Walter Kurtsson

Han har osäkrat konsumkassen och terroriserar sin omgivning med "frequently asked questions"… och han gillar Steinar!

Walter Kurtsson-kortWalter Kurtsson är en komisk karaktär med konsumkasse; radiopratare, besvärare av folk och hyllare av klassisk svensk schlager. Bakom Walter Kurtsson står eskilstunasonen Peter Torsén, en vän av sunkadelic och Sunkit. Det var en överraskning att höra att Peter var med i popidolerna Heartbreak Hotel – faktiskt stora på sin tid – och en ännu större överraskning att Walter Kurtsson föddes redan 1972!

Här är historien om Walter Kurtsson. Sunkit har hela listan. År för år. Ord för ord.

1972

Radions P3 låter "glada amatörer" skicka in sina egna låtar. Det gör Peter Torsén ett otal gånger utan att få medverka. Vilket irriterar honom, eftersom han tycker sin egen musik är såååå bra'¦ Då gör han sitt sämsta och hittar på pseudonymen Walter Kurtsson för att testa om det är lättare att få vara med i radion om man är riktigt riktigt usel. Svaret blev: JA! Walter gjorde debut 22 juli 1972 i Pop i Sommarnatt. Kjell Alinge var programledaren.

1975

Efter att ha bombarderat och medverkat i radion med sina udda låtar får Walter göra ett alldeles egen halvtimme i P3. "Bandet går vidare" heter programmet och för första gången kan man höra Walters speciella humor. Inspirationen hämtades från Monty Python, Kalle Sändare och radions "Hemma hos"-program.

1978

Walter höll nästan på att bli popartist. Med pseudonymen Walter Kurtsson fick Peters popband Heartbreak Hotel skivkontrakt med Sonet. I sista sekunden stoppade dock Peter användandet av pseudonymen då han tänkte sig in i situationen att bli popstjärna och groupisarna på hotellrummen skriker:

Walter! Walter!

I en hast döper han om sig till Peter Fatale och avlivar Walter på en spelning i Eskilstuna med teaterblod och att blir utburen på bår. Walter fanns inte mer'¦..

1986

Peter bildar trubadurduon Grabbarna med Micke Byström. En kväll i Borås dök helt plötsligt Walter Kurtsson upp på scen då Peter "råkade" hälla en hel öl över sin (på den tiden) stora frisyr. Med hjälp av kam och underbett var Walter där igen och sjöng sin låt "Kan du tänka dej en sommar utan sol och bad".

1989

Då släppte Grabbarna en vinylsingel där den där Kurtsson sjöng två versioner av sin "hit". Skivan blev en lokal försäljningsframgång.

1990

Hamnade Walter i Lorrygängets krogshow på Tyrol i Stockholm. Där var han en slipprig Magnus Härenstam-figur och hade en tävling med hela publiken. Regissören Kjell Sundvall tyckte Walter var något svårregisserad'¦ Föreställning höll på till våren 1991.

1995

Inför en invigning av Eskilstuna Energi & Miljö medverkade Walter Kurtsson som "missnöjd person i publiken". Inför föreställningen inhandlade Peter en "ny" brunbeige kostym på Myrorna i Eskilstuna. Inklusive pensionärsdoft och allt. Nu såg Walter ut som han gör idag.

1996

Peter fyller 40 år och får förfrågan att göra torsdagsförmiddagar på Radio Sörmland. För att "göra nåt kul" blir Peter Walter och ger sig ut på stan med en dold mikrofon. Som "Den Dolda Mikrofånen" terroriserar han systembolag, post, skattemyndighet och cirka 60 andra ställen. Dessa inslag sänds varje tordag i P4. Responsen är enorm, så Peter – inspirerad av Hassan – beslutar att göra CD:n Etta på topplistan! i samarbete med P4 Sörmland. Skivan säljer slut och ytterligare en upplaga pressas. Plattan släpps på Plattan i Stockholm i december 96 där Radio Stockholm direktsänder, TV4 Stockholm gör ett inslag om "den underlige" mannen från Torshälla och Aftonbladet skriver en halvsida om arrangemanget.

1997

Walter får fler och fler spelningar ensam och tillsammans med Grabbarna. Därför bildar Peter den enskilda firman Zero Zero Musik & Komik för att "hålla koll på gubben". Samma år hamnar Walter på Aftonbladets åtråvärda innelista i flera veckor.

1998

Walter gör egna program i lokal-TV-kanalen ETV över Eskilstuna.

1999

Bert Karlsson och Mariann skriver kontrakt med pålkranssamlare Kurtsson för en CD. Bert vill ge ut Etta på topplistan! igen, men Peter gör en ny version med nya sketcher och mer musik samt nytt roligare omslag. Skivan heter Mest Walter och ser snarlik ut en Most Wanted-CD. Samma sommar har Walters websajt walter.just.nu premiär. Till dags datum har närmare 30.000 surfat in. Den har blivit månadens sajt i de två största internettidningarna.

2000

Walter gör en halvsida i den lokala reklamtidningen SméJournalen, en gång i månaden.

2001

Peter och Håkan Ringqvist startar inspelningen av Walter med en dold kamera. I själva verket är det tre dolda kameror. Man besöker Västerås, Linköping och Örebro. Den Dolda Mikrofånen finns nu även på bild!

Walter Kurtsson 30 år2002

Under sommaren firar Walter Kurtsson 47 år för 30:e gången! Nästa år är Peter och Walter lika gamla'¦ två spelningar! 29 juni på Östra Torget i Torshälla och 2 augusti i Parken Zoo, Eskilstuna. Walters nya flash-sajt har premiär: www.walterkurtsson.com.

Forsättning följer….

Av Magnus Nilsson


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *