Kurt på tappen Johansson

Kurt på tappen – mannen vid pumpen som sjöng som han ville

Kurt på tappen” stod vid bensinpumpen och drömde om exotiska platser och fagra damer. Och gjorde en skiva av sin längtan. Kurt Johansson är Kurt på tappen.

Kurt Johansson var eller är innehavare av en bensinstation, därav smeknamnet Kurt på tappen. Mycket lite har skrivits om honom, trots att hans inspelningar gavs ut i slutet av 1980-talet.

Uppdatering: nätet fylls ju ständigt på med ny och nygammal information, och TV Fyrstad har från sitt arkiv grävt upp en intervju med Kurt Johansson, även känd under namnet Kurt på tappen. Här får det mesta sin förklaring, vilket vi tackar för. Vårt inlägg på den här sidan kan därför ses som en aning föråldrat, men

Kurt Johansson intervjuas av Fyrstad TV.

Jag är också lite osäker på var Kurts bensinstation kan ha legat. De flesta som nämner Kurt på tappen hänvisar till Tjörn, men jag har också sett uppgifter om Ellös; en ort som ligger på fastlandet norr om Tjörn. Att det rör sig om Bohuslän torde stå utom tvivel.

Två album på kassett gav Kurt Johansson ut: Från Orust till Hawaii (1986) och Country i Bohuslän (1987). Jag har bara hört den första och här sjunger Kurt om Hawaii, de fala damerna därifrån (även om han omnämner ”brudarna på Tahiti” i samma låt) och diverse burleska sjömansskildringar. Texterna är sedvanlig svensk exotism, där ögonvittnesskildring, rimlighet eller geografiska kunskaper inte är så himla viktigt.

Själv är Kurt Johansson ute på egen färd; hans sång spretar åt alla håll samtidigt. Något han verkar högst obekymrad om.

Ibland har kompmusikerna fått ihop Kurts musik till någon sorts begriplig helhet, men lika ofta jammar de på i ett försiktigt försök att följa Kurts oberäkneliga sång.

Sunkits medarbetare Fredrik af Trampe kommenterar:

Filmkritikern Ronny Svensson, som var den som var ansvarig för att musiken kom mig till livs, har även någonstans en inspelning av en radiointervju, där Kurt stolt förklarar vilka suveräna musiker han har. Ja, med tanke på att de faktiskt lyckas hänga med i hans vilda sång, så får man nog säga att de är ganska skickliga!

Spåren på Från Orust till Hawaii är:

 1. En vår
 2. Sköna Hawaii
 3. Fruar uti Hamburg
 4. Älska på Hawaii
 5. Cowboy-livet
 6. Jul på Hawaii
 7. (Instrumental)
 8. Jag vill höra din sång
 9. Nordsjön ger och Nordsjön tar
 10. Hembrännarpolka
 11. Över Nordsjöns våg
 12. Över Klippiga bergen
 13. Hawaii, Hawaii

Vet du något om Kurt på tappen? Skriv gärna en kommentar, så kan vi kanske räta ut en del frågetecken kring denna relativt sett vida spridda, men ytterst okända, person.

Tack

Tack till Gunnar ”Kulan” Kugelberg och Fredrik af Trampe.


Publicerat

i

av

Kommentarer

24 svar till ”Kurt på tappen – mannen vid pumpen som sjöng som han ville”

 1. Profilbild för Stefan Johannesson
  Stefan Johannesson

  ”Trava på, trava på…”
  Jag hörde en gång låtarna på ”Från Orust till Hawaii” och det var en fantastisk upplevelse! Om någon har den så köper jag gärna en cd-kopia!
  stefanjohannesson@hotmail.com

 2. Profilbild för Per Lindqvist
  Per Lindqvist

  Hej!
  Angående var Kurt kommer ifrån så skriver du att Ellös ligger på fastlandet. Det ligger på en ö som heter Orust och om jag kommer i håg rätt så är han från Ellös.
  MVH Per Lindqvist.

  1. Profilbild för Magnus Nilsson

   Tack för påpekandet. Får bli bättre på att läsa kartböcker 😉

 3. Profilbild för Martin Q

  Jag tror faktiskt det var Ronny som introducerade även mig för Kurt på Tappen en gång på 1900-talet. Jag försökte tom få tag i honom för att skriva en C-uppsats i musikvetenskap, men lyckades i alla fall få en telefonintervju.
  Enligt egen utsago gav han ut nio skivor (på kassett), och anledningen till att musikerna faktiskt låter så bra som de gör är att hans brorson är studiomusiker i Göteborg. En del låtar är gjorda på förinspelade komp (Cowboy-livet), och en del har bandet uppenbarligen hängt med på Kurt. Försök gärna slå takten i Hawaii Hawaii.
  Den personliga favoriten är naturligtvis Över Klippiga Berge ( jag har gått så långt att jag skrivit ut den i noter, om någon är intresserad) men Älska på Hawaii, och just nämnda Hawaii hawaii är ju snarast att klassa som mästerverk.
  Han berättade för mig i telefon att han har en rutig tapet i köket, och använder den för att kolla så takten blir rätt.
  Vet inte om Kurt lever längre, skulle tvivla på det. Men hans musik!

 4. Profilbild för Ulf Aronsson
  Ulf Aronsson

  Jag har en gammal kassett med Kurt: ”Västkust Pärlor från Orust”, som bland annat inkluderar just hiten ”Trava på” (se inlägg ovan). Kanske är det en ”greatest hits”-samling…?
  Utgivningsår anges inte, däremot uppges Kurts hemadress till Ellös, Orust, och jag vet också från en bekant i ”grannbyn” Henån att det var i just Ellös som Kurt hade/har (?) sin mack.
  I SR:s arkiv finns upplagt ett avsnitt av P1:s ”Artister vi minns” från 2002 där man bland annat uppmärksammade Kurt, http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/artikel.asp?ProgramID=1160&artikel=316585.

  M.v.h: Ulf A.

 5. Profilbild för Tobias

  Han hade tappen i Ellös och är avliden för 10-15 år sedan.

 6. Profilbild för Ingrid Carlund
  Ingrid Carlund

  Jag är syster till Kurt, har mycket material med honom – både bra och dåligt! Tyvärr är det på kassettband, ska försöka ta tag i dessa och lägga över till CD.

  1. Profilbild för Magnus Nilsson

   Hej Ingrid! Tack för din kommentar. Ser fram emot att ta del av lite ljudmaterial, och gärna lite om dina tankar kring Kurts musik. / Magnus, Sunkit

 7. Profilbild för Ola Johansson
  Ola Johansson

  Jag kompade Kurt en kväll på krogen Salt & Sill som ligger på den lilla ön Danmark, ett gummistövelshopp från Klädesholmen. Han kom inbullrandes på krogen iförd cowboyhatt (modell buttricks), skinnväst, skogshuggarskjorta & allvädersstövlar. Knallpulverpistolen va säkrad i ett hölster på höften. Vi klev upp på övervåningen för att snabbt få ett hum om låtarna & fick då veta att ALL country går i C-dur & ALL Rock går i D-dur. Just hans drygt 200 låtar var självupplevda eller lästa om i tidningen – något vi tog med en nypa havssalt efter som Kurt redan var ganska så påstruken vid det här laget.
  Efter ett bejublat & knallpulver-osande framträdande där vi i orkestern ibland skrattade så att det inte gick att spela tackade Kurt för sej & försvann lika abrupt som kan kommit. En av mina bättre spelningar…
  Senare fick jag en än djupare respekt för karl’n när följande skröna? berättades: Nuvarande Hardrock Café på avenyn i Gbg hette ett tag Harley’s & där var Kurt inbokad som hemlig gästartist vid ett stort jubileum. Dåvarande ägaren älskade Kurts kassetter & såg fram emot besöket men klockan gick & vid stängningsdags hade han fortfarande inte dykt upp. Det visade sej att Kurt visst varit där men p.g.a. sin utstyrsel inte blivit insläppt & istället för att förklara att han skulle spela så bad han helt sonika dörrvakten dra åt h*lvete & åkte hem till Ellös igen. DET kallar jag en stjärna med integritet!

  /Ola

  1. Profilbild för Magnus Nilsson

   Stort tack för denna information, Ola!

 8. Profilbild för martin
  martin

  Hej! Jag har kompat Kurt ett antal gånger.. Hans förklaring till att han inte kom in på giget ovan var att ” Vakten hade ätit knårk hela dan”
  Nuvarande Black Ingvars skulle kompa kurt och tog ut kassetten
  och plankade den, dom körde ju vält direkt då kurt aldrig gör samma misstag igen, Kurts kommentar var att Detta var det sämsta bandet han kört med, och du var sämst sa han till en av dom. Tacka vet jag Knäck dom kan fanimej spela Kåntry
  Vid ett senare gig på Valand kom BI in i vår loge och frågade hur vi gjorde, ” Kurt måste få sagt det han skall säga sen byter vi ackort och släpp aldrig två-fyran, Å fan sa Black Ingvars…

  Jag har även varit hemma hos Kurt , samt sitter på en live- tape, hör av er . Martin

 9. Profilbild för Trampe
  Trampe

  Live-tape? Oj! Det vill man höra!

 10. Profilbild för martin
  martin

  Hur skickar jag i så fall exempelvis Cowboylivet Live i Ucklum-
  utan att det missbrukas?

  1. Profilbild för Magnus Nilsson

   @Martin Vet inte om jag förstår frågan fullt ut, men om du har digital fil och vill skicka den till Sunkit, så kan du skicka den till mig: magnus(snabel-a)sunkit.com eller om den är i annan form med ”vanlig post” till Magnus Nilsson, Hummelvägen 9, 120 60 Årsta.
   Med missbrukas antar jag att du menar ”inte spridas vind för våg”?

 11. Profilbild för stefan livh
  stefan livh

  Hej. kul att så många minns Kurt. Har upplevt honom live på
  Lorensbergs scen med Peter Apelgren och Black Ingvars mfl.
  har en inspelad intervju som jag gjorde med Kurt på tappen, på tappen, den i Ellös alltså.
  så det så!

  Stefan

 12. Profilbild för Johan Amborg
  Johan Amborg

  Hej
  Självklart minns man Kurt
  Jag har 3 kassetter överförda till mp3 format;
  ”Från Orust till Hawaii”, ” Country i Bohuslän” samt ”Tolv me’ Kurt – Västkust Pärlor från Orust”

  Vad gör man inte för att få med det i ipoden… 🙂
  /Johan

 13. Profilbild för Helen Josefsson
  Helen Josefsson

  Hej! Jag vet vem Kurt på Tappen, eller Kurt Johansson som han hette egentligen, var. Han bodde bara ett par km från där jag bor. Han var född o bodde på ett ställe som heter Ekliden, fyra km ca, norr om Nösund på Orust. Han ägde en tapp på Ellös, oxå Orust, hade den i många år men till slut skulle dom dra en ny väg genom samhället o då fick Kurt lägga ner sin verksamhet. Därav namnet ”Kurt på Tappen”.
  Det finns mycke att berätta om Kurt… Vet inte riktigt vad jag ska skriva..
  Min sambo, som tyvärr dog för snart fem år sen, och hans bästa kompis, spelade i gänget bakom Kurt på de flesta skivorna o kassettbanden.. Ja jisses! ;))
  Är det nån som är intresserad så finns jag och kanske kan svara på något om Kurt. 😉

  / Helen

 14. Profilbild för Stene

  Hittade just en kassett med Kurt, den med alla hawaii låtarna som jag köpte av han på Shellmacken på Ellös, en man som visste vad han ville, jag träffade Kurt varje tisdag i ca 4 år då jag jobbade på Orust där jag sålde bildelar. Ols som spelar fortvarande i dag hängde mycket med kurt på den tiden.jag har många minnen från träffarna med Kurt.
  Han var ständigt återkommande i ett radioprogram , tror de var på 1990 talet.
  hej från stene

 15. Profilbild för Toffe
  Toffe

  Hej Kurt spelade på mitt 25 års kalas för många år sedan. Han kom i full mundering. Kåbåjhatt,väst,skogshuggar stjorta ock knallpulver pistolen – Slimy Slim! Han skulle kompa sig själv på dragspel – fast det hadde glömt hemma… Kvällen räddades av Bas Edith från Hönö som räddade kvällen o k
  ompade Kurt. Glömmer aldrig hans kommentar till grabbarna i bandet – När de fråga vilken tonart en låt gick i. Svaret blev – Hildur. Jag har spellat i tonarter ni aldrig har hört!
  Han tyckte även mycket om som han utryckte sig ”världens bästa bil” som han ägde. Kommer tyvärr inte ihåg namnet. Men Jag tror det var en förserie till A-Forden.

 16. Profilbild för Anders Rydsäter
  Anders Rydsäter

  Jag träffade Kurt i hans hem med anledning av ett eventuellt motorreportage jag tänkte göra. Han var nämligen ägare till en mycket ovanlig bil, en Graham, en 40-talare, som vi tog en tur med. Vi åkte en sväng ner till Nösund och tog lite bilder på Kurt och bilen. Detta måste ha varit i slutet av 80-talet och jag kommer uppriktigt sagt inte ihåg varför jag inte gjorde färdig artikeln. Jag skrev frilans för en rätt ”glassig” tidning som förmodligen inte hade trott mig om dom tillsammans med texten hade fått bilder på Kurt i full mundering framför bilen och sitt Pippi Långstrump-hus som alltså var målat i många olika, inte alltid så harmoniska färger. Vi drack kaffe inne i vardagsrummet i alla fall och fick beundra alla fina kromade hjultallrikar(!) som prydde väggarna. Kurt visade oss också på en slags hemmagjord ”inspelningsstudio” varefter vi tog avsked med ett par tre kassettband i bagaget. Klippiga bergen-låten är sen dess en gammal favorit

 17. Profilbild för Gunnar Ternstedt
  Gunnar Ternstedt

  Stefan Johannesson som skriver i början med början på en bra låt ”Trava på, trava på… Den låten finns på kassetten ”12 med Kurt”. Faktiskt en av hans bästa låtar. Hade den kasetten en gång men har förlorat den. Kanske Johan Amborg läser detta och vill ta kontakt med mig. Är nämligen intresserad av en kopia. Var faktiskt med Anders R hemma hos Kurt i hans vackert kolorerade hus. Där spelade han flera låtar för oss, bl.a. ”polisrock” som jag inte har hört varken förr eller senare. Kanske någon annan gjort det?

 18. Profilbild för Conny Åberg
  Conny Åberg

  Hej !
  Minns Kurt väl. Hörde honom i ett radioprogram av Stefan Livh. Ringde Kurt och beställde hans första kassettband, Från Orust till Hawaii. Han skickade den till mig mot postförskott. Bandet har tyvärr försvunnit och jag skulle så gärna vilja få tag på dessa låtar igen. Undrar om någon kan hjälpa mig att få fram en kopia på mp3 eller liknande?
  Min mejladress är: mrconny@hotmail.com

  Hälsningar
  Conny

 19. Profilbild för mikael
  mikael

  Ellös ligger definitivt på Orust.

 20. Profilbild för Örjan
  Örjan

  Den Kurt på tappen som här avses hade sin tapp i Ellös på ön Orust.
  Dock fanns även en Kurt på tappen i Skärhamn på Tjörn, denne sysslade dock inte med musik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *