Lena Junoff (Foto: Bengt Löfgren)

Sensationell radiodokumentär lockar fram sanningen bakom fenomenet Lena Junoff

Vad är myt och vad är verklighet i historien om Lena Junoff? Det reder ut sig i radiodokumentären Primadonnan från Hisingen som har premiär den 16 mars. Men innan dimmorna skingras blir förvirringen först än större. Missa inte denna upplevelse.

På 1960-talet hängde hon med Hep Stars, i början av 70-talet sjöng hon med Duke Ellington och senare blev hon ”Bordellmammas dotter” i Johnny Bodes regi. Men därefter slocknade strålkastarljuset för Lena Junoff. Hon – eller människor i hennes närhet – hade bränt bro efter bro till artistkarriären.

Häromåret, när Johnny Bodes hundraårsjubileum skulle firas, klev hon åter fram i rampljuset och framförde låtar från undergroundklassikern Bordellmammas dotter i Göteborg. Det blev startskottet till en mycket märklig radiodokumentär, som den 16 mars 2014 premiärsänds i Sveriges Radio P1.

Journalisterna bakom dokumentären, Bo Sjökvist och Bengt Löfgren, beger sig i programmet hem till Lena för att intervjua henne som en del av arbetet med en film om Johnny Bode. Men Lena pratar hellre om annat. Om sig själv. Om alla kändisar hon träffat och arbetat med. I början är Bo och Bengt inte ens säkra på att det är Lena Junoff de träffar.

Av intervjun som ska handla om Johnny Bode blir det inget. Istället ska de provfilma ett teveprogram där Lena lagar mat med kändisar. Kort sagt – det är rena rama cirkusen.

Det skulle vara enkelt att avfärda Lena Junoff som en bitter mytoman. Men under programmets gång lyckas programmakarna komma Lena in på livet. Och bakom alla historier och vilda infall visar sig en person med självinsikt och som lyssnare kommer man närmare en sannare bild. En sannare bild som inte nödvändigtvis är mindre storslagen.

Sunkit har fått ta del av dokumentären i en råklippt version och vi törs lova en sak: är du det minsta intresserad av svensk sunkadelisk kulturhistoria så vill du inte missa Primadonnan från Hisingen. Programmet sänds följande tider:

 • Söndag den 16 mars kl. 15:03
 • Lördag den 22 mars kl. 23:07
 • Måndag den 31 mars kl. 00:02

Uppdatering: Länk till programmets sida på Sveriges Radios webbplats.

Foto

Fotot av Lena Junoff är taget av Bengt Löfgren.


Publicerat

i

av

Kommentarer

3 svar till ”Sensationell radiodokumentär lockar fram sanningen bakom fenomenet Lena Junoff”

 1. Profilbild för Ulla-Riitta Raitamaa
  Ulla-Riitta Raitamaa

  Hi-
  very interesting… to read about Lena Junoff… she has been in Finland, too…singing with Jan Rohde and The Adventurers, in good old sixties… She visited my home, too… (I was working with Tappi Suojanen and Pauli Lehtinen/Viihdeohjelma..)

 2. Profilbild för Peuco
  Peuco

  Utan att på något sätt vara respektlös: musikbranschen har länge varit männens värld. Där fanns kvinnor som trots det slagit sig igenom som artister på sin egen talang, och så finns det kvinnor som var, för att använda ett fult ord, groupies. Lena Junoff får man nog placera någonstans mitt emellan, men mest i den senare gruppen. Hon showade för Tages, privat på kvällarna, och sjöng in låtar med Rod Stewart i sängen på en bandspelare, osv. osv. Ibland lät männen henne vara med på scenen – hon hade ju uppenbarligen en hyfsad röst, och jag förstår inte riktigt varför Sunkit intresserar sig för hennes musik, som knappast var sunkig. Men mest hängde hon med kända manliga musiker. Hennes matlagning verkar dessutom genuint äcklig – att hon lagade nattamat åt kända artister är knappast någon större merit. Jag hade gärna sett en film om Lena Junoff ur genusperspektiv, men som missförstådd artist? Nja.

 3. Profilbild för anna andersson
  anna andersson

  hallå peuco..
  vet inte hur du tänker här i ditt inlägg..du pratar mot dig själv i mycket.
  men det klart, som man..(och jag tycker det känns som man om sitt inlägg) så kan man intre begära att du ska kunna förstå en kvinna, en kvinna som dessutom inte är i din ålder kan man tänka utan betydligt äldre(?)
  om du lyssnade på hela programmet och om du l y s s n a d e till det hon sa (och även övriga) och hade haft lite bättre inlevelseförmåga och förståelse, skulle du förstått att det var just en duktig sångerska och människa hon är/var.
  äcklig matlagning?!
  vad var det som var äckligt i den matlagningen hon gjorde??
  jag fattar inte alls hur du tänker där..fläskfile osv…äckligt!?
  men som du själv precis konstaterar..musikbranchen länge varit männens värld och det hon gjorde var att försöka bli något med sina e g n a ideer vilket inte godtogs.
  hon var snarast en f ö r bra sångerska som dessutom, skulle jag vilja påstå, var före sin tid i sitt tänk och sättt att vara.
  du är allt ute och cyklar du men det är ok..du förstår inte bara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *