Detalj från skivomslag med Jan Harpo Svensson

Harpo – Sveriges mest underskattade artist fyller 65 år

Han är känd för ett par hits från 1970-talet, men Jan Harpo Svensson är värd ett bättre öde än att ses som ett one hit wonder. Idag fyller han 65 år.

Jan Harpo Svensson stegade 1972 in hos Stikkan AnderssonPolar och fick enligt sägen skivkontrakt efter ett par minuter. Kort därefter hade han också kontrakt med Mickie MostRAK. Och även om dubbla signaturer irriterade branschens kungar, så ger det en fingervisning om vilken karismatisk begåvning Harpo var i sin tid.

Harpo gjorde en serie album under 1970-talet som bjöd på en varierad och fantasifull kompott av glamrock, schlager och rena popexperiment.

Med låten Honolulu fick Harpo 1973 sitt stora genombrott och Moviestar från 1975 (med Annifrid Lyngstad och Lena Ericsson på kör) är en milstolpe i svensk popmusik. Om du tycker att dessa – och andra av Harpos kändare låtar – är uttjatade (och vissa av dem rätt mediokra) så finns det absolut guldkorn att hitta på skivorna genom hela 1970-talet.

Under sin storhetstid var Harpo lite av en blandning mellan David Bowie och Robert Broberg, en fräck och begåvad popartist med en humor som inte ryggade för att gå över till det knasiga.

I det här klippet från tysk TV kan man undra om den somriga accenten i ryggsäcken inte markeras lite för mycket? En cynisk rådgivare hade kanske sagt blankt nej, men sett i backspegeln så ger det onekligen karaktär och egensinne till framförandet.

https://youtu.be/PHz79iE7KYk

Jan Harpo Svensson är fortfarande en uppskattad artist i Tyskland. Och idag fyller han 65 år. Vi säger grattis till en av Sveriges mest underskattade artister.

Länkar


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Harpo – Sveriges mest underskattade artist fyller 65 år”

 1. Profilbild för Jang
  Jang

  I remember his song
  Movie star.
  When. I use to play music in a disco hotel in Karja Finland
  A Swedish speaking part ofta Finland. ( part time Job of a student )
  It was 1975.
  I moved to Sweden 1980
  But Never listened. Much of THE Singer
  I always remember his name
  And song
  Movie Star.
  May be I meet himsome day

  God bless him

  1. Profilbild för Magnus Nilsson

   Nej, det är nog en väldigt annan Harpo. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *