William Clauson firar 80 år

Vi gratulerar den legendariske svensk-amerikansk-mexikanske artisten William Clauson till sina 80 levnadsår. Under 2010 framträder han åter på flera håll i Sverige.

Den svenskamerikanske artisten William Clauson fyller i skrivande stund 80 år. Under dagen har han firat sin födelsedag med ett framträdande på Solnadals värdshus, bland annat tillsammans med Emilio Bobadilla från Clausons legendariska kompband Los Guaramex.

Under veckan som kommer finns det möjlighet att uppleva William Clauson på Solnadals värdshus på nytt, både den 6 och 9 maj 2010. Dessutom spelar han lite här och var i Sverige under sommaren – och hela juli framträder William på nöjesparken High Chaparral i Småland. Följ turnéplanen på William Clausons webbplats för aktuell information.

Det har blivit en ordentlig skjuts i intresset för William Clauson på de senaste åren. Inte så konstigt, med tanke på att det tidigare i princip inte fanns någon som helst information att tillgå om honom. När Sunkit började skriva om vad vi visste – eller gissade – för runt tio år sedan, så var vi nästan ensamma i världen (läs: På internet) om att överhuvudtaget nämna honom. Vilket fick den lite lustiga följden att amerikanska fans stakade sig igenom vår svenska text, och skapade egna myter därpå.

Sedan hörde luleåbon Mats Johansson av sig och kompletterade Sunkits biografi över William Clauson högst väsentligt. En dag hörde Williams son, Patrick Clauson, av sig och meddelade att pappa skulle uppträda i Sverige igen. Vi stämde träff för en intervju vid Solnadals värdshus, och gjorde en enkel intervju. Tyvärr har vi inte hunnit göra något av materialet, men den dagen kommer. Jag citerar min egen notis om mötet:

Mer då? Ja, William Clauson är oväntat lång, skulle tippa på straxt under 185 cm. Han röker cigarr. Han har snirklig mustasch och bär stor cowboyhatt. Très cool. Är det månne William Clauson som Thore Callmars Orkester sjunger om i klassikern Mustaschen?

Under förra året släpptes två cd med William Clauson , William Clausons bästa 1954-1975 och Evert Taube-favoriter (båda utgivna av Svensk Musik Kultur och distribuerade av Naxos). Till den första, en bra introduktion till artisten William Clauson, användes smickrande nog vår text till konvolutet.

William Clauson är uppvuxen i USA, men hade en av sina storhetstider i föräldrarnas hemland Sverige under 1960-talet. När han flyttade härifrån blev det i det närmaste helt tyst om fenomenet William Clauson. Som nämnts så gick det inte att få reda på om han var vid liv eller inte. Men hela tiden hade han bott i Tijuana i sitt älskade Mexico, och man kan väl konstatera att risken att hamna i ”medial radioskugga” var betydligt större innan internet slog igenom på det sätt som skett de senaste åren.

Sunkit var först med att skriva om William på nätet, och även om det är en ringa insats, så tror jag personligen att det har haft stor betydelse för det faktum att William Clauson åter står på svenska scener.

Stort grattis på 80-årsdagen, William Clauson!

Text och foto: Magnus Nilsson

Länkar


Publicerat

i

av

Kommentarer

2 svar till ”William Clauson firar 80 år”

 1. Profilbild för Nils Bernström
  Nils Bernström

  Hej jag undrar om ni har cd skivanWilliam Clauson sjunger Carl Michael Bellman om kan skicka denna omg helst CD Skiva så betalar jag omg TACK Nils Bernström Skolvägen 3 641 92 Katrineholm

  1. Profilbild för Magnus Nilsson

   Hej Nils!
   Du kan köpa CD-skivor med William Clauson genom följande länk: http://www.naxosdirect.se/page/smk/
   / Magnus, Sunkit

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *