Du har legat sömnlös och grubblat över varför Ricky Bruch spelade in singeln ”Mej fångar ingen brud” och du har undrat hur framgångsrik låten egentligen var. Du är inte ensam. Sunkits Henrik Martinell reder ut begreppen.
– Jag hittade ganska tidigt en singel i mina föräldrars skivsamling med diskuskastaren Ricky Bruch. En singel som jag naturligtvis har kvar än idag och vårdar ömt, berättar Andy Lundgren.
Andy Lundgren är ljudtekniker i grunden och samlar sunkadeliska skivor – ett intresse han haft sedan slutet av 80-talet. De senaste åren har han varit producent på Sveriges Radios podd Snedtänkt med Kalle Lind.
Ricky Bruch – han gav många strängar på lyran ett ansikte
Diskuskastaren Ricky Bruch (1946-2011) var en man med många epitet utöver friidrottare: debattör, diktare, discjockey, politiker, naturläkare, ungdomsgårdsledare, skådespelare – och även sångare.
Just som sångare var han inte särskilt aktiv, men 1971 släpptes den legendariska singeln ”Baby Do Do” / ”Mej fångar ingen brud” på skivbolaget Playback (som vi skrivit om tidigare).
Andy Lundgren minns känslan när han hittade Ricky-singeln i sina föräldrars samling.
– Jag blev mest glad. Jag har alltid haft en förkärlek för svenska, konstiga singlar från 70-talet. Gärna med idrottsstjärnor och dylikt. Jag pressade så klart mina föräldrar på så mycket info som möjligt om den här skivan.
”Någon slags psykedelisk sömnad”
Mej fångar ingen brud beskriver Andy Lundgren som smått sagolik:
– Jamen du tar en massa olika komponenter och blandar på ett sätt som man inte gör idag. Du har ju tyska musikbakgrunder som är ganska anonyma som spelas av nån orkester som inte är speciellt inspirerad. Sedan har du en diskuskastare som är halvt galen och som egentligen aldrig haft för avsikt att bli skivartist. Efter det skriver man en text på en höft som handlar om att han är en grekisk sago-gud, som han sjunger in med en ganska tvivelaktig kör i bakgrunden, säger Andy och drar sedan slutsatsen:
– Det kan ju bara bli fantastiskt när man lägger ihop de här komponenterna till någon slags psykedelisk sömnad.
Andy Lundgrens föräldrars grannars dolda förflutna
Andy säger sig bara ha lite suddiga fragment från den här tiden, men att han har försökt ta reda på så mycket som möjligt genom sina föräldrar.
Det få i Andys omgivning vet är att han har en speciell koppling till den skivan.
Hans föräldrar var vid tiden för singelns tillkomst nämligen goda grannar med singelns producent.
Producenten var Skånes rockkung
– Det visade sig att när de flyttade till Malmö 1971, så flyttade de in i bostadsområdet Dammfri och där fick de nya grannar. Eftersom min pappa är gammal rockmusik-journalist så kände han igen den ena grannen.
Grannen var Lennart Christiansson, kanske mer känd som Skånes rockkung Rock-Chrichan – en halvkänd rockartist i Sverige på 60-talet. I huset hade Lennart en liten inspelningsstudio.
– Och han ville gärna visa och berätta om sina skivor han gjorde där. En av dessa var då Ricky Bruchs singel, säger Andy.
Musiken köptes in från Tyskland
Enligt Andy Lundgren berättade Lennart att han köpte musikbakgrunder utan sång från Tyskland, som man kunde använda till lite allt möjligt.
– Det är de här musikbakgrunderna som de har skrivit en text och en melodi till och som Ricky fick sjunga in. Sedan tror jag att Lennart hade en tanke om att det här skulle bli en stor hit, eftersom Ricky Bruch var så i ropet. Men så blev det ju så klart inte.
Ingen succé för Ricky Bruch som sångare
Nej, någon särskild succé blev den inte. Eller? Ricky Bruch skrev den över 600 sidor långa självbiografin Gladiatorns kamp – Dramat om sanningen bakom rubrikerna om en ännu levande legend. När jag läser delen i boken där han kort berättar om hur det gick på Svensktoppen med Mej fångar ingen brud blir jag förvirrad:
Jag träffade alltså tre flickor samtidigt och då passade det ju utmärkt att jag den 15/3 spelade in en skiva – Mej fångar ingen brud. Jag har faktiskt en rätt bra röst och trots att inspelningen var primitivt gjord hamnade låten faktiskt på Svensktoppen.
Men en bit längre ner på sidan under en bild på skivkonvolutet, skriver han: Nästan på Svensk-toppen.
Låg låten någonsin på Svensktoppen eller inte? Oklart.
Söker svar i fossilerade radioprogram
Jag plöjer genom gamla radioprogram för att få lite mer klarhet. I Sveriges Radios programserie Spelklart från 1975 (ett program där Arne Hegerfors pratar om livet, musikminnen och lyssnar på intervjupersonens utvalda favoritmusik) hör man i avsnittet Ricky Bruch möter Arne Hegerfors och en grammofon (utöver Rickys spådom om att -75 blir året då den elektroniska musiken får sitt genombrott, att Ricky är tankeläsare samt hans pågående filmmanusförfattande ”med underrubriken En flicka accepterar det onormala som normalt och blir allt mer sjuk i sinnet. Filmen har arbetsnamnet Gastuben”) att några av hans egna favoritartister är The Three Degrees, Slade, Queen och Sparks. Programmet spelades för övrigt in i Ricky Bruchs vardagsrum i huset i skånska Löbberöd och Arne Hegerfors imponeras av hans bokhyllor fyllda med LP-skivor.
Nästan en halvtimme in i programmet berättar Ricky om skivan Baby Do Do / Mig fångar ingen brud.
– Jag gjorde en gång en skiva som inte blev utsläppt (skrattar), eller insläppt på Svensktoppen, säger Ricky till Hegerfors.
Rickys egna musikaliska prestationer avhandlas inte mer än så i det programmet, förutom då Arne drygt en minut senare frågar honom om han framträtt musikaliskt någon gång. Ricky svarar:
– Jadå, det var en våldsam succé när jag sjöng Blanka gevär i Kungsträdgården med Hagge Geigert som kompgitarr.
Svensktoppen-Michael rotar genom dammiga vindsutrymmen
Då blev det lite tydligare om Mej fångar ingen brud. Låten landade aldrig på Svensktoppen. Något som bekräftas när jag – för att bli ännu säkrare – ber Michael Cederberg på Svensktoppen (han ansvarar för de låtar som är utmanare varje vecka och är vikarierande programledare, både rollerna sedan 2014) att gräva genom sina gamla arkiv. En vecka senare svarar han via mail:
Igår kväll grävde jag i mina gömmor på vinden. Hittade urklippen från kvällspressen med Svensktoppslistan + utmanarna från hela 1971. Det var bara en vecka som saknades men Rickys låt stod ingenstans. Kan ju vart den saknade veckan, men betvivlar att den testades till Svensktoppen.
Michaels teori är att Mej fångar ingen brud gick till en förtest (som alla svenska releaser gjorde på den tiden) med en storjury.
– De bantade ner så att det till slut blev sex låtar kvar som blev utmanare. Och att Ricky nästan kom med till de vanliga utmanarna och fått veta detta muntligt via sitt skivbolag. Det är min teori.
”Musik marineras med tiden”
Men även om låten inte blev en succé ur Svensktopps-synpunkt, menar Andy Lundgren att låten ju fått någon slags upprättelse i efterhand.
– Idag är den singeln ganska eftertraktad och kul att lyssna på – det kanske den inte var när den kom. Historien lägger ju till väldigt mycket. Man brukar säga att musik marineras med tiden och jag tror faktiskt den är mer intressant idag än när den var ny. Varför? Därför att den är så osannolik, säger Andy.
Han medger att han känner en kärlek till låten och konstaterar att ”musik som man blir glad av kan ju inte vara dålig. Det finns en annan kvalitet som kanske inte var den som avsågs när den gjordes”.
– Tanken var väl kanske att det skulle vara en Svensktopps-hit, en klämmig låt med en cool diskuskastare, men historien har ju satt den i ett helt annat fack. Idag är den mer ett historiskt dokument. Jag tror inte det hade låtit likadant idag om en idrottsstjärna hade gjort en singel. Den hade nog blivit alldeles för välproducerad och autotunad och snygg. Och texten hade inte totats ihop på en fikapaus heller, som jag i viss mån kan känna att Rickys texter har gjorts.
Lennart Christiansson ansluter med energi och idéer
Från sin barndom minns Andy Lennart Christiansson som en ganska ovanlig man, lite amerikansk sådär: Full av energi och idéer – en hängiven entreprenör, som fick väldigt mycket gjort och hade många bollar i luften. Andy antar att Lennart kommit i kontakt med Bruch, snabbt sett någon idé och tänkt: ”Fan vi måste göra en singel!”
– Och sedan har det gått väldigt fort. Jag tror han har bett Ricky komma till studion och sen har de letat lite bland hans tyska musikbakgrunder och så har de totat ihop en text. Sen tror jag han har fått Ricky att sjunga innan han blivit för uttråkad eller självkritisk. Känslan är att det har gått rätt fort. Och att Lennart hejat på: ”det här kommer bli skitbra!”
Lägger något slags pussel
Flera gånger under intervjuns gång påpekar Andy att han gissar en del och att han försöker lägga något slags pussel. Han förmodar att det var en liten upplaga som EP:n pressades i, runt 500 – 1000 exemplar. På konvolutets baksida syns en klassisk regissörstol med Rickys namn på bakdelen av ryggstödet.
– Jag vet inte hur de tänkte där. Det är någon sorts regissörstanke kanske: ”här har stjärnan suttit” eller ”här ska stjärnan sitta.”
Hur mottogs singeln när den kom?
– Det skulle jag också vilja veta, men jag tror att den gick de allra flesta spårlöst förbi. Jag tror att Lennart var förbi med den på radiostationer och skivaffärer och försökte övertyga alla om att det var en hit i blivande, men att de flesta nog inte tyckte att den var så märkvärdig.
Vad tror du hände med en eventuell restupplaga?
– Det är också en bra fråga. Någonstans måste de ju vara, skrattar han.
– Lennart var ingen sentimental person, så varje gång han flyttade sin studio kan han mycket väl ha kastat iväg stora volymer med sånt som han ansåg vara utan värde. Frågan är vilka andra inspelningar som har försvunnit på vägen, säger Andy.
Rickys vän tyngdlyftaren Ehrling Wahlgren
Styrkelyft och bodybuilding stod också på Rickys agenda under något decennium. Bruch tog 305 kg i knäböj, 340 i mark och bänkade 305 kilo. Under dessa år lärde han även känna den världskände styrkelyftaren och kroppsbyggaren (och ett tag sångare i det skånska dansbandet Brogrens) Ehrling Wahlgren från Ystad. De båda blev goda vänner och ”svingade ofta bägare ihop” under en period. När jag ringer och frågar Ehrling om Mej fångar ingen brud är minnena vaga:
– Nej jag minns den inte så jag kan den, men jag minns den ja, säger han eftertänksamt.
Vad tänkte du om den?
– Ricky var ju duktig så det var bara att hoppas att det kom ”kliss i kassan” så att säga.
Minns du vad du tänkte när du hörde låten?
– Ja, det var väl good luck, baby – lycka till. Man önskar ju all framgång till kamrater, så det var bra ju.
Den 30 maj 2011 avlider Ricky Bruch, 65 år gammal, till följd av cancer i buken. I radioprogrammet Studio Korrekt. Din Pekpinne I Etern. Förhör Med Ricky Bruch. i P3 från 1987, berättar en av de två programledarna vad Ricky vill att det ska stå på hans gravsten:
”Han gjorde mer än vad man kunde vänta av en man. Vilar nu i frid, men kommer tillbaka.”
Av Henrik Martinell
Bild
Foto av Niclas Tilosius och Henrik Martinell. Montage: Estrid Wagersten. Andy Lundgren är på mittenbilden.
Tack
Stort tack till Andy Lundgren och Ehrling Wahlgren! Tack även till Michael Cederberg, Fredrik af Trampe och Magnus ”NY” Nilsson.
Lämna ett svar