Leif Andersson, detalj från singelomslag

Historien om Leif Andersson och Sveriges kanske märkligaste skiva

Hur kom det sig att Leif Andersson gav ut en singel? Den som hört Kind mot kind i Leifs tappning kan inte annat än känna sig förbryllad. Nu har radioreportern Stefan Sundberg gjort en dokumentär om sin jakt på sanningen bakom SEP 9 7400.

Vi river av hela pressmeddelandet från Sveriges Radio:

Stefan Sundberg. Foto: Stina Gullander, Sveriges Radio
Stefan Sundberg. Foto: Stina Gullander, Sveriges Radio.

På påskafton sänder P4 Dokumentär berättelsen om Leif Anderssons förbryllande singel som kallats allt ifrån fruktansvärd till nyskapande och avantgardistisk. Ryktena om hur skivan skapades har varit många och Stefan Sundberg har sökt efter sanningen bakom denna unika utgivning.

– Det finns något genuint och äkta i Leifs inspelning som gör att singeln känns som något annat än en ren ploj och jag hade inte fattat hur otroligt många beundrare Leif har. Mycket ny fakta har kommit upp till ytan om denna inspelning sedan jag började jobba med programmet vilket känns fantastiskt, säger Stefan Sundberg.

Leif spelade inte in fler singlar och försvann sedan lika snabbt som han dykt upp. Men vem var han och hur hamnade han egentligen i en skivstudio?

– Vi var bara helt chockade – vad gör människan för någonting? Skall det låta så här? Är detta musik? säger Björn Börlin som var tekniker under inspelningen av låtarna som framfördes helt a cappella med en sångteknik och röst som inte liknar något annat.

En av dem som hyllar Leif Andersson är musikkonnässören Stefan Dimle som är en av de få som äger ett fysiskt exemplar av den extremt sällsynta skivan.

– Han har öppnat dörrar musikaliskt som ingen annan på hela jorden har gjort. Jag lyssnar på musik från världens alla hörn och det här är det mest unika jag hört, säger Stefan Dimle.

Genialisk eller olyssningsbar? En sak är dock säker; Leif Anderssons singel lämnar ingen oberörd.

Sändningstid

P4 Dokumentär – 4 april kl. 23.07 i P4, samt i efterhand och direktsänt på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”Historien om Leif Andersson och Sveriges kanske märkligaste skiva”

  1. Profilbild för Johan

    Ni har löst ett mysterium åt mig!
    För länge sedan, när ”Plattetyder” gick i radio, spelade jag in samtliga avsnitt. Sedermera gjorde jag skumma blandband med de konstigaste musikinslagen, och distribuerade dessa band bland vänner och bekanta. Nästan alla reagerade starkt negativt på den kusligt sjuka versionen av ”Kind mot kind”. Alla ville veta namnet på artisten. Nu hör till saken, att inte ens Sveriges Radio hade namnet på ”sångaren” i sina spellistor. Alla mina efterforskningar var fåfänga.
    Tills nu! Tack, Sunkit, för tips och länk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *