Ture Wolf - Vi ska förlova oss på annandag jul

Ture Wolfs okända mästerverk – Vi ska förlova oss på annandag jul

Ture Wolf var en särling i utkanten av svenskt nöjesliv. En kultartist som fick sin låt Vi ska förlova oss på annandag jul framförd av gitarristerna Rune Gustafsson och Janne Schaffer i Östen Warnerbrings TV-program.

Från 1979 sändes i svensk TV ett underhållningsprogram med titeln I morron e’ de’ lörda’. Programledare var Östen Warnerbring och programmet sändes från restaurang Bolaget i Stockholm. Vad vi förstår så hade man ett husband som kompade programmets gästartister, och det verkar som att två av våra främsta gitarrlegender ingick i uppsättningen – både Rune Gustafsson och Janne Schaffer!

Hursomhelst så framträdde dessa två tillsammans under namnet Rune & Janne i det program som sändes den 18 maj 1979. Och som om inte det vore lite sensationellt i sig, både Rune och Janne sjunger! Men det är inte slut där: duon framför en låt med text av Ture Wolf och musik av Staffan Öfwerman (som vid tillfället måste ha varit 17 år).

Låten heter Vi ska förlova oss på annandag jul. ”Låter lovande”, som Östen Warnerbring konstaterar av titeln. Han har rätt.

Det är uppenbart att inslaget är humoristiskt menat. Men det är inte enbart camp – Ture Wolfs text är granne med Kalle Sändares associationsrikedom, den unge Staffan Öfwermans musik är en snygg bagatell med lite knorr och Rune & Lars är förstås oklanderliga som gitarrister.

Inspelningen kommer från en vaken entusiast, som haft sinnesnärvaro nog att ha rullbandspelaren redo. Själva programserien har funnits – helt eller delvis – på SVT Play, men finns inte att tillgå i skrivande stund. Kanske finns bildmaterialet kvar?

Den stora gåtan är kanske hur det kom sig att Ture Wolf fick sitt verk tonsatt och framfört i detta sammanhang. Vet du mer om detta, så är du varmt välkommen att kommentera här på sidan.

Och glöm inte att njuta av Vi ska förlova oss på annandag jul.


Publicerat

i

av

Kommentarer

5 svar till ”Ture Wolfs okända mästerverk – Vi ska förlova oss på annandag jul”

 1. Profilbild för Mikael Jansson
  Mikael Jansson

  IMEDL är ett av de bästa musikprogram SvT har sänt. Husbandet var briljant, ett storband lett av Lasse Samuelson med folk som Egil Johansen (trummor), Stefan Brolund (bas), Göte Wilhelmsson (piano), Rune & Janne (gitarr), Dave Castle, Uffe Andersson, Dompan, Hector Bingert m fl (saxar), Bertil Strandberg, Lasse Olofsson, Sven Larsson m fl (trombone), Ernie Englund, Janne Kohlin m fl (trumpet). Allt framfört live och med en stor portion humor.

 2. Profilbild för Ola Sundström
  Ola Sundström

  Kan bara hålla med! Det är det bästa musikunderhållningsprogram som har visats på TV. Har skrivit till öppet arkiv om att få se det igen

 3. Profilbild för Staffan Öfwerman
  Staffan Öfwerman

  Ja, det var ju även Bo Wiklund som var med och skrev musiken med mig. Vi gjorde musiken och sångmelodin tillsammans hemma i källaren i Täby där jag bodde. Bosse var 2 år yngre.
  Dock hade vi nog lite mer synkoper i sången på vår version.
  Denna inspelning lär finnas på dokumentären om Janne Schaffer. Då även med bild.

  Staffan Öfwerman (nu lite äldre)

  1. Profilbild för Magnus Nilsson

   Extremt stort tack för din kommentar, Staffan! 🙂

 4. Profilbild för Ola Sundström
  Ola Sundström

  Janne schaffer, Rune Gustafsson, Stefan Brolund, Egil Johansen, Kjell Öhman, Arne Domnerus, Dave Castle, Ulf Andesson, Claes Rosendahl, Erik Nilsson, Lasse Olofsson, Bengt Edvardsson, Torgny Nilsson, Sven Larsson, Gunnar Gunrup, Bertil Lövgren, Jan Allan, Ernie Englund, Lasse Samuelson. (orkestern våren-79)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *