Kalle Tavla och modellen

Kalle Tavla var ingen tavla

Kalla Tavla var som en teatral blandning av Carl Anton och Jarl Kulle. Dessutom konstnär. Och trubadur. Jösses vilken kombo!

Kalle Tavla föddes som Karl Gerhard Larsson den 27 oktober 1931. Han var verksam som konstnär och under 1960-talet även som grammofonartist. Som Kalle Tavla gav han ut ett antal singlar och en LP-skiva, alla med gräddan av arrangörer och musiker (som Åke Sandin) – men med största sannolikhet på egen bekostnad (öh… precis som Åke Sandin).

Tavla pratsjunger på skivorna i en stil som för tankarna både till samtida storheter inom visa (han ville säkert framstå som en Carl Anton, Olle Adolphson eller Evert Taube) och en teatral elegant som Jarl Kulle. Resultatet är lika delar fascinerande och förskräckligt. Uppblåst och avspänt på samma gång.

Kalle Tavla verkar ha levt på sitt måleri, men som grammofonartist hade han av allt att döma inga framgångar. Och trots att hans skivor helt klart faller inom ramen för begreppet sunkadelica eller incredibly strange music, så är det få som talar om honom idag.

Det är hög tid att lämna plats för Kalle Tavla, med andra ord. Hedra denne egensinnige man och lyssna på hans negligerade produktion!

Kalle Tavla avled 10 januari 2004 efter en hjärtattack. Han var bosatt i Nacka utanför Stockholm.

Kalle Tavlas diskografi

Vi försöker sätta samman en diskografi med Kalle Tavlas samtliga skivor.

Singlar, EP
Luleälven / Om bara någon lyssnar / Älskar dej / Kom lilla guldfiskJoker, December 1961 
Höstens sång / Å, lilla kanin / Lilla bi, lilla ros / Som havetSwe Disc, Okänt årSWEP 109
Du var natt, du var dag (Kalle Tavla) / Gå ej förbi (Kalle Tavla). Med Oswald Löpares orkester.Swe Disc, Okänt årSWES 1067
En sommarvals / Drömmen om digGP-Production 1968GPS 1016
Solvej-solvej / Sov nu barnetGP-Production, 1968GPS 1017
Bibbelimick (Kalle Tavla), 1.49 / En sommarkväll Kalle Tavla), 2.20. Med Lars Samuelsons orkester.GP-Production, 1969GPS 1018
LP
ModellenGP-Production, 1968GPLP 07

Av Magnus Nilsson och Henrik Martinell

Tack

Tack till Peter Holmlund, Jan-Erik Nilsson och Owe Midner.

Länkar


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

23 svar till ”Kalle Tavla var ingen tavla”

 1. Profilbild för yvonne
  yvonne

  Jag kände honom på den tiden (60-talet).
  Någon skönsångare var han nog inte men han umgicks i dåtidens kändisvärld (i Stockholm). Han var bästa vän/barndomskamrat med Gunnar Wiklund. Jättespännande för en 17-18 årig tjej att bli uppvisad för sin ungdomliga skönhet och härligt långa hår.
  Till mig målade han solrosor.

 2. Profilbild för yvonne
  yvonne

  Glömde berätta om hans konstnärsnamn; helt ”blygsamt” tog han sig artistnamnet Kalle Tavla pga att ”hans namne” Carl Larsson redan var upptaget.
  DS

 3. Profilbild för anita
  anita

  Fel!
  Han tog sig namnet Tavla efter sin mamma som var judinna och född Taavla

 4. Profilbild för Marlene Karnerfors
  Marlene Karnerfors

  Hejsan!
  Mitt namn är Marlene, jag är Kalles barnbarn.
  Har faktiskt aldrig hört att min gammelfarmor skulle varit judinna.
  Men det stämmer mycket väl vara så att namnet Tavla ursprungligen kommer från henne.

 5. Profilbild för Marlene Karnerfors
  Marlene Karnerfors

  Var tgvfungen att fråga min mamma om hur det ligger till med min gammelfarmor och hennes trostillhörighet.
  Mamma uppger att hon inte fått höra någon gång att Maria skulle varit judinna men att hon därimot var född Taavla vilket är ett vitryskt släktnamn.

 6. Profilbild för Nils-Olav Jansson

  Har i mitt ägo en tavla som troligen är en av hans första. Då hette han Karl Larsson och var boende i Bovallen,Norrbotten. Tavlan är från en by 5 km från hans hem och föreställer en gammal dammbro i Svartlå By. Tavlan är mycket mörk och förmodligen en av hans första alster. Min fru fick den av sin fostermor, som var ägare av Fällmans Affär i Harads. Hon bytte in den mot 3 liter mjölk på 50-talet. Inte vacker i mina ögon. Finns det någon intressent.

 7. Profilbild för Elisabeth
  Elisabeth

  Hejsan. Har också lite att berätta om Karl Gerhard Larsson ” kalle Tavla” Min morfar köpte huset av honom i Harads på den tiden det begav sig och efter några år kom han åter till bygden och besökte min morfar, vilken i samma veva fick 2 tavlor av karl som han målat. Den första kommer jag inte ihåg vad den föreställde men den andra har jag numera i min ägo och det är ett porträtt av hans son i tryck. Jag skulle gärna vilja komma i kontakt med någon som vet om det kan finnas något som helst värde i denna tavla.
  Så kan någon hjälpa mig är jag tacksam.
  Fotografi på tavlan finns.

  //Elisabeth

  1. Profilbild för Magnus Nilsson

   Hej Elisabeth! Vi har inte hundraprocentig koll på konstmarknaden, men eftersom vi intresserar oss för Kalle Tavla som musikartist har vi letat efter hans tavlor under en längre tid. Min amatörmässiga bedömning är att det är tillgång och efterfrågan som gäller även i det här fallet; Kalle Tavla är inget stort namn idag och därför verkar hans tavlor gå för småslantar på auktionerna; om de ens blir inropade. Jag har sett priser på så lite som 100 kr, men jag tippar att man kan säga att värdet på en Kalle Tavla ligger runt 500 kr. / Magnus Nilsson, Sunkit

 8. Profilbild för anders edoff

  Hej på er
  gammal förtjust diggare av Kalle för en engdomlig tjusande artist som vi glatts åy många gånger i illustra sälsskap.
  Vi efterlyser nu den LP, Modellen, som sedan några år tillbaka är försvunnen eller om det finns digitala filer som vi kan använda i stället.
  Tacksam för all hjälp som kan ges.
  Med vänliga hälsningar
  Anders

  1. Profilbild för Magnus Nilsson

   Hej Anders! Kalle Tavlas album ”Modellen” är inte alldeles ovanlig, man brukar se den ibland på Tradera. I skrivande stund finns den faktiskt här: http://www.tradera.com/kalle-tavla-modellen-original-swedish-vinyl-auktion_340434_161648454 Annars kan Nostalgipalatset vara ett ställe som för den här typen av klassiker.

 9. Profilbild för Lena Frank
  Lena Frank

  Hej Anders ! Jag är Kalle Tavlas dotter.
  Har ”Modellen” i min ägo, plus övriga EP som han spelat in.
  Som Ni säkert förstår lämnar jag varken ifrån mig tavlor(som jag har rel många)eller skivor.
  Kalle var på väg till en stor utställning i USA, när han strax innan råkade ut för en allvarlig trafikolycka, vilket var mycket smärtsamt och olyckligt för honom och hans hustru Maylis.Då Kalle blev konvalesent under en ganska lång tid:Är mycket intresserad av vad som finns kvar av min far.Min Farmor var erkänd konstnär i USA, har någon tavlor gjorda av hennes hand är jag givetvis mycket intresserad.
  Med vänlig hälsning Lena Frank.

  1. Profilbild för Mare Mikiver Gustafsson
   Mare Mikiver Gustafsson

   Hej Lena! Jag heter Mare och bor i Vargstubacken där Kalles far bodde och senare blev det en sommarstuga till Kalle och Maylis. Jag har två tavlor som Maria Larsson har målat. Om du är intresserad.

 10. Profilbild för Peter Leitl
  Peter Leitl

  Jag har varit Kalle Tavlas vän tills den dag jag fick de dystra beskedet att han hade gått bort. Kalle upptäckte mig på Ålens i Stockholm,där jag uppträde ofta som gatusångare. Vi blev mycket goda vänner. Han hade ett stort hjärta för konsten, han stödde de mindre bemedlade artister. Jag saknar honom verkligen! Hans tavlor är fantastiskt.Telefon samtalen avslutade han alltid med
  Gud välsigna dig.
  Med vänliga hälsningar:
  Peter Simon Leitl

 11. Profilbild för Anita eriksson
  Anita eriksson

  Jag har två tavlor gjorda av Kalle Tavla 1954 om någon är intresserad kan jag skicka foto på dom.

 12. Profilbild för Lena Frank
  Lena Frank

  Hej! Missade att skriva min farmor, Maria Larssons namn, hon var känd konstnärinna, huvudsakligen porträttmålningar. Många tavlor såldes till USA. Är mycket intresserad av om någon har tavla/or gjorda av hennes hand. Vidare vill jag tala om att Min Far – Kalle tavla var känd som ” Sveriges Picasso”…De som minns kommer nog ihåg detta…Var själv med på hans utställningar, även på hans EP, fotografi- skivomslaget ”Sov nu barnet, Solveig-Solveig , Obs ej att förväxla med fotot på skivomslaget ”Modellen”. Hälsningar Kalle Tavlas dotter,Lena Frank.

  1. Profilbild för Magnus Nilsson

   Hej Lena! Tack för din kommentar. Vad roligt att höra lite detaljer om omslagen och din farmor. Vänliga hälsningar från Magnus, Sunkit

 13. Profilbild för Tommy Enbom. Luleå
  Tommy Enbom. Luleå

  Jag har också en tavla av Kalle Tavla som är från 1955 som mina föräldrar ägde i många år. Fick den i arv. Storleken på tavlan är ca 55×50.

 14. Profilbild för Birgitta Ibsen
  Birgitta Ibsen

  Han var en kul lirare Min fars farbror trots att pappa var yngre; tidigt så gick han sinna egna spår från familjen ’

 15. Profilbild för Mats Larsson
  Mats Larsson

  Hej Jag heter Mats Larsson, min farbror var kurskamrat med Kalle Tavla. Han hette Einar Larsson fick en tavla av honom som Kalle hade målat, föreställer en kvinna målad lite som Picasson med trianglar i röd färgtom.

 16. Profilbild för Lars Samuelson
  Lars Samuelson

  Hej ni som vet så mycket om Kalle.
  Jag var spelade in många skivor med Kalle och vi blev goda vänner. Har många tavlor med honom och tycker mycket om dom, jag tycker hans tavlor har stor konstnärligt innehåll.

 17. Profilbild för Bernt Lundström
  Bernt Lundström

  Hej
  Jag heter Bernt Lundström, mera känd som Martin. Håller just på med in bok, so delvis utspelar sig på Music Citys kontor på Islandstorget, der senare SweDisc slog sig ned. Jag kommer ihåg att han hände upp många av sina verk på kontoret, som vi fick provision om vi lyckade sälja.
  Kul kille. – På den tiden hade han en Jaguar, som han tyckte överträffade min Mercedes. – Själv äger jag originalet av hans tax, som han sedan tryckte upp i mindre skala och screen-tryck. Min vän Roland Ferneborg hade en hel massa av hans målningar, men allesamman stals från hans vind och har aldrig setts till sedan dess.

  1. Profilbild för Karin Hedström
   Karin Hedström

   Hejsan Bernt.
   Jag har Taxen (Alltid Trogen). Och flera andra målningar och tryck. Såväl tidiga naturmotiv som modernare stilleben och porträtt. Kalle var god vän med min pappa Tave och farbror Uno i Harads. Jag har träffat honom en gång på 60-talet när han och hans fru hälsade på vår familj.
   Karin Hedström.

 18. Profilbild för Charlotte Wikholm
  Charlotte Wikholm

  Se där. Genom denna sida hittade jag att Kalle Tavla har sjungit in en låt som min farfar har skrivit som jag inte kände till. Om bara någon lyssnar av Bert Wikholm. Om någon skulle ha någon info kring detta så dela gärna. Mvh Charlotte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *