Jeanette Lidén

Jeanette Lidén kliver rakt in på tronen

Hon gör musik som ingen annan och spelas flitigt i P3 Rock. Utan att vara det minsta rock. Jeanette Lidén är redan en legend och kliver rakt in på Sunkits tron.

För det mesta måste en artist eller en låt få en viss patina för att platsa in i klubben Sunkits repertoar – som udda och bortglömd populärmusik. Det kan bero på att samtiden färgar av sig för mycket på intrycken, men också på att musik behöver tid för att mogna hos mottagaren. Det senare gäller inte minst för oss konservativa och svårflörtade snobbar på området.

Men ibland stiger de fram, de artister som lyckas få allt att falla på plats och som lyser helt och hållet i egen kraft. Jeanette Lidén är en sådan artist.

Jeanette Lidén är inte en i gängse mening ”bra” artist, det är helt klart. Jag skulle nog vilja gå så långt att ta bort hennes insats från bedömningsskalor som bra och dåligt. Jeanette Lidén har däremot gjort en skiva på eget bevåg, tonsatt (eller vad vi ska kalla det) sina texter och sjunger (eller pratsjunger) dem på ett helt eget sätt. Ett helt eget sätt.

Eftersom hon också har distribution på skivan Till den finaste jag vet (DFR 2008), så har hon tagit risken att utstå spott och spe från allmänheten. Konstigt nog är det just spott och spe hon fått. Att ge sig ut i hetluften, trots en insikt om att man inte är världens bästa, kräver ju mod och det är underligt att detta mod av vissa människor måste tryckas ned.

Det kanske är naivt att tro något annat, vad vet jag.

Jeanettes texter handlar om relationer, och inte minst verkar det vara en trasig (?) kärlek till den Bernt, som skivan är tillägnad, som står i centrum. Texterna är mer att likna vid prosadikter och bara det är att göra det svårt för sig; Jeanettes sånger är väldigt svårsjungna.

Men storheten ligger i kombinationen sång och musik. Musiken är tekniskt sett okej. Först låter det som att någon med en uppsättning synthar har hjälpt Jeanette, men efterhand krackelerar låtarna och arrangemangen framstår som underliga… otroligt underliga, nästan omöjliga att spela. Vad har hänt?

Min Sunkit-broder Burt von Bolton, som är långt mer hemma på instrumentering än jag själv, visste genast besked. Jeanette har en synth där hela kompet finns med, och där synthen hjälper till med övergångar och intron. Man kan arrangera låtar så att det låter proffsigt, om än standardmässigt, utan att vara särskilt slängd i låtsnickrandet själv. Men funktionen kräver ändå att man kan spela den grundläggande låten. Det kan inte Jeanette.

Och då uppstår världens märkligaste musik.

Tack

Tack till Håkan Persson.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

10 svar till ”Jeanette Lidén kliver rakt in på tronen”

 1. Profilbild för Jeanette Lidén

  Hej, tack för ert inlägg och era spekulationer om hur jag gått tillväga med min inspelning. 😉 Ni har så rätt, jag har en synth som jag använt till största del till mina visor på denna cd. Men jag har även lagt in andra instrument i andra spår som jag lagt ihop sedan till samma spår. Jag har valt detta sätt att använda synthen på för jag är fascinerad av de effekter man kan få fram med den. Men ni har fel på en sak, det finns ingen grundläggande låt eftersom jag har skapat mina låtar helt själv, det är ju det som är själva grejen i det hela, helt ny låt, jag har inte tagit någon annans låt. =) Jag kan de flesta grundläggande låtarna som finns i botten, men använder som sagt inte samma låtar utan har skapat helt eget av det. Alla mina texter har jag själv skrivit och har inte hämtat något från någon annan heller. Exakt så som jag gjort ville jag ha det, helt eget utan att följa något grundläggande, det är jag, det är min grej, världens märkligaste musik, men ändå musik. 😉 Jag har skapat en helt egen stil och som ni skriver så var jag fullt medveten om att jag skulle sticka ut väldigt mycket med mina visor, jag har vågat göra något ingen annan vågat. Jag lovade mig själv att om jag överlevde den operationen jag gjorde i augusti 2008 skulle jag ge ut mitt cd album, och i oktober gav jag ut den. Från början var det bara en sporadisk tanke, jag är författare och inte artist men som ni 'gissat' eller förstått så finns det en man vid namnet Bernt och jag skrev ett par låtar till honom som jag spelade in och sände till honom straxt innan operationen varav han talade om för mig att det var skit. Det var då min tanke kom om att överlevde jag operationen så ger jag ut mina visor. Ingen kan såra mig mer än de ord han gav mig. Jag vill dela med mig till andra som genom sitt hjärta vill glädja andra, gör något i förhoppning om att få respekt tillbaka men blir totalt nedtryckta i stället. Men vill också tala om att alla mina visor är inte riktade till denna Bernt. Några är tillägnade min före detta man som är far till mina barn (Terje) och några har inte ens med mig själv eller mitt eget liv att göra. Men för att min cd heter ”Till den finaste jag vet” och att en av visorna fick heta just ”Älskade Bernt” beror helt enkelt på det jag berättat, jag sände Bernt denna visa på en cd men där jag spelar den låter själv med gitarr utan synthen, men då jag ringde honom några dagar senare talade han om att det var rena rama skiten. Ja jag är fullt medveten om att någon stor artist kommer jag aldrig att bli och har aldrig trott utan denna cd är ett sätt för mig att vilja hjälpa andra människor att våga slåss för sin rätt som människa, alla har något att ge, alla har rätt att få ge utan att bli nedtryckta, respekt har alla rätt att förvänta sig så länge man ger av sitt hjärta och har goda och ärliga avsikter. Jag vet och visste att jag skulle få mycket skit på mig men jag tar det om jag så bara har hjälp en enda att få känna lite förhoppning. Vill man förverkliga något så kan man göra det och man ska kunna få göra det utan att få skit för det. Men en sak ska jag avslöja för er'¦ 'Ler' Mina texter kommer att leva vidare, för som författare har jag stora mål i livet. Och vad alla andra säger och anser om min cd och trots allt skit jag fått över mig för den så är jag stolt över den, och ingen kan förstöra den lyckan för mig. Och alla de som verkligen förstår sig på mina texter och gillar min cd har givit mig så fruktansvärt mycket och jag har även upptäckt att det finns väldigt många och fina människor också som har stöttat och uppmuntrat mig och som faktiskt har sagt att de verkligen gillar mina visor. Jag tog en stor risk med att ge ut mitt verk och som ni säger det krävs mod att våga ta detta steg och jag har många gånger ångrat mig enormt och har tagit bort både hemsida och allt på myspace sidan, jag har haft svår ångest, gråtit och bara velat ha allt ogjort. Men sen har jag tagit nya tag och tänkt 'Nej ingen har rätt att trycka ner mig, ingen ska få mig att ge upp det jag står för, jag ska kämpa vidare och stå för det jag har skapat'. Vi är alla en del av livet. Må väl och ta hand om er. /Jeanette

 2. Profilbild för Vertov
  Vertov

  Total respekt!

 3. Profilbild för Zvi
  Zvi

  Jeanette,
  Jag spelar själv musik och vi lyssnar ofta på din skiva (köpt på CDON) på vägarna mellan spelningarna. Ville bara att du skulle veta det.
  Hej,
  Zvi

 4. Profilbild för Jeanette Lidén

  Hej! Var länge sedan jag tittade in här, gick in av en slump bara och såg era fina kommentarer. Tack! Det betydde oerhört mycket för mig. Kramar till er alla!
  Jeanette

 5. Profilbild för Andreas Erikson
  Andreas Erikson

  Bra gjort Jeanette, stå på dig!
  Det är guld värt att våga, och varje gång du känner att det är dags att ”radera spåren” efter dig. Tänk på att det finns folk härute som stöttar dig, även om vi aldrig träffats!

  Lycka till med allt!

 6. Profilbild för Jeanette Lidén

  Tack Andreas, dina ord ska jag spara i mina tankar och plocka fram när jag som bäst behöver det. 🙂

  Jag vill ge dig och alla andra fina människor några ord tillbaka att ta med på er väg. Hämtat från min diktsamling ”Hjärta & Själ i evigheten”

  ETT ORD
  Ett ord kan betyda så mycket
  Ett ord till din vän
  Och du skänker glädje åt din vän
  Ge av dig själv och du finner glädje i dina ord
  Ty du kan aldrig ge för många ädla ord

  ÄLSKA LIVET
  Älska livet och du älskar dig själv
  Älska dig själv och du älskar andra
  Älska andra och du älskar livet

  Jeanette

 7. Profilbild för David Mobrand
  David Mobrand

  Jeanette (hoppas du fortfarande tittar in här ibland):
  Jag köpte din skiva på CDON för ett par år sedan. Doock har ju som bekant tekniken gått framåt och min respektive tvingade mig till sist att skicka upp alla skivor på vinden eftersom allt vi lyssnar på har vi antingen på mp3, eller går att hitta via spotify. Dock missade jag att kopiera din skiva till min mp3samling innan skivorna åkte upp på vinden, så nu undrar jag om du funderat på att få upp skivan på Spotify? Det är ju trots aallt en del människor som gillar den?

 8. Profilbild för Jeanette Lidén
  Jeanette Lidén

  Hej David Mobrand! Tyvärr tog det lång tid att hitta hit igen för mig. Ska kolla lite med sportify, har inte tänkt på det. Har haft väldigt mycket att tänka på senaste åren. Ville dessutom att det värsta skulle lägga sig då det tar på krafterna att läsa elaka kommentarer om mig och mitt verk och därför har jag inte ens sökt på mitt eget namn på Internet. ???? Till alla ni som stöttat mig och sagt väldigt fina saker och visat respekt, ni är de finaste som finns och jag älskar er alla. Kram till alla er. ?? Jeanette

 9. Profilbild för Jeanette Lidén
  Jeanette Lidén

  En till sak som jag tänkte på, jag gillar Alf Robertsson väldigt mycket, (tyvärr finns han inte längre). Han översatte coutry låtar till svenska och på den tiden han kom ut med sina första verk så fick även han väldigt mycket skit på sig. Många tyckte att det lät falskt och var dåligt. Det är ju alltid så när någon gör något nytt och helst översätter eller använder grundmusik av tidigare orginalmusik. Då jämför man orginalet med det nya och har svårt att få ihop det. Som ni nog märkt så använder även jag samma grundmusik i vissa av mina låtar som Alf Robertsson gjorde och som han även gjorde med att göra egna texter till. Det tog många år innan Alf Robertsson blev något så när accepterad men han var alltid antingen hatad eller älskad artist hela sitt liv men han trodde på sig själv och det han åstadkom. Så som jag, många kan inte se förändringa, nya tankar, nya perspektiv i musikvärlden utan allt ska följa ett visst mönster. Det är lite tråkigt för musik måste inte vara perfekt, det måste inte följa exakt som det alltid har varit. Om ingen vågar ändra på något och göra något annurlunda så hade inget nytt skapats i musikvärlden. Genom min speciella och annurlunda musik har jag säkert inspererat någon/några andra att utveckla sin egen musik. Alla gör ett bidrag till musikvärlden på olika sätt för att musiken skall kunna utvecklas och hitta nya spännande sätt att skapa ny musik på. Vem vet om ett par hundra år kanske någon plockar fram mitt cd album ur riksarkivet och lyssnar på det och får insperation till en helt ny musikstil som slår igenom. Kanske inte just mina låtar men en idé med hjälp av dem. Lev gott! Jeanette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *