Prinsen Trolin på cykel i Dalarö

Mikael ”Prinsen” Trolin är kanske mest känd idag som politiker (FP), men har så länge jag kan minnas uppträtt med olika band och , i hög utsträckning , som pubtrubadur. För Sunkits vänner är han oförglömlig genom brottarhitten Man kan ragga brudar utan sprit, en kampanjlåt som gavs ut av IOGT-NTO för några år sedan.

I Dalarö, där Trolin idag är bosatt, framträder han sommartid på Dalarö Strand Hotel med tolkningar av Bellman och Taube. Efter en utflykt i skärgården steg jag vid 17:30 iland på Dalarö brygga och noterade att ”Prinsen” är ett affischnamn på hotellet; som ligger alldeles intill vattnet. På min promenad längs huvudgatan var det väl därför inte så långsökt att jag nynnade på Man kan ragga brudar utan sprit. Lite mindre väntat var att Mikael Trolin själv kom cyklande i samma ögonblick, fullastad med matkassar och målmedvetet styrande ned mot hamnen.

Skulle han hem och utfodra familjen eller skulle han ta en sväng förbi hotellet och rodda lite? Den här spaningen har naturligtvis låga poäng som dansbandsbusspaning, men ändå: cykel får anses vara ett högst adekvat transportmedel i just detta fall.

Mikael Trolin är uppvuxen i Bredäng, men hans kärlek till den nya hemtrakten är uppenbar i detta bidrag till skärgårdsromantiken:

[2017-12-24 Ljudklippet är inte längre tillgängligt]

För egen del vill jag gärna lyfta fram Mikael Trolins tid i Zzzang Tumb. De var ”quite the thing” i Stockholm i det tidiga 1980-talet, revolutionerade den samtida indiescenen genom att göra dansvänlig musik (som inte ansågs rumsrent vid denna tid) och gav ut flera skivor på legendariska Stranded Rekords. Vid sidan av Trolin bestod bandet av namn som Göran Klintberg (Thirteen Moons), Idde Schultz, Irma Schultz, Latte Kronlund och Iodine Jupiter.

Läs mer om Mikael Trolin i artikeln Kan man ragga unga med musik?

Länkar


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *