Ture Wolf

Om Ture Wolf – att lyssna till historiens wolfslag

Var han verkligen släkt med Svarte Joe? Eller rent av med alla andra artister? Redan 1973 försökte Sveriges Radio att reda ut Ture Wolfs släktskap… med förvirrande resultat.

Året är 1973 och hösten ligger på lur.

Det är en tid då den globala oljekrisen lett till att vinylen, som man tillverkar LP-skivor av, blivit en bristvara i Sverige.

Ur radioapparaten hörs två män diskuterande huruvida det är så att alla artister som medverkat i deras program är släkt med varandra eller inte.

Det är då det plötsligt händer.

Tjugosex minuter in i programmet, strax efter den sanna historien Svarte Joe och jag, hörs en välbekant stämma. Programmet heter Bättre sänt än aldrig. Den välbekanta stämman är Ture ”The Lonely” Wolfs.

För att beskriva Wolfs medverkan i programmet citerar jag Sunkits Magnus Nilssons ord efter att han för första gången hört klippet:

Tures insats är ju mycket kortfattad… och mystisk. Man undrar ju om han ens är med i studion eller om de klippt in något inspelat med honom. Eller så var det en del av skämtet, att släpa karln till studion för två knäppa repliker.

Wolfs insats må vara ringa med en taltakt som liknar Microsoft Sam samtidigt som historiens vingslag kanske – i det här fallet – bara ger en lam vindpust, men det är definitivt värt att lyssna på!

Så istället för att jag ska försöka mig på att återge Wolfs ”prestation”, så ger vi på Sunkit.com dig en tidig julklapp. Vi har gjort det möjligt för dig att – mer än 25 år efter Tures bortgång – få lyssna på partiet med Ture Wolfs medverkan:

Vad tycker du om Tures prestation? Vad är ditt bästa Ture Wolf-minne? Berätta i kommentarsfältet nedan.

Jag tar på mig kepsen och sticker. Hej!

Fakta

Programserien Bättre sänt än aldrig sändes i nio delar mellan den 13 september och 8 november 1973. Programledare var Bengan Wittström och Lasse O’Månsson.

Foto

Bilden ovan är tagen i ett ännu okänt sammanhang av en ännu okänd fotograf. Publiceras med benägen hjälp av Sonja Wolf.

Läs mer


Publicerat

i

av

Kommentarer

8 svar till ”Om Ture Wolf – att lyssna till historiens wolfslag”

 1. Profilbild för Mats Brusman
  Mats Brusman

  Underbart! Tack för den julklappen! Ture låter ungefär lika stapplande som Erik Nilsson i de gamla Blå Tummen-programmen och jag skulle tro att de gjort på samma sätt: tagit honom till studion och låtit honom läsa innantill från ett färdigt manus. Ture platsade definitivt i O’Månssons absurda radiovärld!

 2. Profilbild för Dick Lundgren
  Dick Lundgren

  Tusen tack, kulturgärning att dela detta!
  Mitt minne är när han blir ”lurad” inte en, utan två gånger av Kalle Sändare.

 3. Profilbild för Lars-Olof Lindberg

  Sicken julklapp! Jag har också minne från när Kalle Sändare driver med Ture vid ett antal tillfällen. Vid våra bankfester på slutet av 80-talet förekom ofta Svarta Joe i våra sånghäften, dock bara de fyra inledande raderna, eftersom vi inte visste någe mer. Greven däremot hade skrivit av från en tidigare inspelning. Den melodien skulle ni höra… Välkomna att titta in på http://www.kallesandare.com

 4. Profilbild för christofer

  Jag skall i min tur fundera på om min farbror Thure resp onkel Leonhard, vars efternamn var Wolff, på något vis är släkt med varandra. Vi hade även en gräsklippare som hette Wolf, tror jag – eller var det Kultus?

 5. Profilbild för Lars-Olof Lindberg

  Jag ska försöka få med mig melodin Bingo-Kalle av och med Ture Wolf till kvällens drabbning. (B-sida till Svarte Joe)

  Allsångsvarning utfärdas!

 6. Profilbild för Saltet Ohlsson, Ture Vloov-fan

  Angående bilden, jag är nästan säker på att det är Rune Öfwerman till vänster i bild (kolla på Gazell Records) Han brukade bjuda in ”artister” av sunkig kvalitet och spela in dem. (med förespegling att det var en ”riktig demo eller session) Därefter cirkulerade inspelningarna i musikerkretsar där glädjen var mycket stor.
  Hälsa dom andra!

 7. Profilbild för Håkan Lindström
  Håkan Lindström

  Ture Wolf är lysande som den enda som Kalle har lurat två ggr på skiva… Elsouso och taklagsfesten… frid över Ture.

 8. […] Martinell: Om Ture Wolf – att lyssna till historiens wolfslag den 13 december […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *