Janne Svensson kommer hem till Söder

Han gav oss brottarhiten Hem till Söder och satsade på den mörka hårdrocken i helt fel tid. Och nu är Janne Svensson tillbaks från tystnaden.

Janne Svensson växte upp i popens Stockholm på 1960-talet. Han fick sin första gitarr 1966 och uppträdde med eget material på gymnasiet, Södra Latin, tre år senare. Janne tog intryck av musikfesterna på Gärdet 1970 och 1971, men var aldrig själv en del av proggrörelsen. Janne debuterade på skiva 1972 med det egna albumet Hej Hörrudu (GM Produktion), producerad av Stig Wiklund.

Två år senare gav IMAS Records ut singeln Hem till Söder, som dels blev en lokal hit och dels prövades för placering på Svensktoppen. Men där stannade Jannes publika framgångar. Han satsade visserligen på musikeryrket på heltid och flera skivor följde, men det kom aldrig något riktigt genombrott.

Sin sista betalda spelning genomförde Janne på puben Paloma i Karlstad i maj 1985. Därmed lade han ned planerna på en karriär som musiker.

Istället kom Janne Svensson att spela en stor roll i svenskt musikliv genom att, tillsammans med Eddie Svarvarsson, starta och driva skivbolaget Joker Musik. Etiketten satsade i liten skala på band i den tyngre skolan, en genre som i dåtidens musikliv var en främmande fågel. All Steel Coaches och legendariska In The Colonnades gav ut skivor på Joker.

Med Joker gick Janne mot strömmen och för den insatsen borde han äras med minst en ryttarstaty. Tyvärr var skivbolaget ingen kommersiell framgång och 1995 lades verksamheten ned.

Vid sidan av skivbolaget arbetade Janne som fritidsledare, musiklärare och senare tjänsteman vid SL (där han jobbar än idag). Under 2009 summerade han sin musikaliska karriär med samlingsalbumet Hem till Söder (Lockenloll).

På senare tid har låten Hem till Söder blivit ett populärt allsångsnummer på klubben Sunkit. Egentligen besitter den inga ”kalkonkvaliteter”, men är en direkt och skojig slagdänga i klubbtypisk stil ändå. Även Hammarbys fotbollsfans har tagit låten till sina hjärtan, och man kan numera höra den eka över Söderstadion.

Konstigt vore annat.

Så här beskriver Janne Svensson Hem till Söder i samlingsskivans konvolut:

Efter en festnatt på Stora Essingen vandrade jag hem till Klippgatan. Sången kom till under vägen. I min trånga etta tog jag ut låten på en nyinköpt mandolin.

Så skapas en hit.

Av Magnus Nilsson

Tack till Janne Svensson.

Relaterade länkar


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *