Sara Nygren – visst är det skönt att få tala med en häst

Gör pappa Nils skivor, så är det klart att lilla Sara ska vara med. Det tackar vi för. Det är så skönt att få tala med en häst med Sara Nygren är en charmig klassiker.

Sara Nygren stod för en klassiker redan som sexåring

Tillsammans med pappa Nils F Nygren spelade Sara Nygren, då sex år, in EP:n Det är så skönt att få tala med en häst som gavs ut 1972. Far och dotter gjorde senare också en gemensam LP, där en ny version av denna klassiska sunkadeliska hit finns med. Men det är originalet som smäller högst:

Sara Nygren: Det är så skönt att få tala med en häst

När plugget ger en griller och man är trött och sur
det bättre är än piller att träffa på ett djur
Ett stort med snälla ögon
en mule mjuk och go
som nafsar en i tröjan
är festligt må ni tro

På samma EP sjunger Sara också Jag har en liten ponny och pappa Nils Fredrik framför på egen hand Jag var din lilla Nalle samt En ledsen stadskanin – ”två visor med anknytning till aktuell miljövårdsdebatt”.

EP:n från 1972 är utgiven på F Produktion i Gagnef. Senare album är utgivet på Aksent: Om Gud, människor, djur och natur sjunger Nils F Nygren med dottern Sara (LP 152).

Vem var Nils F Nygren?

Nils Fredrik Nygren föddes 1924 i Småland och växte upp i Vallentuna norr om Stockholm. Redan i unga år visade Nils ett starkt intresse för musik och han lärde sig att hantera en lång rad instrument. Snart nog skrev han egna låtar; framförallt på luta och piano.

Under tidigt 1940-tal gick Nils F Nygren i bibelskola och detta ledde till en bana som präst i frikykan. Han flyttade på 60-talet till Gagnef i Dalarna, en ort som han sedan kom att förknippas med i resten av sitt liv. Nils turnerade flitigt som trubadur i det kyrkliga facket, och gav ut en rad skivor. På några av dessa från 1970-talet medverkar alltså dottern, Sara Nygren.

Nils F Nygren avled den 22 oktober 2001.

Vad hände med Sara Nygren?

Efter att ha varit ett charmigt inslag på några av pappas produktioner försvann Sara från strålkastarljuset. Åtminstone det som varit spårbart för den större publiken (läs: man har kunnat hitta något om personen på internet).

Idag är ju tillgången till information en annan än den var när Sunkit satte igång att gräva i skivbackarna på 90-talet. Och självfallet hittar man nu Sara Nygren om man bara lägger manken till.

Det visar sig att Sara Nygren numera är bosatt i Johannishus i Blekinge, men idag heter Sara Höglind. Och faktiskt fortfarande är aktiv inom musiken. Hon står faktiskt bakom tre nyinspelningar av pappas sånger, som gjordes i samband med att CD-boxen I himlagloria och smoking vit släpptes på Talking Music under 2011. Här spelar hon tillsammans med maken, Niclas Höglind, men det är för oss okänt om Sara själv eller tillsammans med andra gett ut några skivor i övrigt.

Sara Höglind, född Nygren, är född den 14 december 1965.

Familjerna Nygren och Höglind – talang går i arv

Som konstaterats var Nils F Nygren en musikalisk begåvning, som redan som barn spelade flera instrument. Både intresse och fallenhet gick i arv till dottern Sara.

Det är till och med så, att Sara i sin tur har en dotter (av allt att döma) – som också är verksam som musiker. Hildur Höglind, född 1996, är singer-songwriter och i juli 2018 vann hon talangtävlingen P4 Nästa i Blekinge.

Läs mer om Hildur Höglind på hennes webbplats.

Fotnot

Den här artikeln om Sara Nygren är ursprungligen publicerad kring 2004 och är väsentligt omarbetad i januari 2019.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Sara Nygren – visst är det skönt att få tala med en häst”

 1. Profilbild för Peter
  Peter

  Sara Nygren är född 1965-12-14.

 2. Profilbild för stig öst
  stig öst

  Jag har alltid tyckt om Nils och Saras sånger då dom sjunger tillsammans. Texterna är jordnära och talande till oss som lyssnare.

 3. […] istället för att tala med en häst kommer vi att äta den , mer om artisten bakom detta fantastiska stycke kan ni läsa här. Efter diverse skandaler har hästkött uppmärksammats rejält, på gott och ont. Själv har jag […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *