Leif Andersson: Med andra ord / Kind mot kind, detalj från skivomslag

Snart vet vi vem Leif Andersson är – mannen bakom Kind mot kind

Snart är ett mysterium av enorma proportioner klarlagt. Mannen bakom Sveriges kanske märkligaste skiva, Leif Andersson, är funnen. Den 21 maj sänder Stefan Sundberg en uppföljning till sin uppmärksammade radiodokumentär.

Den är en av svensk populärmusiks mest åtrådda kultskivor, Leif Anderssons mystiska mästerverk Med andra ord (med b-sidan Kind mot kind). Singeln kom 1974 och är – minst sagt – märklig. Utan ackompanjemang framför Leif Andersson en mycket egen sånginsats till – det kan verkligen vara svårt att höra – örhängena Fly Me To The Moon och Cheek To Cheek.

Det här handlar om en inspelning som faktiskt trotsar all beskrivning. Att Leif Andersson artikulerar svagt är en grov underdrift och singel är lätt en av de främsta ikonerna inom svensk sunkadelica.

Stefan Sundberg. Foto: Stina Gullander, Sveriges Radio
Stefan Sundberg. Foto: Stina Gullander, Sveriges Radio.

Kring påsken 2015 sände radiojournalisten Stefan Sundberg en dokumentär om sin jakt på sanningen bakom singeln. Programmet Historien om Sveriges märkligaste skiva är precis så där välgjort och grundligt genomfört som man önskar. Stefan lyckas hitta både skivbolagsfolket som spelade in skivan och – sannolikt, känns det som – Leif Andersson själv. Men den eventuelle huvudpersonen nekar all kännedom.

Och där tar historien slut, tänker man.

Men icke! Nu har Stefan Sundberg hittat den person som spelade in och gav ut singeln. Den riktige Leif Andersson. Och Leif har talat ut om hur det gick till och vad som hände sedan. Vi på Sunkit vet inte om det är samme Leif Andersson som kontaktades i första dokumentären, men en sak är säker – vi kommer att bänka oss framför radioapparaterna den 21 maj 2016.

Uppdatering: Programmet finns redan publicerat på Sveriges Radios webbplats – Mannen bakom Sveriges märkligaste skiva.

 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Snart vet vi vem Leif Andersson är – mannen bakom Kind mot kind”

  1. Profilbild för Sten Jörgensen
    Sten Jörgensen

    Äntligen som jag har väntat!????????

  2. Profilbild för Ulf Kvarnmalm
    Ulf Kvarnmalm

    Förr kunde vem som helst gå in i en liten studio på Gröna Lund och sjunga in vad man ville och få det direktpressat på en singelskiva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *