Snoddas

Med Snoddas utbröt feber – men sjöng han haderian, hadera redan från början?

Han var ung en gång för länge se’n, en flottare med färg – och Gösta Nordgren var fenomenet Snoddas.

Gösta ”Snoddas” Nordgren (1926-1981) var flottare till yrket och bandyspelare i Bollnäs GIF. Han slog igenom som sångare den 26 januari 1952 i Lennart Hylands legendariska radioprogram Karusellen, då han orsakade vad som än idag kallas ”snoddasfeber”. I programmet framförde han sången Flottarkärlek, som sedan blev en landsplåga och Snoddas signaturmelodi.

Sunkit-vännen Jocke Boberg berättar:

Snoddas slog igenom i Karusellen med Hyland. Plats: Sveriges Radio Stockholm – Karlaplanstudion, numera Maximteatern. Jag har en inspelning från just den kvällen och där hör man att refrängen i Flottarkärlek (hadderian/haddera) är en ren efterkonstruktion. Han sjunger endast versen.

Så, hur lät Snoddas-feberns vagga?

Snoddas sjöng alltså aldrig de klassiska raderna ”haderian hadera” hos Lennart Hyland. Frågan är varför dessa debila rader ströks i radioframträdandet, de utgör ju ändå låtens ”hook” och blev Snoddas varumärke som sångartist. Några uppgifter tyder på att Lennart Hyland ”censurerade” låten. Michael Carlberg skriver till Sunkit:

Jag vill minnas att det sades i något TV-program för flera år sedan (minns inte vilket) att han inte sjöng ”hadderian/haddera” eftersom Hyland förbjudit det. Han ansåg det inte lämpligt att sjunga eftersom det skulle kunna anses ”suspekt”, ”opassande” eller liknande. Någon annan som kan bekräfta detta?

Thomas Ohman, Philadelphia, USA skriver följande angående refrängen i Flottarkärlek:

Här är vad jag hört angående ”Haderian Hadera”: När Snoddas framförde Flottarkärlek i Karusellen var inte strofen med. Men när skivan skulle spelas in lades den till som utfyllnad. Annars skulle sången bli för kort. Om jag inte minns fel berättade Snoddas själv om det i ett tv-program på 70-talet. Det verkar inte troligt att Hyland skulle ha censurerat strofen. Hyland var nog inte så mycket för censur. Det var ju direktsändningar och vem minns inte Per Oscarsson i Hylands Hörna?

Tack, Thomas, det låter som en trovärdig förklaring. Men konspirationsteorin om att Snoddas klassiska ”haderian” skulle vara utsatt för Lennart Hylands censur är trots allt högst tilltalande!

Så här skriver Peter Ericson den 2 mars 2005:

Det är lätt att ta reda på hur det gick till; det är bara att läsa Jonas Simas bok, som jag nyss har gjort (för andra gången). Ingen Haderian i radion, det kom sen, på skiva och från scenerna. Hyland bad honom att ta bort Haderian. Censur? Ja, om man så vill…

Censur eller inte. Det fanns nog en och annan radiolyssnare ute i stugorna som ändå tyckte att haderian, hadera var just olämpligt. 😉


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *