Thore Callmars Orkester - logotyp

Thore Callmars

Thore Callmar, Thore Callmars eller Thore Callmars Orkester. Levde ännu fram till 2015, om än i skymundan på dansbanor och pensionärsträffar, men hade Sveriges bästa singel bakom sig.

Thore Callmars Orkester kom 1972 med singeln De gör desamma om hundra år. Det var nu inte så märkvärdigt, men baksidan är en av svensk dansmusiks verkliga fullträffar. Låten heter Mustaschen och är en svensk översättning av den franska Les Moustasches.

Låten har en härlig refräng:

Här kommer han med mustaschen
och bugar och ber om en dans
Här kommer han med mustaschen
dom andra dom har ingen chans

Thore Callmars öser på med en fint sväng, fullt värdigt vilket modernt dansgolv som helst. Dessutom är produktionen fantastisk, något som dansbandsbranschen oftast är helt förskonad från (okej den är numera proffsig, men sällan fantastisk).

Tyvärr är Callmars fullträff en ”hyresaffär”, dvs. man har köpt en tejp med musiken från originalversionen , i det här fallet med fransmannen Sacha Distel. Något som var mycket vanligt i svensktopps- och dansbandssvängen på 1960 och 1970-talen (även om de flesta grunder kom från England). Roligt är dock att Thore Callmars Orkester faktiskt ror i land med en något vassare version än originalet; det är litet mer bett i sången.

Ett stort plus är också det läckra omslaget. Utgiven på Rondell med skivnummer SLA 1021. Framsidan saknar gruppens namn… kan det vara ett utslag av stöddighet eller ett tecken på att singel bara användes i marknadsföring till bokare, folkparker osv?

Låten Mustaschen ingår på den numera utgångna samlingsskivan Kvart-i-2-dansen.

Den 10 mars 2008 fick vi ett mejl från Börje Westberg:

Tore Callmars Orkester var en av de bästa som farsan engagerade till en danskväll mitt i vecka i Meselefors Folkets Hus i mitten på sextiotalet. Jag kommer ihåg att de körde stora amerikanare och drog direkt tillbaka till Stockholm efter spelningarna i M-fors.

Thore Callmars Orkester bildades redan i slutet av 1940-talet. Orkesterledaren Thore Callmar föddes den 5 februari 1932 och gick bort den 13 maj 2015. Han var bosatt i Huddinge och var aktiv som musiker, under namnet Thore Callmars Orkester, i stort sett ändå fram till sin död.

Tack

Tack till Jocke Boberg.


Publicerat

i

av

Kommentarer

20 svar till ”Thore Callmars”

 1. Profilbild för Barbaselo
  Barbaselo

  Jag googlade efter Thore, för jag träffade honom igår. Han var på en känd jazzrestaurang i Stockholm — och erbjöds att få delta i orkestern. Han avböjde med motiveringen att han inte spelat på tio år. Den motiveringen accepterade jag, även om det hade varit väldigt roligt att få lyssna på denna legend.

 2. Profilbild för Seb Bertilsson
  Seb Bertilsson

  Hallå där.
  Minns orkestern starkt, vi snackade med dem då de spelade på EDANÖ (tror jag det hette) FOLKETS PARK i TROSA 1967 eller om det var 1968. Sedan såg jag dem på nåt annat ställe med. Kul o hitta dem o er här

  Seb

 3. Profilbild för Johan
  Johan

  Hejsan!
  Jag satt nyss och gick igenom gamla band och så dyker den här låten upp på ett av dem. Trodde jag, för det är inte samma version men förvillande lik. Allt annat på det bandet verkar vara inspelat 1972 så frågan är om det var fler grupper som gjorde låten eller om det finns en ”alternative take”?

  1. Profilbild för Magnus Nilsson

   Mustaschen finns i flera svenska versioner, bland annat med Jan Öjlers.

 4. Profilbild för per berglund
  per berglund

  på loppis i lördags 14/5 hittade jag lp’n ”25år” från 1973 med thore callmars orkester, priset var 10kr och den sedan länge eftersökta låten ”mustaschen” var i hamn. här finns också låten ”splanky” som gjordes i original av neil hefti. kul platta med en riktig höjdare, och ni vet vilken. finns låten på ngn mer platta med gruppen eller är detta originalplattan med just den låten?

  1. Profilbild för Magnus Nilsson

   Inte annat än som b-sida på den singel som beskrivs ovan. (Vad vi vet.) Läs gärna mer om Mustaschen: http://www.sunkit.com/da-kommer-han-med-mustaschen-igen/

 5. Profilbild för Thomas Claesson
  Thomas Claesson

  Idag fyller Thore 80 år och det uppmärksammas i dagens DN. Jag har träffat Thore ett flertal gånger på dansgolvet på Medborgarhuset. Jag brukar berömma honom och hans danspartner Lillemor för att de är ett så vackert par. Jag brukar dansa med Lillemor också – när jag får chansen.
  Jag bodde inte i Stockholm när hans orkester spelade. Det var skoj att läsa att han spelar ”Där näckrosen blommar” på dragspel. Det är min favoritvals!

 6. Profilbild för Hazze Malmgren
  Hazze Malmgren

  Hej Thomas.

  Har läst ditt inlägg. Kul att du noterat Thores födelsedag i DN. En fin artikel. Jag har mycket att göra med Thore i och med att vi blivit goda vänner på ”gamla dar”. Jag hade nöjet att skriva en magisteruppsats vid Stockholms universitet, Institutionen för musik- och teatervetenskap om honom med rubrik Dansbandsledaren Thore Callmar – en socialmusikalisk dokumentation. Detta gjordes under senare år (2007) och Thore är mycket stolt över att han är dokumenterad för framtiden. Jag skrev ovan på ”gamla dar”, men faktum är att jag spelade i pausen på Storstugan några gånger under 50-talet när Thore stod för den ordinarie dansmusiken. Nåväl – det finns säkert många som känner igen honom och som man så riktigt påpekar i DN artikeln, hans orsak till att ”Tusen par kan tacka Thore”.
  För tillfället håller Thore på att sammanställa sin gjorda liveinspelningar under sina olika framträdanden för att om möjligt få över dem på CD-skivor. Om jag inte minns fel, så har han ett hundratal kasettband (något osäker) som han just nu (februari 2012) försöker att bevara till eftervärlden tillsammans med sin son Roland, som numera är en erkänd trumpetare (klassisk skolad) boende i Schweiz. Jag pratade med honom i telefonen i förra veckan. Endast min fru och jag samt ytterligare två par firade honom tillsammans med Lillemor söndagen den 5 februari då han fyllde 80 år . Familjen firade honom dagen innan.

  Om det är så att du känner någon som kan hjälpa Thore att få över musiken till CD-skivor till en låg kostnad skulle han bli väldigt glad. Varför inte en samlad ”födelsedagpresent” från de som dansade och uppskattade hans musik under 1900-talets senare hälft. Detta med att få musiken ”digitalt” bevarad ligger Thore varmt om hjärtat.

  Hazze Malmgren
  2012-02-25.

 7. Profilbild för solveig alm
  solveig alm

  min man och jag har funderat så, var låg Storstugan, där vi åkte från Medis med buss och dansade.

 8. Profilbild för Hazze Malmgren
  Hazze Malmgren

  Hej Solveig,

  Storstugan låg i Stuvsta (Huddinge) nära gränsen till Hagsätra där det även fanns en skjutbana. Helt rätt det gick bussar från Medborgarplatsen ut till dansstället.
  Jag är bjuden till Thore på söndag med några vänner på lunch den 2 september till Balingsta herrgård där han bor. Han lever och mår bra bland sina kassettband och CD skivor (som han försöker få ordning på). Fantastiska live inspelningar som han bevarat från sina olika engagemang.

  Hazze Malmgren
  2012-08-31.

 9. Profilbild för kerstin dako
  kerstin dako

  Hej Tore! Jag hoppas att du har fått ihop dina band nu.
  Det ska bli roligt att få lyssna och väldigt mycket på Stefan Dako
  saxofon och klarinett.
  Vi hörs av .
  Kerstin

 10. Profilbild för Bengt Åström
  Bengt Åström

  Bästa Thore ,
  Det näms om bussarna som forslade mycket folk till storstugan från Medis på söder .Jag Bengt Å och din svåger KlippNisse sålde dessa bussbiljeter och det var inte svårt när Thore Callmars Dansorkester spelade där . Det var en härlig tid .Tack Thore .
  Jag hälsar alla från den tiden som var där och dansade . BENKE

 11. Profilbild för gunilla berg då danielsson
  gunilla berg då danielsson

  sitter nu och lyssnar på radio handen och blir lostalgisk minns danserna på stugan tack tore för alla härliga danskvällar med bernt och övriga killarna fram för allt DU jätte kul att du är med i r radion idag den 29 maj 2013 för mina minnen är från slutet av 50 talet coh början av 60. väntar med spänning när du kommer tillbaka senare i radio som skulle komma närmare midsommar Stor kram och tack

 12. Profilbild för gunilla berg då danielsson
  gunilla berg då danielsson

  Tack Thore för alla härliga danskvällar på stugan. Sitter och lyssnar på radio handen och då blir jag lostalgisk för mina minnen går tillbaka till slutet av 50 och början på 60.

 13. Profilbild för Liselotte Frejdig

  Vilken överraskning att ”Mustaschen” var en B-sida! Det måste vara Sveriges bästa B-sida, annars är ju ”Rain” med beatles också en B-sida.. Grattis i förskott!!

 14. Profilbild för Kerstin Tydal
  Kerstin Tydal

  Har just gympat till en härlig vals med Thore Callmar! Den handlar om Vaxholm. Hur hittar jag text och musik. Vill gärna att den framförs för de äldre här i roslagskommunen.

 15. Profilbild för Johnny Ljung

  Hejsan alla glada & trevliga Thore Callmars-anhängare!

  Min älskade Pappa Ray Ljung Sjöng & spelade under en period med bandet och har därför satt starka minnen i min uppväxt!

  Välkomna att kontakta mig antingen på FaceBook (Johnny Ljung i Norrtälje) eller via min egen hemsida http://www.johnnyljung.se om ni har några trevliga minnen eller anekdoter i samband med bandet eller de danstillställningar de spelade upp till. mvh. JL

 16. Profilbild för håkan wiklund
  håkan wiklund

  Jag läste i DN i söndags den24 maj att Thore Callmar hade avlidit. Vi var kolleger. Min orkester spelade samtida på dansresturangerna i Stockholm: La Visite, Bal Palais, Lorry, Björknäspaviljongen och tom på DubbelNisses Storstugan
  jag lever nu ett pensionärliv i Ystad och spelar ibland på gågatan musik av Taube, Lundell och Ramel på dragspel.
  Thore, vila i frid i din danshimmel

 17. Profilbild för Hazze Malmgren
  Hazze Malmgren

  Thore har nu lämnat oss. Närmare bestämt den 13 maj 2015. En nära vän finns inte längre som man kan ringa till och prata bort lite tid. I de flesta fall handlade det om musik och gjorda liveinspelningar som Thore stolt framhöll.
  Det är bara att hoppas att man tar tillvara på all den fina musik som finns lagrad på ett föredömligt sätt på kasetter och på senare tid CD skivor.
  Vi hade bestämt att vi skulle ha träffats och jag skulle då ge mitt utlåtande om vissa inspelningar. Thore ville gärna diskutera och ha synpunkter. Noga med kvalité som allting annat som han sysslade med. Nåväl – nu finns Thore inte längre bland oss och det är bara att vara glad över att han under sin aktiva tid spridit glädje bland oss ”dansanter”.
  Jag och min hustru Gunnel som jag träffade för 60 år sedan när jag hoppade in som pausmusikant på Storstugan kan bara stilla önska att Thore vilar i frid och förblir kvar i våra minnen. En gentleman med musikalisk talang.

 18. Profilbild för Magnus Wretman
  Magnus Wretman

  Idag hörde jag ”Det gåtfulla folket” på tv. Minnet kom snabbt tillbaka, då det var den första melodi med bör som Gjorde lärde mig att spela på orgel. Året var 1975 i en musikaffär under Sheraton hotel. När vi hade haft vår timme gick Thore över till Adam & Marie för att spela. Jag hade förmånen att få ha Thore som privatlärare i nästan två år. Thore avbröt det hela på grund av arbetsbelastning. Han ordnade så att jag kunde köpa min Hammond 1976 i Tyresö musik. Den har jag haft kvar tills våren 2019 då jag sålde den och skaffade en Yamaha keyboard. Är inget proffs men musiken bereder mig mycket glädje och grunderna är och förblir grundade av Thore. Jag är honom evigt tacksam och finns ständigt i mitt minne. En mycket duktig musiker samt mycket pedagogisk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *