihåg. Har inte skivan men en kopia på rullband. Någonstans…

 2. Profilbild för Steff
  Steff

  Hej
  Finns skivan utgiven på cd ?
  Bordell mammas visor?

  Jag har originalet på vinyl någonstans
  Ett ospelat exemplar från 1970
  Är det värt något för samlare??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *