Anette och Hellrec? I sin artikel Skivbolagen på reabackarnas botten undersökte Henrik Martinell de små svenska skivbolag som under 70-talet stod för en stor del av den svenska utgivningen. Idag hittar man skivorna på loppisar och Henrik har grävt vidare.
Den här artikeln bygger på intervjuer som jag gjorde under 2008, i samband med att jag skrev artikeln Skivbolagen på reabackarnas botten.
Hellrec
Ulf Hellström, som drev skivbolaget Hellrec, hade ett framgångsrikt koncept med Bengt Hedins skivserie Lättblandat. Han berättar:
– Jag föreslog det namnet för att de spelade så blandad musik. Först kunde de spela en vals, sedan foxtrot och sedan en tango, säger Ulf.
Bengt Hedins spelade så kallad medelåldersmusik som passar till vanlig kasedans. (Sydsvenskt uttryck för enklare pardans. Reds anm.)
– Men jag spelade in allt från religiöst till 1600-talsmusik till den hårdaste punk du kan tänka dig, säger Ulf.
Ulf berättar att det på 60- och 70-talet var stort att göra en skiva. Det var dyrt också. För ett fyrfärgskonvolut (tryck och layout) exklusive inspelning, betalade man för de första tusen exemplaren mellan 30000 och 35000 kronor.
På Bengt Hedins första Lättblandat spelade man in på två spår, vilket krävde att musikerna var skickliga och att man var tvungen att planera mer än idag.
– Spelade en i bandet minsta fel kunde man behöva ta om den senast inspelade timmen, säger Ulf.
Han beskriver basen på skivan som ”mullig”. Lättblandat-skivorna självsålde sig på spelningarna och ryktet gick, men de sålde långt ifrån platina. Ulf tippar att Lättblandat sålde omkring 2000 exemplar.
Det suddiga på konvolutbilden var en effekt för att få gruppen att verka vara i centrum.
– Var rädd om konvolutet, säger Ulf, bara layouten gick på 4800 kronor.
När alltmer i ljudbranschen blev digitaliserat och hans vanliga jobb som svagströmstekniker på Telia blev mer krävande, tröttnade Ulf och lade 2002 ner Hellrec.
– När folk fick veta att jag la ner, skrek de efter min studioutrustning eftersom den var analog, säger Ulf.
Ulf gissar att Hellrec innehar ett rekord.
– Förmodligen har jag gjort flest inspelningar i Sverige söder om Jönköping med dragspelsorkestrar, bland annat Lasse Stefanz genombrottslåt.
Guinness Rekordbok nästa?
På omslaget till Bengt Hedins debutalbum kan man läsa:
Äntligen har den kommit, den som många frågat efter. Bengt Hedins första LP alltså. Plattan innehåller en blandning av både gammalt och nytt. Flera av melodierna är sådana som vår trogna och trevliga danspublik har begärt att vi skall spela in. Vi hoppas ni skall tycka om att lyssna till den.
Hälsningar
Bengt Hedins
Fakta om Hellrec
- Christer som spelade på Lättblandat 2 är död.
- Originalinspelningar från Hellrec-studion kommer i fortsättningsvis att hanteras av chefen på Bromöllas närradio.
- Hellrec startades 1964. Bengt Hedins Lättblandat var under nästan 40 år Ulf Hellströms pärla. Bolaget spelade in de flesta skivor i Bengt Hedins Lättblandat-serie.
Anette
När maken och skivbolagsdirektören Einar Svensson dog i slutet av 60-talet stod skivbolaget Anette på toppen. Eftersom medlemmarna i Cool Candys var kompisar med Evert bestämde sig änkan Lillan Ellgren-Svensson för att driva bolaget så länge Cool Candys höll på. Lillan producerade sju album med Cool Candys varav flera sålde både guld och diamant.
Varför Anette var det namn som fick ge namn åt skivbolaget kan inte Lillan svara på, men i samma era var Bert Karlssons skivbolag Mariann också stort. Även om Anette startade före Mariann, så är det rimligt att anta att det var något som låg i tiden.
– Så tydligen skulle det vara kvinnonamn, säger Lillan.
När Lillan lade ner Anette såldes mastertejperna till Mariann Records. Bert Karlsson skriver i sina memoarer, att om Einar hade levt vidare så hade Bert aldrig kunnat sticka upp och bli så stor som han blev.
Lillan ser Cool Candys som föregångare för alla dansband i Sverige, till exempel (Christer Sjögren med) Pelles och Ingemar Nordströms. På Cool Candys Go’bitar 5 från 1974 sitter bandet uppradat på en båtbrygga i Drottningholm.
– Namnet Go’bitar kom Einar på. ’Vilken go’bit’ brukade han säga om bra låtar eller snygga flickor, säger Lillan.
Andra band plagierade uttrycket och gav ut Klassiska go’bitar och Rockiga go’bitar.
Lillan menar att dansbanden var bättre förr , musikerna var bättre, de valde bättre musik och man gjorde framför allt riktig dansmusik.
– Dagens dansband är bara fornlämningar av ett dansband. Man spelar tre ackord och sen är det bra, slår ihop några låtar på en eftermiddag, säger hon.
Marknadsföringsmässigt lade Anette stor vikt på annonser i de större tidningarna och stora, snygga affischer. De anlitade GDC (Grammofon Distributions Centralen) i Stockholm för att marknadsföra och sälja in skivorna i butiker. GDC hade alla stora bolag som Phonogram, Polydor och Metronome.
– Överlag satsade vi mer på att skivan skulle bli så bra som möjligt än på lanseringen.
Framtoning på 70-talsartister var väldigt annorlunda mot artister idag. En viss mjukhet och ’kramgohet’ är en röd tråd hos många gamla dansband. Lite för tajta byxor, stickade koftor, Stomatol-leenden, Kikki Danielsson-frisyrer och träskor var snarare regel än undantag.
– Jag kan inte säga att dom var direkt tuffa. Dansband var i regel klädda i enhetliga och snälla kläder, säger Lillan.
Hon menar att det var en mjukare linje över alltihop.
– De var ju inga hårdrockare precis och folk dansade två och två. Nu dansar alla för sig själva eller mittemot varandra på stället och joggar, säger Lillan.
Den snälla stilen framkommer inte minst i tonen på skivomslagen. Här saxat ur Cool Candys album Go’bitar 5:
… du kollar in alla låtarna som vi valt ut med största omsorg. Vi har på Go’bitar 5 blandat hetsigt juste håll-i-gång-tempo med lite mjukare och mer romantiska tongångar. Ha det så skönt.
Fakta om Anette
- Cool Candys var aktiva från 1951 till 1992.
- När de gamla musikerna i Cool Candys lade av, hyrde några yngre musiker namnet och fortsatte.
- Innan Cool Candys Go’bitar 3 var färdig dog Einar. Då ville de inte ha en bandbild på omslaget, utan spridde ut karameller på konvolutet istället.
Av Henrik Martinell
Lämna ett svar