Mikael "Prinsen" Trolin på Sunkits julfest 2017 (foto: Magnus Nilsson)

Hur kom ”Man kan ragga brudar utan sprit” till? Mikael Trolin berättar

Har du alltid undrat varför IOGT-NTO gav ut singeln Man kan ragga brudar utan sprit med Mikael ”Prinsen” Trolin – men varit för blyg för att fråga? Samma här. Nu har vi åtgärdat det.

När Mikael ”Prinsen” Trolin släppte singeln Man kan ragga brudar utan sprit i oktober 2004, så uppmärksammade vi låten ganska omedelbart. Konstigt vore annat, eftersom nykterhetsorganisationen IOGT-NTO gick ut med ett pressmeddelande om att de gjort en kampanjskiva. Med den titeln.

Det finns flera saker som är märkliga med skivan. Sett i backspegeln så är nog det – i mina ögon – mest märkliga att det är en duktig musiker och person vid sunda vätskor som står som avsändare.

Självklart har vi undrat hur det gick till när låten blev skiva. Och självklart har vi hoppats – men kanske inte vågat tro – att någon gång få se och höra Mikael Trolin själv framföra låten på klubben.

Sunkits julfest på Södra Teatern den 7 december 2017 slog båda önskemålen in. Vi fick reda på hur snacket gick på IOGT-NTO den gången, 2004 (och vad låten egentligen var tänkt till!) och vi fick äntligen uppleva Man kan ragga brudar utan sprit med Mikael ”Prinsen” Trolin. Live!

Hör Mikael Trolin berätta om Man kan ragga brudar utan sprit

Det finns inte ord för att uttrycka hur stort vi upplever detta. Vi är tacksamma för att Mikael Trolin ställde upp och bjussade på sig själv – trots att han rimligen inte kunde veta vad som väntade.

Det som väntade var ju ett tajt komp från Sunkit All-Stars och en kompakt kärlek från Sunkits hängivna publik. Mikael firade sin födelsedag på Sunkits julfest och det här var – enligt honom själv – den bästa födelsedagspresenten någonsin.

Mikael Trolin framför Man kan ragga brudar utan sprit tillsammans med Sunkit All-Stars

Man kan ragga brudar i backspegeln

Det har ju gått en tid sedan Man kan ragga brudar utan sprit gavs ut. Låten blev snabbt en given del i Sunkits repertoar och länge har den levt ett eget liv. När jag nu har anledning att gå tillbaks till inlägget Kan man ragga unga med musik, som jag skrev när låten kom, så tycker jag att jag själv har fel. Musikaliskt sett så är det väl versen som är själv klon i låten?

I den filmade intervjun med Mikael, så nämner han först det politiska ärende som låg bakom singelns tillkomst. Jag tycker att det är hedervärt att det är så. Han ber inte om ursäkt för något, även om det är uppenbart – inte minst så här i efterhand – att refrängens text i sammanhanget är… problematisk.

Intressant nog har vi inte varit ensamma om att undra över skivans tillkomst. Även tidningen Accent – som ges ut av IOGT-NTO – var tvungna att undersöka om det ens var sant att organisationen gett ut den här singeln. Deras efterforskningar presenterades i artikeln När IOGT-NTO raggade brudar, som publicerades den 25 juni 2014.

Och värt att notera: Mikael ”Prinsen” Trolin har fått ett eget ölmärke uppkallat efter sig – Prins-IPA. Vem hade kunnat gissa det?


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *