Ingmar Norlén talar vid Johnny Bodes grav

Ingmar Norlén – vi minns och saknar mannen som satte ljus på Johnny Bode (och många fler)

Utanför mediebruset meddelas att författaren och journalisten Ingmar Norlén har gått bort. Ingmar var den som satte mannen, myten och musikern Johnny Bode på vår tids karta. Han var också en stor man i egen kraft.

I början av 1990-talet gav Carlsson Bokförlag ut en bok om Johnny Bode. Jag vill minnas att det blev några recensioner, men därefter är mitt intryck att mycket av utgåvan såldes på pall i några av Stockholms boklådor med ständig rea. Man kunde få den – och en annan klassiker från Carlssons, Nils Asthers självbiografi Narrens väg – för en tia stycket. När biografin över Bode kom var denne schlagerkompositör totalt bortglömd, och de som eventuellt mindes honom skydde hans namn som pesten.

Men vid sidan av att den breda publiken totalt struntade i Herre i frack – berättelsen om Johnny Bode fann boken snart ett kultrykte i snävare kretsar.

Ingmar Norlén skrev boken om Johnny Bode tillsammans med Bengt Nyquist. Det är en genomarbetad biografi som inte ryggar för de rätt osympatiska sidorna hos huvudpersonen, samtidigt som den också lyfter fram det ganska ohyggliga sätt som samhället och samtiden behandlade avvikaren Bode. Norlén och Nyquist skildrade en osnitslad bana och boken innehåller kanske saker som inte helt kan beläggas. Därför följde Ingmar Norlén upp med en ny bok – Jakten på Johnny Bode, skandalernas man (Carlsson Bokförlag, 2003) – där han rättat felaktigheter och lagt till nya fakta i målet.

Hade vi idag ens känt till Johnny Bode om Ingmar och Bengt inte skrivit sina böcker? Det hade vi nog. Med möjligheten att dela innehåll på internet är tillgängligheten av utgivna skivor större idag. Men i arbetet med den första boken träffade författarna den borttynande Bode själv. Och någon måste ta det första spadtaget för att en kulturyttring ska uppstå. Ingmar Norlén och Bengt Nyquist satte nytt ljus på Johnny Bode och de gjorde det på ett helt igenom journalistiskt sätt, en artist som människor än idag uttrycker sig nedlåtande om skildras i Herre i frack och Jakten på Johnny Bode på ett vederhäftigt och resonerande sätt.

De två böckerna är idag eftersökta dyrgripar. Också en sorts upprättelse.

Ingmar skrev fler böcker, ofta om filmare och artister. Böckerna gav honom blodad tand och han blev 2005 förläggare i Bokförlaget Norlén & Slottner. Efter några år återgick han till det yrke jag tror han jobbat med hela sitt liv, journalistiken.

Hur kom vi i kontakt med Ingmar? För mig var Herre i frack en total kultbok. Den skildrade en man som stod bakom häpnadsväckande skandaler, som skrev tidslösa schlagers med en osviklig lätthet och som försvann i missbruk och motgång (ändå med flaggan i topp). Det är som gjort för att göra intryck! Boken kom 1991, Sunkit startade 1996. Det finns ett samband, även om det naturligtvis finns andra bitar i klubbens tillkomst.

Det här gjorde i alla fall att jag någon gång måste ha skrivit ett brev till Ingmar. Jag vill minnas att vi ett tag sålde Jakten på Johnny Bode genom Sunkits webbplats. Sedan behöll vi kontakten, om än sporadiskt.

Jag minns Ingmar Norlén framförallt för en sak: hans generositet. Behövde man råd, tips, en kontakt i något projekt – då kunde man alltid vända sig till Ingmar och han svarade alltid, ofta med en fingervisning i helt rätt riktning. Han höll inte på sitt, utan delade med sig. Tack, Ingmar!

Ett annat drag som man måste nämna i samma andetag är Ingmar Norléns yrkesskicklighet. Han står i mina ögon för klassiska värden i journalistiken; att kolla fakta, att ha på fötter, att ompröva. Han hade integritet.

Genom Facebook hade vi mer kontakt på senare år, och när Johnny Bode-sällskapet firade Johnny Bodes 100-årsdag i Göteborg 2012 fick jag också träffa Ingmar i egen hög person. Det var väldigt trevligt, förstås.

Ingmar Norlén dog den 11 februari 2014. Begravningen ägde rum den 26 februari i Korsets kapell i Arvika. Han hann inte fylla 61 år, men han hann med mycket i sitt liv. Vi som driver Sunkit kan inte hitta ord för att uttrycka vår tacksamhet och vårt deltagande med Ingmars familj.

Foto: Ingmar Norlén talar vid Johnny Bodes grav. Till vänster i bild ses Gustaf Görfelt, initiativtagare till Johnny Bode-sällskapet. Bilden är hämtad från Ingmar Norléns Facebook-sida. Om du som tagit bilden misstycker mot denna publicering, så hör av dig till Sunkit.

Länkar


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Ingmar Norlén – vi minns och saknar mannen som satte ljus på Johnny Bode (och många fler)”

  1. Profilbild för Örn Lindstrand
    Örn Lindstrand

    Heja Ingmar! – heja Johnny! Ha så kul däruppe i himlen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *