Jocke Karlsson gör reklam för Schytts i mitten av 1970-talet

Schytts

På 1970-talet var Schytts från Göteborg dansbandet som sprutade ur sig hits. Låtar som håller än idag.

Schytts vid tiden för albumet Hålligång 3: från vänster Tommy Hansson, Bo Dahllöf, Roger Deising (fd Andersson), Christer Oxenryd, Roland Hedin, Yngve Schytt och Kent Ahlm.

Göteborgsbaserade Schytts bildades redan 1962, hette i början Public Killers (!!!), men fick snart namn efter gruppens ledare Yngve Schytt. De gav ut två rocksinglar; Hong Kong Blues 1966 och Bla-Bla-Diddy 1969.

Genombrottet kom i början av 1970-talet, då Schytts hittat formen som en del av den framrusande vågen av dansband.

Man fick skivkontrakt hos Bert Karlsson och Mariann. Bert Karlsson och Schytts har inte varit oviktiga för varandra. Sannolikt spelar Bert en viktig roll i det faktum att Schytts lät så bra som de gjorde; Mariann hade en uttalad ambition om att kvaliteten på skivorna skulle manövrera ut andras satsningar på dansbandsmusik. Och Schytts enorma framgångar var förstås en viktig byggsten i imperiebygget Mariann.

Schytts blev nu ett av de dominerade dansbanden. Under den svenska dansbandsmusikens guldålder på 70-talet var man ett av landets bästa. De kunde spela, de var tajta och deras inspelningar var bra producerade. De hade också en rad hits, som idag måste räknas till den svenska populärmusikens klassiker. Aj, aj, aj, det bultar och det bankar, Här kommer Mårtensson (Let’s Twist Again med svensk text av Evert Ljusberg) och Vad har du under blusen Ruth är bara några.

Med Hasta la vista fick man inte bara ett stort genomslag i Sverige, låten gick dessutom på export till Spanien och blev även där en stor hit. Det är alltså Schytts som står för originalet!

”Hasta la vista
nu reser jag hem till Sweden
i dina spanska ögon jag ser en tår
Hasta la vista
och gracias för den här tiden
innan jag går vill jag kyssa dig, por favor!”

…är ett givet allsångsnummer.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *